a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Poniedziałek, 23 października 2017
Imieniny: Marleny, Seweryna, Odylii

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

Zimno, zimniej - czas na dania duszone

2015-01-12

Zdjęcie 1/3

  • Zdjęcie 1/3
  • Zdjęcie 2/3
  • Zdjęcie 3/3

Teraz, gdy temperatury spadają poniżej sera, a zanim wyjdziemy z domu, zakładamy nasze najcieplejsze kurtki i płaszcze, coraz chętniej jemy ciepłe, pożywne dania mięsne, m.in. dania duszone. Jak je przygotować? Oto kilka porad szefa kuchni oraz sprawdzone przepisy.

Podczas długiej i powolnej obróbki termicznej, jaką jest duszenie, mięso kruszeje i mięknie, dzięki czemu wspaniale rozpływa się w ustach. Przypomina nam domowe obiady, gdy babcia lub mama przygotowywały mięsko z sosem, czyli m.in. bitki, zrazy lub gulasz. Dania duszone są dość wdzięczne w przygotowaniu, gdy tylko stosujemy się do kilku prostych wytycznych.

Porady szefa kuchni

Poniższy prosty zestaw zasad przygotował Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

- mięso przed duszeniem warto obtoczyć w mące i delikatnie podsmażyć, aby zamknęły się jego pory i zatrzymały wewnątrz soki mięsne,

- mięso wołowe wymaga dłuższej obróbki, wieprzowe plasuje się pośrodku, jeśli chodzi o czas potrzebny na jego zmiękczenie, natomiast najdelikatniejszymi mięsami, które będą gotowe najszybciej, jest cielęcina i drób,

- w procesie duszenia można eksperymentować z mniej popularnymi mięsami takimi jak dziczyzna, sarnina oraz baranina,

- w przypadku mięsa wieprzowego, najlepiej smakują duszony schab, karkówka i szynka,

- partie wołowiny najbardziej polecane do duszenia to mostek, karkówka, udziec, łata, szponder oraz mięso z goleni,

- do dań duszonych pysznie smakuje puree ziemniaczane - można je uatrakcyjnić, dodając do mleka i masła szczyptę słodkiej papryki.

Gęsty sos i ciepłe kolory

Dobrze zdajemy sobie sprawę, że mięso duszone smakuje nam jesienią i zimą bardziej, ale spróbujmy odpowiedzieć na pytanie, czemu właściwie tak się dzieje? Pierwszym powodem jest tak lubiany przez wszystkich sos: gęsty, o kremowej konsystencji i ciepłym kolorze. Jest idealny dla zmarzniętego żołądka, doskonale rozgrzewa swoją temperaturą, ale również wyrazistym smakiem.

Aby doświadczyć tych zalet na własnym podniebieniu, można przygotować ulubione mięso np. w sosie pomidorowym. Na początek wypróbujmy mięso drobiowe, np. mięso z indyka, i przygotujmy pulpety z indyka w sosie pomidorowym. Można je podawać z ziemniakami lub ryżem, a sos ozdobić odrobiną zieleniny, np. koperku lub pietruszki.

Składniki:

- mięso mielone z indyka - 500 gramów

- bulionetka do duszonego kurczaka Knorr - 1 sztuka

- jajka - 2 sztuki

- bułka pszenna - 1 sztuka

- woda - 0.5 litra

- mleko do namoczenia bułki

- pomidory z puszki - 400 gramów

- ząbki czosnku - 2 sztuki

- cebula - 1 sztuka

- mąka - 2 łyżki

- oliwa z oliwek - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

1. Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Mięso wymieszaj dokładnie z jajkami oraz odciśniętą bułką. Masę dopraw do smaku.

2. Z mięsa uformuj niewielkie pulpety, oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej oliwie.

3. W garnku przesmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory z puszki wraz z sosem.

4. Następnie wlej 0,5 l wrzącej wody i dodaj bulionetkę do duszonego kurczaka, która podkreśli smak dania. Zagotuj.

5. Do gotującego się sosu włóż ostrożnie przygotowane mięsne kulki, zmniejsz ogień i duś 20 minut. Sos dopraw do smaku odrobiną cukru. Możesz dodać również śmietanę. Gotowe pulpety podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Intensywne przyprawy

Jeśli mowa o sosach, nie sposób nie wspomnieć o sposobie doprawienia. To właśnie dania duszone stwarzają możliwość eksperymentowania z przyprawami i balansowania pomiędzy łagodnością lub pikantnością sosu. To m.in. właśnie przyprawy nadają daniu właściwości rozgrzewające - dobrze wiemy, jak nasz organizm reaguje na szczyptę chili, imbiru, czarny pieprz lub ostrą paprykę. Potrawy duszone kochają tego typu przyprawy, a zwłaszcza lubi je gulasz. Danie to słynie z wyrazistego smaku i właściwości rozgrzewających. Aby się o tym przekonać, wypróbuj przepis na gulasz węgierski z czarnym pieprzem, który oprócz pieprzu pachnie również papryką, cebulą i pomidorami.

Składniki:

- 400 g udźca wołowego,

- 2 białe cebule,

- 0,5 łyżki czarnego pieprzu,

- bulionetka do duszonych mięs Knorr,

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

- 200 g fasolki szparagowej,

- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,

- szczypta kminku.

Przygotowanie:

1. Mięso wołowe pokrój w kostkę. Posyp pieprzem i kminkiem.

2. Obsmaż mięso z każdej ze stron na rozgrzanym oleju.

3. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć do smażonego mięsa.

4. Dodaj słodką paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Smaż przez chwilę i dolej 0,5l ciepłej wody.

5. Do gulaszu wrzuć bulionetkę Knorr – dzięki niej danie nabierze głębokiego smaku. Całość duś do miękkości.

6. Na koniec dodaj fasolkę i duś jeszcze przez kwadrans.

Tradycyjnie jak u mamy

Oprócz wszystkich powyższych namacalnych dowodów na to, że duszone dania miło podwyższają temperaturę w chłodniejsze dni, jest jeszcze jeden - bardziej sentymentalny. Otóż dania duszone, przygotowywane przez mamę lub babcię bitki z cebulą, zrazy czy pulpety w sosie, rozgrzewają czarem ciepłych wspomnień z dzieciństwa! Nic dziwnego, że w dorosłym życiu staramy się odtworzyć smaki dzieciństwa. Oczywiście nie jest to łatwe, bo zazwyczaj brakuje nam "tego czegoś". Ale o tym za chwilę…

Najczęściej spotykanym podczas duszenia problemem jest rozwodniony, mało wyrazisty smak całości, który wyparowuje z garnka podczas długiej obróbki termicznej. Rozwiązaniem jest zastosowanie bulionetki do dań duszonych Knorr, która idealnie doprawia danie, podkreślając smak każdego składnika z osobna. Po jej dodaniu potrawa zyskuje "to coś" - smak pamiętany z dzieciństwa, który dotąd tak trudno było odtworzyć.

Gdy znasz już tajemnicę kucharzy Knorr na idealne danie duszone, jesteś już gotowy, by przyrządzić np. bitki z karkówki z cebulą.

Składniki:

- 600 g karkówki wieprzowej,

- 1 bulionetka do duszonych mięs Knorr,

- 3 średnie cebule,

- 1 łyżeczka majeranku,

- 3 ziarna ziela angielskiego,

- 1 liść laurowy,

- 4 łyżki mąki.

Przygotowanie:

1. Karkówkę przekrój wzdłuż na pół, a potem podziel na kotlety. Mięso rozbij tłuczkiem i oprósz mąką. Usmaż na złoty kolor.

2. Cebule obierz i pokrój w piórka. Następnie przesmaż je w garnku. Wsyp przyprawy. Gdy cebulka zarumieni się, dodaj mąkę i wszystko przysmaż.

3. Cebule zalej wrzątkiem (600 ml) i dodaj mięso. Wrzuć bulionetkę do duszonych mięs, która podkreśli smak wszystkich składników potrawy. Duś, aż karkówka będzie miękka. Serwuj z ulubioną kaszą.

Informacja prasowa

Tagi: bitki z karkówki, dania duszone, gulasz, przepisy, pulpety w sosie pomidorowym

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter