a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Sobota, 18 sierpnia 2018
Imieniny: Heleny, Bronisława, Ilony

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a

Kuchnia

Śniadanie z czterech krańców świata – co się jada za granicą?

Śniadanie z czterech krańców świata – co się jada za granicą?

Śledząc mapę kulinarną świata szybko odkryjemy, że zasada „co kraj, to obyczaj" jest szczególnie żywa w kwestii śniadań. Jak wygląda klasyczny, francuski petit déjeuner? Ile kalorii ma wyjątkowo syte śniadanie angielskie? W czym o poranku rozsmakowują się Skandynawowie? Bliższe poznanie śniadaniowych propozycji z różnych zakątków świata może sprawić, że każdy dzień będziemy witać pod znakiem nowych kompozycji smakowych.

więcej
  • Bądź kulinarnie mocny – Dynia niejedno ma imię

    Bądź kulinarnie mocny – Dynia niejedno ma imię

    Pyzata, złocista dynia jest prawdziwą królową jesieni. Cieszy kolorem, zachwyca smakiem,a w wielu domach zanim trafi do garnka, jest traktowana jako ozdoba. Dlaczego warto zaprosić ją do swojej kuchni? Odpowiedzi poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie Mocni", Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak jak edukatorom Banków Żywności podpowiada, jak z dyni zrobić przetwory.

    więcej
  • Pomidorowe szaleństwo, czyli przepis na idealny sos boloński

    Pomidorowe szaleństwo, czyli przepis na idealny sos boloński

    Kuchnia włoska to jedna z najbardziej popularnych kuchni w Europie. Słynie z aromatycznych przypraw, oliwy, parmezanu i oczywiście makaronów z dodatkiem pysznych sosów. Daniem, które króluje we włoskich restauracjach jest spaghetti bolognese, w którym najważniejszą rolę odgrywa mięso i sos na bazie pomidorów. Warto skusić się na jego przygotowanie właśnie dzisiaj.

    więcej
  • Rola produktów zbożowych w diecie dzieci

    Rola produktów zbożowych w diecie dzieci

    Produkty zbożowe, w tym wysokiej jakości makarony, to jedna z podstaw zdrowego, różnorodnego menu. Liczne kształty makaronu pobudzają wyobraźnię małych i dużych, będąc źródłem kulinarnych inspiracji na wspólne przygotowanie pysznych dań. Makaronowe potrawy to także sprytny sposób na podanie dziecku innych, niezbędnych w jego codziennej diecie produktów zawierających cenne składniki odżywcze.

    więcej
  • Krewetki zapiekane w pomidorach z serem

    Krewetki zapiekane w pomidorach z serem

    Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

    więcej
  • Bądź kulinarnie mocny – użyj słodkich przetworów do tradycyjnych dań

    Smakowita konfitura z dyni, wyśmienite gruszki w syropie, śliwki w aromatycznej zalewie
    - słodkie przetwory nie tylko możemy użyć do herbaty, gofrów czy naleśników, ale też do pieczonych mięs. Choć tradycyjne dania w słodkiej wersji dla wielu wciąż brzmią dość egzotycznie, to warto uruchomić wyobraźnię i wzbogacić swoje kulinarne horyzonty
    o ciekawe połączenia smaków - przekonują edukatorzy Banków Żywności w projekcie „Kulinarnie Mocni".

  • ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU DO WSPÓLNEGO ŚWIĘTOWANIA ZAPRASZAJĄ MISTRZOWIE KUCHNI Z 5 KRAJÓW – Tajlandii, Meksyku, Korei, Hiszpanii i Polski

    Ma setki form, kolorów i rodzajów oraz jest bazą wielu dań - tych popularnych na całym świecie, jak i lokalnych, w których łączy się z regionalnymi przysmakami. Znają go, lubią i jedzą niemal wszyscy - bez względu na wiek, płeć i pochodzenie - na obu półkulach i pod każdą szerokością geograficzną. Inspiruje zarówno domowych smakoszy, jak i mistrzów kuchni. Makaron, bo o nim mowa, ma nawet swoje święto - 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu. Z czym podaje się ten przysmak w różnych zakątkach świata? Jak się go przyrządza? Pokazali nam to kucharze z 5 różnych krajów, którzy stworzyli pyszne dania inspirowane regionalnymi przysmakami swojego kraju i znakomitym, polskim makaronem. Każdy z nas może je z łatwością przyrządzić w swojej domowej kuchni!

  • Michel Moran zdradza tajniki czterech kuchni świata

    Jak Włochy to makaron, sery to tylko francuskie, w Grecji próbujemy oliwek, a w Hiszpanii chorizo - to typowe produkty, które kojarzą nam się z tymi krajami. Bogactwo smaków jest jednak o wiele większe. Michel Moran wyjaśnia, czego warto spróbować i jak to wybrać.

  • Każdy rodzaj herbaty wymaga innego sposobu zaparzania. Do przyrządzenia tego napoju najbardziej odpowiednia jest woda źródlana

    Właściwe parzenie herbaty jest bardzo ważne dla wydobycia z liści tego, co w nich najlepsze. Białą i zieloną herbatę należy parzyć w wodzie o temperaturze 70-80 stopni przez ok. 2-3 minuty, natomiast czarną we wrzątku przez 3-5 minut. Aby nie stracić aromatów i utrzymać temperaturę, herbatę parzymy pod przykryciem, a w trakcie parzenia mieszamy - zapewni to lepszy kontakt liści z wodą.

  • Zapiekane! Wariacje na temat jesiennych zapiekanek

    Coraz krótsze dni, chandra, deficyt słońca - czy tylko z tym musi kojarzyć się jesień? Oczywiście, że nie! Rozpocznijmy nową porę roku z energią i dobrym samopoczuciem. Chcąc oszczędzić sobie trochę czasu, a przy tym dostarczyć organizmowi witamin i niezbędnych składników, stwórzmy dania z wykorzystaniem produktów sezonowych - tych najbardziej wartościowych. Świetnym pomysłem na połączenie tego co zdrowe i pożywne są jesienne zapiekanki. Niezliczona ilość kolorów na talerzu, wyborny smak oraz oszczędność czasu i pieniędzy. Przepisy na najlepsze zapiekanki poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Do dzieła!

  • Cebula – daj się zaskoczyć!

    Ma szerokie zastosowanie w kuchni - dzięki swoim walorom smakowym ciężko wyobrazić sobie bez niej wielu zarówno tradycyjnych, jak i bardziej wyrafinowanych potraw. Przygotowywana na wiele sposobów - gotowana, marynowana, karmelizowana, przyrządzana na ruszcie czy patelni grillowej. Często wykorzystywana jest jako dodatek w celu nadania potrawie charakteru. Warto wiedzieć, że smaczne danie można przygotować też z cebulą w roli głównej. Przekonaj się sam!

  • Bądź kulinarnie mocny – wyczaruj pysznego burgera i meksykańskie burrito z polskim akcentem

    Jesienne dania wcale nie muszą być nudne ani ciężkie. Przygotowując tygodniowe menu warto zainspirować się potrawami z innych części świata, które nie tylko wprowadzą nowe akcenty do naszej kuchni, ale też pokazują ciekawe sposoby na wykorzystanie znanych nam produktów. Jak połączyć zagraniczną kulturę z polskimi smakami? Wystarczy wykorzystać zasoby domowej spiżarni i sięgnąć po odpowiednią kompozycję ziół i przypraw - przekonuje Szef Kuchni marki Kamis - Maciej Wawryniuk.

1|2|3|4|5|6|7|8|9|10... 38

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter