a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Wtorek, 17 października 2017
Imieniny: Małgorzaty, Ryszarda, Gabrieli

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

Jak oliwa z oliwek wpływa na organizm człowieka

2015-01-06
Jak oliwa z oliwek wpływa na organizm człowieka

Oliwa z oliwek już w mitologii nazywana była "złotym płynem", stanowiąc symbol odporności i witalności. Znajdowała ona swoje powszechne zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także do pielęgnacji ciała. Współcześnie, niektóre jej korzystne właściwości wciąż pozostają przez nas nieodkryte i niedocenione. Właśnie dlatego Olitalia – marka jednego z największych producentów oliwy we Włoszech – podpowiada, jak najlepiej wykorzystać cenne składniki tego wartościowego produktu.

Największą wartość stanowi oliwa wytłaczana z dojrzałych owoców na zimno, tzw. extra vergine, która posiada lekko zielonkawy kolor. Jest ona zdecydowanie bardziej wartościowym produktem od pozostałych olejów, ponieważ nie jest filtrowana i dzięki temu zachowuje najcenniejsze składniki odżywcze korzystne dla organizmu. Ze względu na naturalne pochodzenie sprawdzi się doskonale nie tylko w kuchni, ale także znacząco wpłynie na zdrowie i urodę.

Kulinarna mistrzyni

Wyrazisty charakter oliwy z oliwek sprawia, że posiada ona szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Zdrowy tłuszcz jest doskonałym nośnikiem smaku, dlatego z łatwością eksponuje to, co najlepsze w danej potrawie. Dodatek ziół, czosnku czy octu balsamicznego wystarczy, by stworzyć na jej bazie wspaniały sos vinegrette do sałatek lub aromatyczną marynatę, nadającą mięsom odpowiedniej chrupkości. Oliwa wspaniale komponuje się z różnego rodzaju makaronami, ryżem, pizzą i owocami morza. Bez przeszkód można ją używać do nasączenia pieczywa w zastępstwie masła czy margaryny. Świetnie sprawdzi się również do gotowania, pieczenia i grillowania lub jako wykończenie gotowych już dań.

Uosobienie zdrowia

Oliwa extra vergine stanowi doskonałą alternatywę dla tłuszczów zwierzęcych, szkodliwych margaryn i innych olejów roślinnych używanych w kuchni. Jest niezwykle cenny źródłem nienasyconych kwasów (NNKT), które wspierają prawidłowy rozwój organizmu i utrzymują właściwy stan skóry. Oliwa wspaniale oczyszcza układ pokarmowy i reguluje procesy trawienia, dlatego warto ją stosować na diecie odchudzającej. Powinna być ona używana również przez osoby chore lub narażone na cukrzycę, gdyż kwasy jednonasycone w niej zawarte obniżają i regulują poziom cukru we krwi. Oliwa Extra Vergine zapobiega także nadciśnieniu i pomaga w walce z niekorzystnym dla zdrowia cholesterolem (LDL).

Bogini urody

Czysta postać oliwy z oliwek przynosi doskonałe rezultaty jako kosmetyk, gdyż posiada dużą zawartość witaminy E, znanej ze swych odmładzających właściwości. Wnikając w skórę wygładza zmarszczki, natłuszcza i działa kojąco na wszelkie podrażnienia. Oliwa może być stosowana jako nawilżający balsam do ciała lub zmieszana z miodem jako balsam do ust, zapobiegający ich pierzchnięciu i pękaniu.

Masaż z jej udziałem pobudza krążenie i w dużym stopniu redukuje cellulit. Stosowana jest także do kąpieli, maseczek i peelingów domowej roboty, nadając całemu ciału zdrowego i promiennego wyglądu. Oliwa korzystnie wpływa również na nasze włosy, sprawiając że stają się odżywione, gładkie i bardziej lśniące. Warto również nawilżać oliwą z oliwek paznokcie, gdyż dzięki takiemu zabiegowi będą zawsze mocne, wytrzymałe i zadbane.

Fot. margenauer, pixabay.com

Tagi: oliwa z oliwek, uroda, właściwości, zdrowie

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter