a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Piątek, 26 maja 2017
Imieniny: Filipa, Pauliny, Eweliny

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

Wiosenne warzywa na start

2015-04-22
Wiosenne warzywa na start

Wraz z nadejściem wiosny wszystko w nas kipi z tęsknoty do świeżych warzyw i euforycznie reagujemy na widok co rusz pojawiających się na straganach nowalijek. To dobry impuls do odświeżenia swojej diety i wzbogacenia jej o wiosenne warzywa. Do tego chyba nikogo nie trzeba przekonywać!

Na wiosnę powracają do naszej kuchni nowalijki: rzodkiewka, sałata, pomidor, ogórek, szczypiorek oraz natka pietruszki. Pochodzą one zazwyczaj z upraw szklarniowych, ponieważ wciąż jeszcze zdarzają się przygruntowe przymrozki, które mogłyby zniszczyć uprawę tradycyjną. Nowalijki ze szklarni nie muszą walczyć ze szkodnikami i takimi czynnikami atmosferycznymi jak grad czy przymrozek, dzięki czemu rosną szybko i są dorodne.

Jak wybrać nowalijki najwyższej jakości? Jak z nimi postępować? Oto kilka porad specjalisty ds. żywienia Knorr, Iwonny Niegowskiej.

1. Nie kupuj bardzo dużych warzyw - możliwe, że były nadmiernie nawożone azotem, a niestety nowalijki chłoną związki azotowe nieselektywnie, czyli nie tyle, ile potrzebują, ale tyle, ile im się dostarczy.

2. Przyjrzyj się warzywom w sklepie i wybierz te z gładką skórą i zdrowo wyglądającymi liśćmi. Unikaj roślin o liściach zabarwionych na żółto - to również może być dowód na nadmiar nawozu użytego w procesie uprawy.

3. Przed spożyciem umyj warzywo bardzo dokładnie, a następnie obierz ze skóry - szkodliwe substancje gromadzą się tuż pod nią.

4. Nie przechowuj warzyw w szczelnie zamkniętych pojemnikach - bez dostępu tlenu azotany przekształcą się w szkodliwe dla zdrowia azotyny.

Sałata ze szczypiorkiem

Składniki:

- 1 sałata masłowa

- 1 ogórek

- 5 rzodkiewek

- 1 sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr

- pęczek szczypiorku

- 1 ząbek czosnku

- 150 g jogurtu naturalnego

- pół cytryny

Sposób przygotowania:

1. Sałatę umyj i osusz. Następnie porwij liście na mniejsze kawałki.

2. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ z pestkami i pokrój go w półksiężyce. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.

3. W salaterce wymieszaj delikatnie liście sałaty, plasterki ogórka oraz rzodkiewki.

4. Zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny.

5. Wymieszaną w salaterce sałatę polej przygotowanym sosem, a na koniec posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Sałatka fasolowa

Składniki:

- sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr

- 400 g czerwonej fasoli z puszki

- pół sałaty masłowej

- strąk czerwonej papryki

- 1/4 szklanki oliwy z oliwek0

- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

- 1 czerwona cebula

- 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

1. Posiekaj drobno cebulę i paprykę. Do dużej salaterki wsyp fasolę, posiekaną cebulę i paprykę.

2. Dodaj natkę pietruszki.

3. Wymieszaj sos sałatkowy Knorr z 3 łyżkami wody i oliwą z oliwek, następnie wymieszaj.

4. Polej sałatkę sosem i wstaw do lodówki na pół godziny.

5. Umyj i osusz sałatę, ułóż na brzegu wokół całej salaterki i podawaj.

Informacja prasowa

Tagi: przepisy, sałata ze szczypiorkiem, sałatka fasolowa, warzywa

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter