a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Środa, 26 listopada 2014
Imieniny: Delfiny, Lechosława, Konrada

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

5451fe7b23d89ec590bbdbb6a317f37e

Kolorowo, smacznie i zdrowo

2011-05-31
Kolorowo, smacznie i zdrowo

Coraz cieplejsze dni sprawiają, że chętniej sięgamy po świeże warzywa, które stają się obowiązkowym dodatkiem do przygotowywanych potraw. Ale jak je przyrządzić, aby dostarczały naszemu organizmowi jak największą ilość składników odżywczych i witamin?

 

Istotą zdrowego odżywiania jest nie tylko to co jemy, ale także właściwy sposób przygotowywania posiłków. Dotyczy to także warzyw, które podczas tradycyjnego gotowania w wodzie tracą ogromne ilości cennych dla organizmu wartości odżywczych i minerałów. Z kolei smażone na patelni, wchłaniają zbędne ilości tłuszczu przez co stają się bardziej kaloryczne i ciężkostrawne.

 

Wiemy już, że najlepszym i zalecanym przez wielu specjalistów ds. żywienia sposobem na sporządzanie zdrowych dań jest gotowanie na parze. Możemy to robić na wiele sposobów, tj.: w specjalnych szybkowarach, foliowych torebkach czy naczyniach, które są dostosowane do gotowania bez użycia wody i smażenia bez tłuszczu (na zdjęciu naczynie firmy Zepter). Tak przygotowane warzywa zachowują nie tylko maksymalną ilość składników odżywczych i minerałów, ale nie tracą swojej właściwej konsystencji, koloru, naturalnego smaku i aromatu. Dodatkowo są lekkostrawne, nie zalegają w przewodzie pokarmowym i nie podrażniają żołądka, jelit, trzustki ani wątroby.

 

Regularnie spożywane posiłki, wzbogacone o warzywa, które stanowią najlepsze źródło witamin i wartości odżywczych, są podstawą do zachowania zdrowia, energii i… urody. Pamiętajmy o tym, ponieważ od sposobu w jaki się odżywiamy zależy także nasze dobre samopoczucie – a jest ono, tak samo jak zdrowie – bezcenne.

Źródło: Mediaforum

Tagi: gotowanie, gotowanie w szybklowarze, szybkowar

Podziel się
ocena 5,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter