a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
Wtorek, 17 października 2017
Imieniny: Małgorzaty, Ryszarda, Gabrieli

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

5451fe7b23d89ec590bbdbb6a317f37e

Kuchnia i zdrowie

Feta, Gouda, Mozzarella, Roquefort – jak powstają najpopularniejsze gatunki seró

Feta, Gouda, Mozzarella, Roquefort – jak powstają najpopularniejsze gatunki seró

Istnieją produkty, o których można powiedzieć, że każdy kiedyś ich spróbował. I niewątpliwie takimi przysmakami są sery. Gatunków i rodzajów tego specjału jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników, warunków dojrzewania. Czy sięgając po włoską Mozzarellę, francuski Roquefort czy popularną nad Wisłą Goudę, zastanawiasz się jaka historia wiąże się z jego pojawieniem się w szerokiej sprzedaży?

więcej
  • Jak sprawdzić, czy BMI dziecka jest prawidłowe?

    Jak sprawdzić, czy BMI dziecka jest prawidłowe?

    Dzieci rosną niezwykle szybko - w życiu dorosłym tempo przyrostu długości i masy ciała już nigdy nie będzie tak duże. Rozwój w pierwszych latach życia bardzo silnie rzutuje zaś na zdrowie i jakość życia dziecka w przyszłości, dlatego troska o jego prawidłowy przebieg jest niezwykle istotna.

    więcej
  • Te fakty Cię zmrożą

    Te fakty Cię zmrożą

    Wokół pieczywa krąży wiele mitów. Jednym z najmocniej zakorzenionych jest ten, że wypiekane z mrożonego ciasta chleby i bułki są niezdrowie. Podobno zawierają substancje konserwujące i tracą na wartościach odżywczych oraz smakowych. W ramach kampanii Chleb Dobry sprawdzamy jak jest naprawdę.

    więcej
  • Światowy rynek innowacji w medycynie rośnie o 10 proc. rocznie. W Polsce wciąż istnieje wiele barier przy wdrażaniu innowacyjnych rozwiązań

    Światowy rynek innowacji w medycynie rośnie o 10 proc. rocznie. W Polsce wciąż istnieje wiele barier przy wdrażaniu innowacyjnych rozwiązań

    Sektor innowacji z zakresu medycyny rozwija się na świecie w tempie około 10 proc. rocznie - mówi Marcin Bruś, ekspert ds. komercjalizacji w Genomtec. Dodaje, że inwestowanie w innowacje w Polsce wymaga od inwestorów dużej świadomości ryzyka i cierpliwości. W Polsce wciąż istnieje wiele barier związanych z wdrażaniem innowacyjnych rozwiązań na rynek.

    więcej
  • Na upalne dni – mrożona kawa czy herbata?

    Na upalne dni – mrożona kawa czy herbata?

    Latem, gdy temperatura sięga 30 stopni Celsjusza, często zastanawiamy się, w jaki sposób najlepiej nawodnić organizm. Szkodliwość słodkich napojów gazowanych jest większości z nas doskonale znana, stąd coraz częściej sięgamy po mrożone kawy czy herbaty domowej roboty. Pozostaje więc pytanie, którym z tych płynów lepiej jest orzeźwić się w trakcie upałów.

    więcej
  • Polacy gotowi więcej płacić za leczenie

    Ostatnie kilkanaście lat w Polsce przyniosło liczne zmiany społeczne, technologiczne, ekonomiczne, które swym zasięgiem objęły również medycynę. Zdrowie jest jednak wartością, którą Polacy od lat uznają za najważniejszą w życiu. Według badania GUS ma ono największe znaczenie dla 98,7% Polaków[1]. Nie dziwi zatem fakt, że eksperci wielu dziedzin starają się odpowiadać na pytania - jaki jest współczesny pacjent i jakie są jego potrzeby. Czerpiąc wiedzę z licznych analiz w tym zakresie, instytucje odpowiedzialne za zarządzanie w ochronie zdrowia aktualizują strategie działania podległych im podmiotów zarówno publicznych, jak i prywatnych.

  • Ile z owocu znajdziemy w soku?

    Zdaniem 89% polskich matek szklanka soku może stanowić jedną z zalecanych przez dietetyków 5 porcji owoców i warzyw.[1] Respondentki nie mylą się w tym względzie. Soki, podobnie jak owoce i warzywa zawierają witaminy oraz składniki mineralne i są produktami, które nie zawierają sztucznych dodatków, dlatego zgodnie z rekomendacjami Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) szklanka soku (200 ml) jest wartościowym odpowiednikiem dla owoców i warzyw.

  • Cukier nie musi prowadzić do otyłości czy próchnicy. Dietetycy obalają mity dotyczące jego szkodliwego wpływu na zdrowie

    Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić - uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić" podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.

  • Uważaj na tłuszcze trans – wyniki najnowszych badań

    Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM w ramach kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach" rozpoczęli edukację społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających ze spożycia tłuszczów trans. Przebadano dostępne na rynku produkty do smarowania pieczywa, w tym margaryny i kostki do pieczenia. Polacy zyskają rzetelną wiedzę umożliwiającą im unikanie groźnych dla zdrowia substancji.

  • Dzieci karmione piersią w przyszłości jedzą więcej warzyw, piją więcej wody, a mniej niezdrowych napojów

    Dbałość o odpowiednie żywienie w pierwszych latach życia dziecka, w 1000 pierwszych dni, już od poczęcia, jest niezwykle istotna. Do ukończenia przez dziecko około 3 lat dochodzi do tzw. programowania metabolicznego organizmu oraz do rozwoju preferencji smaku. Błędy żywieniowe popełniane przez matki w tym newralgicznym okresie życia przekładają się na ryzyko wystąpienia otyłości, jak również chorób jej towarzyszących, m.in.: cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego i chorób naczyniowo-sercowych.

1 ...6|7|8|9|10|11|12|13|14|15... 89

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter