a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
Poniedziałek, 24 kwietnia 2017
Imieniny: Aleksandra, Horacego, Grzegorza

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

Street food dookoła świata – jakich pyszności warto spróbować w podróży?

2017-04-07
Street food dookoła świata – jakich pyszności warto spróbować w podróży?

Wysokie temperatury oraz słoneczna pogoda zachęcają do organizowania pikników i jedzenia przekąsek na świeżym powietrzu. Uliczne przekąski to nie tylko kultowe zapiekanki. Wegetariańska Masala Dosa w Indiach, rozpływające się w ustach babeczki pastéis de Belém w Portugalii czy bombowa mieszanka Pad thai w Tajlandii to tylko niektóre potrawy, których warto spróbować podczas swoich podróży.

 

Wraz z nadejściem wiosny, rozpoczął się sezon na jedzenie na świeżym powietrzu. Targi śniadaniowe i festiwale foodtrucków kuszą swoimi ofertami. Warto skusić się na street food, bo często stanowi dobrą alternatywę do drogich restauracji. Posiłki są szybkie, stosunkowo tanie i bardzo smaczne. HomeToGo.pl wraz z blogerami podróżniczo-kulinarnymi, przygotowało zestawienie najciekawszych i najpyszniejszych street foodów na świecie. Wyjeżdżając zagranicę warto sprawdzić lokalne przekąski!

Tajlandia, Bangkok, Pad thai

Pad Thai to najprawdopodobniej najbardziej rozpoznawana tajska potrawa. Przysmak składa się z makaronu ryżowego smażonego z sosem rybnym, sokiem z tamaryndowca, kiełkami fasoli, jajkiem, kolendrą, orzeszkami i sokiem z limonki.

- Ten smażony makaron ryżowy to prawdziwa bomba: słodki i słony jednocześnie, lekko szczypiący w język od płatków chilli, cudnie chrupiący orzeszkami ziemnymi i ponętnie pachnący sosem rybnym - komentuje Filip z bloga Głodny Świata.

Portugalia, Lizbona, Pastel de nata

Z jednym pudełkiem tych pyszności na wynos zwiedzanie miasta stanie się słodsze. To małe, nadziewane kremem ptysie, których lekko przypalony wierzch nadal pamięta smak karmelu.

- Babeczki pastéis de Belém (znane również jako pastéis de nata) to jeden z najpopularniejszych deserów w Portugalii i smak, którego nie można pominąć odwiedzając ten kraj nad Atlantykiem! - komentuje Agnieszka z bloga Całe życie w podróży.

Grecja, Ateny, Greek souvlaki

Greckie souvlaki to małe szaszłyki z mięsa, zazwyczaj przeplatane grillowanymi warzywami i serwowane z bułką lub pitą. Inną bardzo popularną przekąską jest Koulouri, czyli pieczywo w kształcie pierścieni posypane sezamem, makiem, nasionami lnu lub słonecznika.

- Danie jest bardzo aromatyczne, gdyż kawałki mięsa są pieczone w marynacie z ziół. Souvlaki jedliśmy (a zasadniczo tylko jedno z nas jadło, bo połowa naszego podróżniczego teamu jest wege) nie tylko w Grecji, ale również w innych krajach bałkańskich, np. w Albanii. Jednak prawda jest taka, że najlepszy smak mają właśnie te greckie - komentuje Aleksandra z bloga Bałkany Rudej.

Dania, Kopenhaga, Smørrebrød

Smørrebrød dosłownie oznacza "posmarowany chleb". Wypełnione po brzegi dodatkami kanapki dostępne są w wielu różnych opcjach: wegetariańskiej, z mięsem, rybą lub serem.

- Duńskie kanapki smørrebrød nie tylko wspaniale się prezentują, ale także są pyszne i sycące. Kromka żytniego, chrupiącego pieczywa (rugbrød) bogato obłożona przeróżnym dodatkami i pięknie ozdobiona, może z powodzeniem zastąpić lunch - Marta z Przepisy z podróży.

Indie, Masala Dosa

Wegetarianie bez wątpienia powinni udać się w podróż kulinarną do Indii, które słyną z wielu wyśmienitych bezmięsnych dań. Naleśnik dosa to popularny przysmak serwowany do śniadania w południowych Indiach.

- Południowoindyjski street food jest jedyny w swoim rodzaju. Na okrągłym płaskim palniku smażą się szerokie na 30 cm cienkie jak papier naleśniki przygotowywane z ryżu i fasoli. Tuż obok na dużej, rozgrzanej patelni skwierczy farsz z ziemniaków i cebuli. Całość dopełnia miętowy czatnej i hinduskie radiowe przeboje. Tęsknię za tym smakiem! - Nadia z bloga Nadia vs The World.

 

Z kolei zagranicznych gości w Polsce warto poczęstować naszymi lokalnymi specjałami:

Gofry nad Polskim Morzem

Oryginalnie pochodzące z Belgii gofry stały się nieodłącznym symbolem wakacji nad polskim morzem. Warto skusić się na ten słodki przysmak i wrócić wspomnieniami do kolorowych czasów dzieciństwa i kolonii nad morzem.

- Gofry z owocami i bitą śmietaną to niebo w gębie. Kocham próbować innych kuchni i zagranicznych przysmaków, ale po pobycie w Belgii uznałam, że zdecydowanie wolę naszą polską odmianę gofrów - komentuje Marta z bloga Podróże od Kuchni.

Kultowa zapiekanka

Pierwotnie chrupiąca bułka pokryta farszem cebulowo-pieczarkowym i żółtym serem. Obecnie serwowana jest w różnych wariantach smakowych z dużą ilością dodatków.

- Zapiekanki, najbardziej polski street food. W Rzeszowie mają status kultowych, nic dziwnego, bo biorąc pod uwagę cenę i wielkość stanowią idealną studencką dietę. Dla nas był to powrót do przeszłości, taki sentymentalny i bardzo przyjemny - ekipa z bloga Street Food Polska.

źródło: Newseria Lifestyle

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter