a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Piątek, 23 czerwca 2017
Imieniny: Wandy, Zenona, Prospera

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

Zimą gotujmy zupy

2015-01-04
Zimą gotujmy zupy

W czasach młodości naszych babć i rodziców zupa była obowiązkową częścią każdego obiadu. Choć zwyczaj ten dziś powoli odchodzi w niepamięć, to zupy wciąż powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach. Jest to szczególnie ważne zimą, ze względu na rozgrzewające i dietetyczne właściwości tego dania.

Polacy kochają zupy i nic nie wskazuje na to, by zwyczaj ten miał się szybko zmienić. Potrawa ta stała się dziś daniem samodzielnym, stanowiącym główny element codziennego obiadu. Dietetycy zalecają gotowanie zup szczególnie zimą, stawiając na te wieloskładnikowe, najbardziej sycące i odżywcze.

Talerz pełen witalności

Nic tak nie poprawia nastroju w nawet najchłodniejszy dzień jak talerz gorącej zupy. Jeśli przygotowujemy ją w wersji wieloskładnikowej, w której warzywa wzbogacone są fasolą czy makaronem, wówczas stanowić będzie najbardziej pełnowartościowy posiłek – głównie dlatego, że jarzyny zimą rzadko goszczą na naszych stołach. Taka zupa to najlepszy sposób na uzupełnienie niedoborów energii, wartości odżywczych oraz szybką rozgrzewkę.

Dietetycy polecają jadanie zup zimą także z innych względów, cennych dla osób, które nie chcą dorobić się w ciągu zimy niepotrzebnych kilogramów. Zupy, szczególnie jarzynowe, stanowią bardzo bogate źródło błonnika – substancji, która skutecznie syci i wspomaga trawienie. Dzięki takiej zawartości talerz jarzynowej zupy zaspokoi głód na długo, a co najważniejsze – można ją jeść praktycznie bez ograniczeń. Pamiętajmy również o tym, że talerz zupy to dodatkowa porcja płynów – jest to ważne zimą, kiedy pragnienie maleje, a przez to pijemy mnie.

Zupa zimą, czyli zaglądamy do garnka

Najlepszym rozwiązaniem na zimowe obiady są bez wątpienia dania jednogarnkowe. Należą do nich również zupy, szczególnie te wieloskładnikowe o różnorodnym smaku – zarówno tradycyjnie polskie, jak i zaczerpnięte z kulinariów innych krajów. Warto zadbać, by nie były zbyt tłuste, a poza bulionem i mięsem zawierały bogactwo warzyw, także tych strączkowych, oraz pożywne dodatki. Jednym z najcenniejszych dodatków zimą są makarony – świetnie w zupie smakują, a poza tym nie tuczą i dodają energii. – Makaron to integralny składnik niejednej zupy. Dla wielu Polaków to dodatek wręcz niezbędny – z myślą o nich stworzyliśmy kilka ich ciekawych form świetnie komponujących się z różnymi rodzajami zup. Tworząc nasze receptury dbamy przede wszystkim o to, by stworzyć produkty jak najbardziej zbliżone do tych przygotowywanych niegdyś w domu, a tym samym zaspokoić gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy – mówi ekspert firmy Międzybrodzkie Makarony - Beata Szostak.

Wszystkim zimowym smakoszom, a głównie tym, którzy najbardziej marzną – polecamy dziś pyszną włoską minestrone.

Zimowa minestrone

Składniki:

- oliwa,

- kilka plasterków nietłustego wędzonego boczku,

- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w krążki,

- 2 pokrojone w krążki marchewki,

- 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej w kawałki,

- drobno posiekany ząbek czosnku,

- 1 czerwona cebula, drobno posiekana,

- 1 nieduży por,

- 2 puszki pomidorów (całych lub krojonych),

- pół młodej cukinii,

- puszka fasolki czerwonej lub białej,

- niepełna szklanka Międzybrodzkiego Makaronu 4-jajecznego Muszelka,

- natka pietruszki

- bazylia, tymianek, sól, pieprz, ostra papryka,

- starty parmezan.

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać. Dodać do niego cebulę, czosnek, selera, pora i marchewkę oraz poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut.

Do rondla dołożyć pozostałe warzywa – fasolkę szparagową, cukinię i pomidory – zalać całość 1,5 litra wody i gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i odsączoną fasolkę z puszki.

Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką.

Danie najlepiej podawać w miseczkach, posypane startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem.

Informacja prasowa

 

Tagi: minestrone, przepis, zupa minestrone

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter