a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
Sobota, 21 października 2017
Imieniny: Urszuli, Hilarego, Celiny

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

Nawet 85 proc. chorych na raka jest niedożywionych. Aby skutecznie walczyć z chorobą, potrzebują specjalistycznego odżywiania

2017-02-01
Nawet 85 proc. chorych na raka jest niedożywionych. Aby skutecznie walczyć z chorobą, potrzebują specjalistycznego odżywiania

Nowotwory są drugą co do częstości przyczyną zgonów w Polsce. Z danych Krajowego Rejestru Nowotworów wynika, że ich liczba w ciągu ostatnich trzech dekad wrosła ponaddwukrotnie. Na nowotwory złośliwe choruje ok. 140 tys. Polaków, a rocznie umiera blisko 100 tys. Pacjenci onkologiczni są szczególnie narażeni na problemy z niedożywieniem. Często dochodzi u nich do zaburzeń apetytu i spadku masy ciała wynikających z samej choroby lub też okresowo z działań ubocznych terapii przeciwnowotworowej.

- Bez właściwego odżywiania pacjent nie podoła leczeniu onkologicznemu. Niedożywienie warunkuje nie tylko powikłania chirurgiczne, lecz także może mieć wpływ na odpowiedź na leczenie - podkreśla w rozmowie z agencją Newseria dr n. med. Tomasz Olesiński z Centrum Onkologii - Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie.

- W czasie choroby onkologicznej często wzrasta tempo przemiany materii oraz zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Co więcej, nierzadko pojawiają się liczne efekty uboczne utrudniające przyjmowanie posiłków, na przykład nudności, wymioty, biegunki, nieprzyjemny metaliczny smak w ustach, czy wręcz jadłowstręt. W takiej sytuacji zapewnienie odpowiedniego poziomu odżywienia organizmu jest prawdziwym wyzwaniemwskazuje Ewa Ceborska-Scheiterbauer, dietetyk specjalizująca się w odżywianiu osób chorych onkologicznie.

Odpowiednie żywienie wspiera organizm w walce z nowotworem i wspomaga proces leczenia. Wciąż jednak krąży wiele mitów dotyczących diety pacjenta onkologicznego. Z badania zrealizowanego na zlecenie firmy Nutricia Medyczna wynika, że 28 proc. uważa, że raka można zagłodzić i podczas choroby należy ograniczyć spożycie produktów wysokokalorycznych, witamin i minerałów. Nieco ponad 20 proc. ocenia, że białko żywi raka.

Tymczasem problemy z odżywianiem, w tym szczególnie niedobór białka, mogą powodować osłabienie mięśni, pogorszenie sprawności psychoruchowej czy upośledzenie odporności. Dłużej goją się rany, częściej dochodzi do rozwoju zakażeń, wydłuża się czas pobytu w szpitalu.

- Niezwykle ważne jest to, aby zrealizować dzienne zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Skomponowanie odpowiedniej diety to zawsze kwestia indywidualna, dlatego każdy pacjent powinien skonsultować swoje menu z lekarzem lub dietetykiem - przypomina Ceborska-Scheiterbauer.

Podczas choroby nowotworowej zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze znacząco rośnie, w przypadku białka nawet dwukrotnie. Oznacza to, że osoba chora może potrzebować dodatkowo, poza standardowymi posiłkami, np. 6,5 jajka lub 1,5 litra mleka dziennie. Dlatego często pokrycie tych potrzeb żywieniowych w ramach tradycyjnej diety jest bardzo trudne lub wręcz niemożliwe.

- Warto wówczas wprowadzić do jadłospisu doustne preparaty odżywcze typu Nutridrink, które w małej objętości zawierają dużą dawkę energii, białka oraz składniki odżywcze uzupełniające codzienną dietę we właściwych proporcjach. Pacjenci mogą je kupić w aptece bez recepty po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W rezultacie pomagają one w zachowaniu prawidłowego poziomu odżywienia organizmu osoby chorej, co zwiększa szanse na poprawę ogólnej kondycji - wskazuje dietetyk.

Żywienie medyczne to stosowanie wysokoenergetycznych, specjalistycznych preparatów zawierających odpowiednią kompozycję składników odżywczych: białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Przy problemach z jedzeniem u pacjenta czy diecie niepokrywającej zwiększonego zapotrzebowania na poszczególne składniki wcześnie wprowadzone preparaty odżywcze mogą istotnie wzmocnić organizm i dodać sił w czasie walki z chorobą.

- Specjalistyczne żywienie medyczne to metoda wspomagająca leczenie, stosowana w wielu chorobach i może stanowić ważne uzupełnienie tradycyjnej diety lub całkowicie ją zastąpić, jeżeli zajdzie taka konieczność. Korzyści ze stosowania specjalistycznego wsparcia żywieniowego są nie do przecenienia - dodaje Ewa Ceborska-Scheiterbauer.

W onkologii żywienie medyczne powinno być obecnie integralną częścią terapii, co podkreślają specjaliści z dziedziny onkologii i dietetyki. Dla skutecznych działań konieczna jest nie tylko większa świadomość pacjentów, lecz także personelu medycznego.

- Trzeba pracować nie tylko z pacjentami, lecz także z lekarzami zajmującymi się żywieniem czy leczeniem pacjentów onkologicznych. Istotne, by byli świadomi wagi stanu odżywienia. W zależności od rodzaju nowotworu od 20 do 80 proc. chorych to pacjenci z różnego stopnia niedożywieniem. Te dane jeszcze mocniej podkreślają, że nie ma odpowiedniego leczenia bez specjalistycznego wsparcia żywieniowego pacjentów - mówi dr Tomasz Olesiński.

źródło: Newseria Lifestyle

Tagi: Centrum Onkologii, dr n. med. Tomasz Olesiński, niedożywienie u chorych na raka, nowotowry, onkologia, terapia onkologiczna, żywienie w chorobie

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter