a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Niedziela, 17 grudnia 2017
Imieniny: Olimpii, Łazarza, Jolanty

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a

5 stref dla wygody. Zaplanuj kuchnię idealną

2017-04-07
5 stref dla wygody. Zaplanuj kuchnię idealną

Mała, duża, otwarta lub zamknięta. Kuchnie są różne, ale zawsze muszą być wielofunkcyjne. To podstawa, którą pomaga uzyskać prosty podział. Planując zabudowę, podzielmy ją na pięć stref:

  • przechowywania
  • przygotowania
  • zapasów
  • gotowania i pieczenia
  • zmywania

W każdej z nich znajdują się meble, których okucia dźwigają, otwierają, podnoszą, opuszczają i segregują. To głównie dzięki nim można mówić o wygodnej przestrzeni.

 

Strefa przechowywania

Spełnia rolę kuchennego „magazynu" dla najczęściej wykorzystywanych w kuchni przedmiotów - od naczyń po sztućce i liczne akcesoria. Dlatego też wykorzystywane w niej okucia powinny zapewniać wygodny dostęp do mebla i płynny, lekki ruch. Taki, by móc uporządkować przestrzeń dosłownie jedną ręką.

 

W strefie przechowywania znajdują się głównie szuflady, niskie cargo oraz górne szafki. Sprawdzają się też:

  • oświetlenie LED do szuflad i szafek
  • regulowane wkłady do szuflad

Co najlepiej cechuje rozwiązania przeznaczone do tej strefy? To:

  • Łatwość dostępu i pojemność
  • Pomysłowość
  • Różnorodność rozwiązań dostosowana do różnorodności opakowań i wielkości przechowywanych przedmiotów

Warto pamiętać, że strefa przechowywania graniczy zwykle ze strefą zapasów i zmywania.

 

Strefa przygotowania

Tu się coś kroi. Strefa przygotowania to robocza część kuchni - tutaj obieramy, tniemy, porcjujemy i mieszamy. Wykonujemy precyzyjne czynności. W strefie przygotowania znajdują się m.in. blat roboczy, szafki z szufladami na przyprawy i półprodukty, gniazda elektryczne (np. chowane w blacie).

Odbywa się tu sporo pracy, dlatego przyda się każde dodatkowe miejsce - to zapewnia blat wysuwny zbudowany na dedykowanych okuciach. - Wielkość takiego blatu jest praktycznie dowolna i zależy od naszych preferencji oraz możliwości stolarza. Okucia są elementem, który decyduje o tym, jak blat będzie się rozkładał, chował i poruszał - mówi Jakub Malinowski, ekspert ds. okuć meblowych w firmie Häfele. - Blat można zbudować w formie wysuwnej lub na okuciu obrotowym, jeżeli mamy w kuchni wystarczająco dużo miejsca.

Rozwiązania dla tej strefy muszą:

  • Dawać łatwy dostęp
  • Oferować podręczność
  • Zapewniać funkcjonalność
  • Gwarantować intuicyjność

- Miejsce na kuchenne prace warto planować między strefami zmywania oraz gotowania i pieczenia. Takie ułożenie zapewnia łatwy dostęp do wody (np. kiedy potrzebujemy umyć warzywa), a jednocześnie wystarczy ruch w drugą stronę, by przygotowane składniki wrzucić do garnka lub na patelnię - mówi Mirella Szymczak, architekt.

 

Strefa zapasów

Tutaj nie znajdziemy naczyń, ale głównie produkty spożywcze - to odróżnia strefę zapasów od strefy przechowywania. Strefę tę też musi charakteryzować maksymalna pojemność - dlatego oprócz lodówki i zamrażarki znajdą się w niej pojemne szuflady lub systemy cargo.

Dodatkową wygodę dają regulowane wkłady do szuflad, które pozwalają utrzymać porządek i dowolnie regulować wielkość przegródek względem rodzaju przechowywanych rzeczy.

Strefa zapasów to szczególnie ważne miejsce, jeżeli mieszkamy z liczną rodziną, często miewamy niezapowiedzianych gości lub po prostu lubimy zawsze mieć coś pod ręką.

Jakie rozwiązania są najlepsze dla strefy zapasów?

  • Zdolne udźwignąć każdy ciężar
  • Wykorzystujące wszelkie dostępne miejsce
  • Pozwalające łatwo przejrzeć cały zakres posiadanych zapasów
  • Czasami powinny pomóc zakryć w zabudowie to, czego nie chcemy pokazywać (opakowania, torebki, słoiki i inne)

Gdzie umieścić strefę zapasów? Najlepiej zaraz przy strefie przechowywania. W ten sposób zaledwie kilkoma ruchami zgromadzimy rzeczy niezbędne do przygotowania posiłku.

 

Strefa gotowania i pieczenia

To miejsce pracy, w którym potrzebne rzeczy muszą być zawsze pod ręką. Dzięki temu rodzinny obiad, wspólne gotowanie lub nawet przyrządzanie szybkiej przekąski stają się przyjemnością.

W tej kuchennej strefie znajdują się głębokie szafki na garnki i naczynia do pieczenia. Te zajmują dużo miejsca, a przy tym niektóre są wykorzystywane tylko „od święta", dlatego należy maksymalnie wykorzystać dostępne w strefie gotowania miejsce. Warto wypełnić szafki narożne. - Tutaj sprawdzają się półki wysuwne, która radzą sobie z obciążeniem nawet 20 kilogramów, płynnie wysuwają się z wnętrza szafki i są pojemne - mówi ekspert Häfele.

 

Strefa zmywania

Tam, gdzie odbywa się mycie, pojawia się wilgoć, ważne jest dbanie o higienę i porządek. Dla maksymalnego wykorzystania miejsca warto wybrać szufladę pod zlew. Taką, która omija syfon. Dodatkowe niskie cargo zamontowane z boku szafki pomoże maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń i poukładać detergenty. W strefie zmywania musi się znaleźć funkcjonalny system pojemników na odpadki. Najlepiej taki, który da się montować na wysuwanej ramie. Dzięki temu sortowanie jest prostsze, bardziej komfortowe, a dostęp do pojemników jest ułatwiony.

Strefę zmywania dobrze jest planować między strefami przechowywania a przygotowania.

Tylko i aż tyle potrzeba, by zaaranżować kuchnię - inteligentną, ergonomiczną i wygodną. Dzięki rozwiązaniom dedykowanym poszczególnym strefom, każda kuchnia staje się przestrzenią, która pracuje lepiej. Warto  sprawić, by takie wnętrze znalazło się też w naszym domu lub mieszkaniu.

źródło: Newseria Lifestyle

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter