a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Niedziela, 30 kwietnia 2017
Imieniny: Katarzyny, Mariana, Lilii

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

Włoski karnawał na stole

2015-01-30
Włoski karnawał na stole

Zaczął się na dobre. Czas szalonych balów, wspaniałych kreacji i niepowtarzalnej atmosfery. Karnawał. To doskonały moment, by olśnić świat strojem i umiejętnościami na parkiecie. Czym jeszcze można zachwycić w karnawale?

Już w samej ojczyźnie karnawału - Włoszech - tradycji jest wiele. Niemalże każde miasto ma własne, niepowtarzalne obchody tego święta, jak choćby słynne, weneckie volo dell'Angelo. W poszukiwaniu inspiracji warto skierować uwagę również w inny obszar zainteresowań niż popisy akrobatów.

Karnawał w kuchni

Włosi szczycą się także lokalnymi kształtami makaronów i oryginalnymi daniami. Wykwintnych potraw można szukać na przykład w Ligurii - niegdyś jednym z przodujących regionów Italii. Genueński makaron Bavette i owoce morza dostarczą zupełnie wyjątkowych doznań smakowych. A oto przepis.

Bavette z owocami morza zapiekane w folii

Składniki dla 4 osób:

400 g makaronu Bavette Barilla

200 g kalmarów

100 g krewetek

200 g oczyszczonych małży

125 ml przecieru pomidorowego

1 łyżka posiekanej pietruszki

4 łyżki oliwy extra virgin

1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania w 5 krokach:

1. Dokładnie umyj krewetki, małże opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Oczyść kalmary, usuwając wnętrzności i tzw. dziób. Odetnij macki. Kalmary pokrój na cienkie krążki.

2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić.

3. Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4. Odcedź i wymieszaj z sosem z owoców morza.

5. Przenieś makaron z sosem na arkusz folii aluminiowej i dokładnie zawiń, aby sos nie wypływał. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 200 °C przez około 5 minut. Podawaj natychmiast.

Informacja prasowa

Tagi: makaron z owocami morza, przepis

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter