a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Sobota, 27 maja 2017
Imieniny: Jana, Juliusza, Radowita

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

Zielono mi! Przepisy na energetyczne zupy z bakaliową nutą

2017-05-18
Zielono mi! Przepisy na energetyczne zupy z bakaliową nutą

Wiosna to czas, kiedy warto oczyścić organizm włączając do diety lekkie i pożywne zupy. Połączenie zielonych i białych warzyw z energetycznymi i chrupiącymi bakaliami to świetny pomysł na nadchodzącą wiosnę, a także wyśmienita propozycja na lunch do pracy, jak i rodzinny sobotni obiad.

Pożywna zieleń

Zielony groszek to dająca wiele energii roślina strączkowa. Jest cennym źródłem witaminy K, która pomaga przyswajać magnez, a także witaminy C. Groszek chociaż pożywny, zawiera stosunkowo mało tłuszczu. Możemy połączyć go z migdałami, które są doskonałym źródłem energii na resztę dnia.

Składniki:

  • 200 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 4 duże ziemniaki
  • 75 g Migdałów w płatkach Bakalland
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • Szczypta soli i pieprzu do smaku

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka z zimną, osoloną wodą. Dodajemy groszek oraz ząbek czosnku. Zawartość gotujemy przez około 5 minut. Kiedy groszek lekko zmięknie, dodajemy migdały w płatkach - nadadzą daniu interesującą konsystencję. Następnie blendujemy zupę i dodajemy łyżeczkę masła. Użycie tłuszczu powoduje, że zawarte w daniu witaminy będą się lepiej wchłaniać. Doprawiamy zupę solą i pieprzem zgodnie z preferencjami. Przed podaniem finiszujemy danie prażonymi płatkami migdałów, które wzbogacą je nie tylko witaminowo, ale także wizualnie.

 

Francuska wiosna

Chociaż sezon na szparagi jeszcze przed nami, warto już teraz przypomnieć sobie przepisy z nimi w roli głównej. Szparagi dobrze wpływają na układ pokarmowy, dzięki inulinie - prebiotyku odżywiającym bakterie jelitowe. Robiąc zupę czy też sałatkę ze szparagami nie należy zapominać o nieodłącznych ich towarzyszach - orzeszkach pinii, kochanych przez kuchnię włoską i francuską. Dobrym wyborem będzie dodatnie do zupy również pestek dyni i słonecznika.

Składniki:

  • 400 g zielonych szparagów
  • Pęczek włoszczyzny
  • 2 ziemniaki
  • 50 ml śmietany 12%
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland

 

Włoszczyznę obieramy, marchewkę kroimy na drobniejsze kawałki, pozostałe warzywa wkładamy w całości. Ziemniaki obieramy, kroimy i dodajemy do pozostałych warzyw. Wywar gotujemy z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego. Gdy warzywa będą już ugotowane, zostawiamy w wywarze marchewkę i ziemniaki, dodajemy pokrojone szparagi i gotujemy je do momentu, aż zmiękną, następnie przystępujemy do blendowania zupy. Po osiągnięciu satysfakcjonującej nas gęstej i jednolitej konsystencji kremu, dodajemy śmietanę, uprzednio hartując ją niewielką ilością ciepłej zupy w osobnym naczyniu. Przed podaniem zupy dodajemy Chrupiącą sałatkę Bakalland.

 

Nowe oblicze kalafiora z orzechową nutą

Kalafior wcale nie musi być nudny. Wszystko zależy od tego, jak go podamy.  Warto jeść go jak najczęściej, zwłaszcza że jest prawdziwą bombą witaminową. Podanie go w formie zupy z natką pietruszki i pistacjami, będzie wspaniałym pomysłem na obiad lub kolację.

Składniki:

  • Pęczek włoszczyzny
  • 1 główka kalafiora
  • 50 ml śmietany 12%
  • Natka pietruszki
  • 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

 

Włoszczyznę obieramy, kalafiora dzielimy na różyczki. Warzywa wkładamy do garnka z wodą. Następnie dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy warzywa będą już ugotowane, wyjmujemy selera i korzeń pietruszki, a także liść laurowy i ziele angielskie. Pozostałe w garnku warzywa blendujemy i dodajemy śmietanę. Tuż przed podaniem dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki oraz włoskie orzechy Chandler.

 

Grzanki de luxe

Zupy krem możemy wzbogacić również o chrupiące i aromatyczne grzanki, które zaspokoją wyrafinowane gusta najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 1 bagietka,
  • 100 g sera pleśniowego
  • 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland,
  • 20 g masła

 

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, bagietkę kroimy, smarujemy masłem i wkładamy do piekarnika. W międzyczasie orzechy siekamy, ser ścieramy na tarce. Kiedy grzanki lekko się zarumienią, posypujemy je orzechami i przykrywamy startym serem. Przepis możemy również zmodyfikować dodając także Żurawinę z sokiem z granatu Bakalland.

Materiał zewnętrzny

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter