a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Wtorek, 22 sierpnia 2017
Imieniny: Cezarego, Zygfryda, Marii

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

5451fe7b23d89ec590bbdbb6a317f37e

Ziemniak w roli głównej

2017-06-08
Ziemniak w roli głównej

Ziemniak jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Można go przygotowywać na różne sposoby - smażony, gotowany, pieczony - ogranicza nas tylko wyobraźnia. Nie są to jednak jedyne powody, dla których Polacy tak go uwielbiają. Ziemniaki mają dużo witaminy C (więcej niż np. jabłka) oraz są małokaloryczne. Eksperci marki Kühne przygotowali kilka przepisów, które pozwolą przyrządzić to warzywo w niestandardowy sposób.

Ziemniaki najczęściej jemy gotowane lub, w okresie letnim, grillowane. Jednak jak się okazuje, odpowiednio dobierając dodatki można przygotować je na zupełnie nowy, niespotykany sposób oraz znacznie wzbogacić ich smak. Poniżej 3 przepisy, które od dzisiaj z pewnością będą często gościć na naszych stołach.

Ziemniaczana sałatka

Będzie doskonałym dodatkiem do mięsnych dań z grilla. Dzięki połączeniu owoców i warzyw nie tylko pysznie smakuje, ale również dostarcza organizmowi wiele witamin i minerałów.

Składniki:

  • ½ kg młodych ziemniaków
  • 150 g jabłek
  • 1 cytryna
  • 1 czerwona cebula
  • Dressing jogurtowy
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj i gotuj w mundurkach do miękkości. Odcedź, obierz i pozostaw do ostygnięcia. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Skrop cytryną. Cebulę pokrój w piórka. Kiedy ziemniaki ostygną, pokrój je w drobną kostkę i połącz z jabłkami i cebulą. Całość polej dressingiem jogurtowym i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pieczone ziemniaki

W sezonie grillowym obok mięsa, na naszych stołach najczęściej pojawią się ziemniaki z grilla. Jednak zamiast spożywania ich w tradycyjny sposób z solą, warto przygotować specjalny dip, który doskonale wzbogaci ich smak.

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 300 g kremowego serka
  • Szczypiorek, bazylia
  • Dressing jogurtowy
  • Sól

Przygotowanie:

Podgotuj ziemniaki przez ok. 20 minut w osolonej wodzie. Następnie zawiń każdego ziemniaka oddzielnie folią aluminiową i połóż w grillowym żarze na ok. 30 minut. Serek wymieszaj z 5 łyżkami dressingu jogurtowego, dodaj posiekany szczypiorek i bazylię. Kiedy ziemniaki będą gotowe podawaj je z przygotowanym dipem.

Wegańska sałatka do dań z grilla

Na grillu można również przygotować pyszne warzywa, które połączone z odpowiednim sosem stworzą wyśmienite danie, idealne dla wegan i wegetarian.

Składniki:

  • 300 g młodych ziemniaków
  • Kilka rzodkiewek
  • Zielona fasolka
  • Oliwa z oliwek
  • Dressing włoski
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj i zawiń w folię aluminiową. Umieść w dobrze rozgrzanym grillu i piecz do momentu, kiedy będą miękkie. Fasolkę umyj, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem i również grilluj do miękkości. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Kiedy warzywa będą już miękkie połącz wszystko razem i dopraw dressingiem włoskim.

Smacznego!

Materiał zewnętrzny

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter