a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Piątek, 26 maja 2017
Imieniny: Filipa, Pauliny, Eweliny

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

5451fe7b23d89ec590bbdbb6a317f37e

Kuchnia i zdrowie

Co mogą jeść chorzy na POChP?

Co mogą jeść chorzy na POChP?

Osoby chore na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP) powinny szczególnie zwracać uwagę na swoją dietę. U chorych równie często występuje problem z otyłością, jak i niedożywieniem. Obie sytuacje są niekorzystne dla organizmu i prowadzą do nasilenia objawów choroby: nadwaga wymaga bowiem dostarczania dużej ilości tlenu do nadmiaru tkanek, do czego układ oddechowy chorego na POChP nie jest przygotowany, niedowaga natomiast prowadzi do osłabienia mięśni, przede wszystkim oddechowych i pogłębia chorobę. Eksperci kampanii Płuca Polski podkreślają więc, że należy tak układać dietę, aby uzyskać prawidłową masę ciała, która powinna dla chorego na POChP znajdować się w przedziale 18,5 a 24,5 wskaźnika BMI (Body Mass Index - wskaźnik służący do oceny otyłości, nadwagi lub niedowagi. Oblicza się go dzieląc ciężar danej osoby przez jej wysokość).

więcej
  • Czy wiesz, jak jeść 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia?

    Czy wiesz, jak jeść 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia?

    Zbilansowana dieta - zazwyczaj wiemy na czym polega, ale mamy problemy z wdrożeniem jej w życiu codziennym. Ponad połowa badanych1[1] matek twierdzi, że to zrównoważenie polega na spożywaniu 5 posiłków dziennie, natomiast dla niemal co drugiej kobiety jest to również dieta bogata w warzywa i owoce. Jednak dla niemal 2/3 respondentek zrównoważona dieta jest trudna dla stosowania dla całej rodziny. Jak zatem włączać zalecaną ilość warzyw i owoców (ok. 400 g) do codziennego menu wszystkich domowników, tak aby weszło nam to w nawyk?

    więcej
  • Z cukrzycą na wakacjach

    Z cukrzycą na wakacjach

    Wakacje to najprzyjemniejszy okres w roku. Chętnie wybieramy się w nowe miejsca w kraju i za granicą - zwiedzać, odpoczywać, uprawiać sporty, spędzić miło czas z rodziną, znajomymi. Czy osoba chora na cukrzycę musi rezygnować z tych przyjemności? Na szczęście nie! Przy zachowaniu pewnych środków ostrożności i stosowaniu się do zaleceń lekarza świat stanie otworem również dla cukrzyka.

    więcej
  • Zdrowy smak natury:  Przepis na Carpaccio z buraków z hummusem

    Zdrowy smak natury: Przepis na Carpaccio z buraków z hummusem

    Carpaccio z buraków z hummusem to wyjątkowo efektowna potrawa, która podbija podniebienia oraz syci inne zmysły. Prezentuje się imponująco, dlatego bez wątpienia można ją przysłowiowo konsumować także oczami.

    więcej
  • Ponad 90 proc. Polaków ma próchnicę. Do dentysty chodzimy średnio raz na 15 miesięcy, mieszkańcy UE co 3–4 miesiące

    Ponad 90 proc. Polaków ma próchnicę. Do dentysty chodzimy średnio raz na 15 miesięcy, mieszkańcy UE co 3–4 miesiące

    Niemal połowa osób po 35 roku życia nie ma pełnego uzębienia. To wynik tego, że zbyt rzadko odwiedzamy gabinety dentystyczne. Wiele osób boi się dentystów przede wszystkim ze względu na nieprzyjemne doświadczenia z przeszłości. Coraz częściej pacjenci zwracają uwagą na nie tylko przebieg wizyty i podejście lekarza, lecz także na wyposażenie gabinetu i oferowane usługi. Łączenie się małych gabinetów w sieci daje im większe szanse na ich rozwój i umożliwia inwestycje w nowe technologie.

    więcej
  • Kuchnia przyjazna dzieciom - jak zaangażować najmłodszych podczas gotowania?

    Wspólne gotowanie, sprzątanie czy pomoc w innych domowych obowiązkach to sposób na spędzenie czasu z dziećmi. Dodatkowo nasi najmłodsi uczą się odpowiedzialności, pracy w grupie i cierpliwości. Ugotowany wspólnymi siłami obiad smakuje wyśmienicie i daje wielką satysfakcję!

  • Prof. dr hab. Krzysztof Krygier: w grupie tłuszczów stałych najzdrowszy jest olej palmowy, a najmniej zdrowy olej kokosowy

    Na temat tłuszczów spożywczych krąży coraz więcej mitów. Olej kokosowy uważany jest za najzdrowszy. Eksperci zauważają, że w rzeczywistości jest jednak odwrotnie - zawiera on bowiem 90 proc. tłuszczów nasyconych, których wedle oficjalnych rekomendacji instytucji naukowych należy unikać. Mimo złych opinii spośród tłuszczów stałych zdecydowanie zdrowszy jest tłuszcz palmowy. Zawiera niemal dwukrotnie mniej tłuszczów nasyconych. Jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczych, przede wszystkim ze względu na wysoką wydajność, łatwą produkcję i dobre właściwości teksturalne.

  • Dobrane pary prosto z natury!

    Wiele słyszy się o diecie rozdzielnej i nie łączeniu produktów z różnych grup piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, ale czy takie działanie ma swoje naukowe uzasadnienie? Jak powinno dobierać się produkty, by przynosiły tylko korzyści dla naszego organizmu? Gdzie szukać inspiracji?

  • Jest jeszcze tyle do zobaczenia. Pozbyć się zaćmy i okularów

    Co druga osoba na świecie, która traci wzrok, ślepnie z powodu zaćmy. [1] Chociaż panuje powszechne przekonanie, że z operacją zaćmy należy poczekać, aż choroba „dojrzeje", to lekarze przestrzegają przed takim podejściem. Zaćma utrudnia normalne funkcjonowanie. Chorzy przestają być aktywni zarówno w życiu codziennym, jak i zawodowym, są również narażeni na różne urazy przy prostych czynnościach, ponieważ źle widzą. Decydując się na wyjście z kolejki oczekujących na refundowany zabieg, osoby z zaćmą mogą zyskać podwójnie. Odzyskać szybko dobry wzrok i skorzystać z możliwości nowoczesnych soczewek wewnątrzgałkowych, które pozwalają na równoczesne usunięcie zaćmy oraz innych wad wzroku.

  • Przez żołądek do wątroby. Co jeść aby zregenerować wątrobę?

    Wątroba dba o nas ale czy my dbamy o nią? Jeżeli możemy trafić przez żołądek do serca, to czy do wątroby również? Oczywiście! O to kilka produktów, które warto wdrożyć do codziennej diety, aby wspomóc pracę wątroby i choć trochę o nią zadbać, tak jak ona dba o nas. Co pomoże nam zregenerować wątrobę? Oto kilka porad przygotowanych przez Elżbietę Lange, eksperta kampanii „Szczęśliwa wątroba, szczęśliwy Ty".

1|2|3|4|5|6|7|8|9|10... 60

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter