a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
Środa, 26 kwietnia 2017
Imieniny: Marzeny, Klaudiusza, Marceliny

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a

Wiosenne placki ziemniaczane z sosem serowo-cebulowym

2015-04-09
Wiosenne placki ziemniaczane z sosem serowo-cebulowym

Placki ziemniaczane to tradycyjne i proste danie, znane w każdym polskim domu. Najlepiej smakują te przyrządzone samodzielnie, są pyszne i chrupiące. Ich głównym składnikiem są ziemniaki - wbrew pozorom niezwykle wartościowe i niskokaloryczne. Zawierają dużo witaminy C, która pomaga przetrwać trudny czas wiosennego przesilenia. Dziś proponujemy placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi w duecie z kremowym sosem serowo-cebulowym.

Aby przygotować sos o wyjątkowo aksamitnej i kremowej konsystencji, najlepiej sięgnąć po serek topiony. - Serki topione są nie tylko świetnym dodatkiem do kanapek, ale również sprawdzą się jako komponent zup i sosów. Tak przyrządzony sos będzie gęsty i aksamitny, a potrawa nabierze intensywnego smaku. Dodatkową zaletą jest to, że jego przygotowanie zajmie nam naprawdę niewiele czasu, co jest niezwykle istotne, gdy chcemy zjeść coś smacznego, ale bez spędzania wielu godzin w kuchni - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Tradycyjny przepis na placki wzbogaciliśmy o zioła prowansalskie i świeżą natkę pietruszki oraz koperek. Zaś cebula została użyta dopiero jako składnik sosu, dzięki czemu zyskał on wyjątkowy aromat i smak. Po polaniu placków sosem można posypać je pysznym, świeżym szczypiorkiem.

Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo-cebulowym

Składniki na placki:

- 1 kg ziemniaków

- 2 jajka

- 3 łyżki mąki

- ½ pęczka natki pietruszki

- ½ pęczka koperku

- 1 łyżeczka ziół prowansalskich

- sól, pieprz do smaku

- olej do smażenia

Składniki na sos:

- 2 średnie cebule

- 2 łyżki oleju

- ¼ szklanki wody

- 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki

- pieprz czarny do smaku

- ½ pęczka szczypiorku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając. Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorem. Smacznego!

Informacja prasowa

Tagi: placki ziemniaczane z sosem serowym, przepis, sos cebulowo-serowy

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter