a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Czwartek, 2 października 2014
Imieniny: Teofila, Dionizego, Trofima

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

5451fe7b23d89ec590bbdbb6a317f37e

Zaproś kurkumę do swojej kuchni

2011-05-11
Zaproś kurkumę do swojej kuchni

Masz już dość monotonii? Twoje potrawy wciąż wyglądają tak samo? Kurkuma pomoże je urozmaicić  i sprawi, że staną się zdrowsze.

Pochodzi z Indii, gdzie zdobyła szerokie uznanie. Zarówno jako żółty barwnik do tkanin, jak i doskonała przyprawa czy lek. Dziś kurkuma jest nieprzerwanie podstawowym składnikiem kuchni indyjskiej, a poza Azją zdobywa coraz większą popularność.

Jeśli ją spożywamy, to zwykle pod postacią mieszanki curry, której jest głównym składnikiem. W smaku przypomina imbir, a jej charakterystyczna ostra nuta zapachowa kojarzy się z pieprzem. Kurkuma nadaje potrawom wyrazu, barwi je na żółto, ale przede wszystkim ma niezwykle dobroczynne działanie, z którego rzadko kto zdaje sobie sprawę.

Ta mało znana przyprawa oddziałuje na organizm człowieka w pozytywny sposób i w zaskakująco szerokim stopniu. Systematycznie przyjmowana chroni przed nowotworami, ponieważ zwalcza agresywne cząsteczki odpowiedzialne za ich tworzenie. Chroni także wątrobę. Doskonale wpływa na przemianę materii, ułatwiając trawienie pokarmów, do których została dodana. Ponadto działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na  Alzheimera.

Kurkumę dodawać można nie tylko do kurczaka (kurczak curry). Dodana do ryżu z warzywami, sosu, ziemniaków czy zwykłego makaronu sprawi, że zyskają one niepowtarzalną żółtą barwę i ożywią z pozoru zwykłe danie. Wiosenna sałatka stanie się jeszcze bardziej kolorowa i smaczna, jeśli do majonezu, śmietany lub oleju wsypiesz szczyptę tej przyprawy. Kurkuma sprawdza się także jako świetny dodatek do zup, zarówno tych bardziej orientalnych, jak i domowego rosołu.

Kurkuma, zasłużenie zwana „złotem Indii”, jest zatem w stanie nie tylko urozmaicić spowszedniałą  kuchnię, ale również przynieść wiele korzyści w zakresie zdrowia i odpowiedniego odżywiania. Jeśli tylko pozwolisz jej się zadomowić, bardzo szybko nawykiem stanie się dodawanie jej do większości potraw. I z pewnością będzie to dobry i zdrowy nawyk!

 Katarzyna Kacperska
Foto: flickr.com/
by FotoosVanRobin


Tagi: curry, do czego dodać kurkumę, kurkuma, przyprawy świata, właściwości kurkumy

Podziel się
ocena 5,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter