a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Środa, 26 kwietnia 2017
Imieniny: Marzeny, Klaudiusza, Marceliny

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a

Winogrona w kuchni

2015-03-14

Zdjęcie 1/4

  • Zdjęcie 1/4
  • Zdjęcie 2/4
  • Zdjęcie 3/4
  • Zdjęcie 4/4

Do jakich potraw wykorzystywać winogrona? Do czego użyć liści winorośli? Czy rodzynki pasują tylko do słodkości? O roli winogron w kulinarnych poczynaniach opowiada szef kuchni Knorr Piotr Murawski.

Owoce winogron pasują doskonale do wszelkiego rodzaju sałatek. Dodajemy do nich całe bądź przekrojone grona. Co ważne, winogrona powinny być pozbawione pestek. Jako adept sztuki kulinarnej musiałem niemal codziennie przygotowywać winogrona do sosu, który w ciągu dnia na bieżąco był przyrządzany - winogrona były parzone, pozbawiane skóry, przecinane na pół i pozbawiane pestek. Dopiero w takiej postaci były jeszcze raz krojone na ćwiartki. W sałatkach winogrona wspaniale smakują w połączeniu z serami, np. z fetą czy serem pleśniowym.

Sałatka jogurtowa z winogronami:

Składniki:

- 150 g jasnych i ciemnych winogron

- 1 sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr

- 150 g rukoli

- 80 g sera z niebieską pleśnią

- 2 łyżki orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

1. Winogrona umyj, przekrój na połówki i pozbądź się pestek.

2. Ser pokrój w kostkę, a rukolę umyj. Odłóż kilka listków do dekoracji.

3. Stwórz sos czosnkowy, mieszając jogurt z sosem sałatkowym Knorr. Następnie sos wymieszaj ze wszystkimi składnikami sałatki.

4. Ułóż gotową sałatkę na talerzykach i udekoruj listkami rukoli oraz kiełkami. Sałatkę po wierzchu posyp orzechami.

Równie dobrze owoce winogron smakują w połączeniu z kukurydzą, szynką, ogórkiem, a nawet z boczkiem.

Winogrona świetnie komponują się także z mięsami, czego dowodzi poniższy przepis. Tak przygotowany kurczak będzie naprawdę smaczny. Receptura jest klasycznym połączeniem, w którym występują dwa przeciwstawne smaki - słodki i słony. W rezultacie otrzymujemy harmonijną w smaku potrawę, może już wielokrotnie zmodyfikowaną, niemniej jednak sięgającą korzeniami jeszcze czasów rzymskich.

Kurczak z winogronami

Składniki:

- 2 duże piersi z kurczaka przecięte wzdłuż na pół

- 4 płaty szynki parmeńskiej

- 2 gałązki tymianku

- 1 łyżka przyprawy naturalnej do kurczaka pikantnej Knorr

- 2 cebulki szalotki

- 80 g winogron białych (bez skóry i pestek) pokrojonych w ćwiartki

- 80 g winogron ciemnych (bez skóry i pestek) pokrojonych w ćwiartki

- 100 g masła

- 1 łyżka mąki

- 200 ml białego wina Chardonnay

- kilka listków bazylii

- 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Część oliwy z oliwek połącz z otartą skórką z cytryny i przyprawą do kurczaka. W powstałej marynacie obtocz piersi, następnie zawiń je dookoła szynką parmeńską.

2. Tak przygotowane piersi obtocz w mące i podsmaż na pozostałej części oliwy na złoty kolor.

3. Piersi przełóż na chwilę na bok. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, dodaj winogrona, całe gałązki tymianku. Całość podlej białym winem. Gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje. Płyn uzupełnij, dodając niepełną szklankę wody. Dodaj sok z wyciśniętej cytryny. Włóż kurczaka na powrót do sosu, całość gotuj pod przykryciem przez minutę. Piersi ponownie przełóż na bok. Do sosu dodaj łyżkę masła - energicznie mieszając spraw, by masło zemulgowało w sosie. Dodaj pokrojone w cienkie paseczki listki bazylii.

4. Piersi przekrój pod kątem na kilka plastrów. Polej po wierzchu sosem.

Na podobnej zasadzie winogrona podajemy z serami - mocne pleśniowe sery idealnie komponują się z czerwonym taicznym winem, ale również z kawałkiem słodkiego winogrona. To sposób na idealną przekąską.

Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, nawet w ich liście. Można je kupić w sklepach z żywnością z całego świata. Zawija się w nie mięsno-ryżowe gołąbki, bardziej znane jako grecka dolma.

Dolma

Składniki:

- mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 gramów

- esencja do duszonych mięs Knorr - 1 sztuka

- fix kebab z sosem czosnkowym Knorr - 1 opakowanie

- mięso mielone wieprzowe - 200 gramów

- liście winogron - 20 sztuk

- ryż - 50 gramów

- cebula - 1 sztuka

- sok z cytryny - 1 sztuka

- jogurt naturalny - 200 gramów

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i połącz z mielonym mięsem. Dodaj fix Knorr, ryż oraz sok z cytryny i wyrób na jednolitą masę.

2. Liście winogron sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie, następnie przelej zimną wodą.

3. Rozłóż każdy listek na desce i nałóż łyżeczką przygotowany farsz. Liście zawiń po bokach, a następnie zwiń, jak tradycyjne polskie gołąbki. Staraj się, aby roladki nie były zbyt dużych rozmiarów.

4. Winogronowe gołąbki ułóż w garnku, zalej 500 ml wody. Garnek przykryj talerzem tak, aby gołąbki nie wypływały do góry.

5. Aby podkreślić smak dania, dodaj esencję do duszonych mięs i całość duś na małym ogniu, pod przykryciem przez około 45 minut. Jogurt wymieszaj z zawartością mniejszej saszetki Knorr. Gotowe dolmy podawaj z czosnkowym dipem.

W kuchni wykorzystujemy też suszone owoce, czyli rodzynki. Pasują do farszu i sałatek. Łączą się z potrawami bardzo ostrymi. Rodzynki są popularne zarówno w kuchni Zachodu, jak i Wschodu. Szczególne znaczenie mają w kuchni Maghrebu, gdzie łączy się je w z kuskusem, gotując przepyszne taginy. Odnajdziemy je również w pikantnej kuchni meksykańskiej - przykładem niech będzie potrawa burittos. Słodki smak rodzynek łagodzi nieco ostrość papryczki chili. A na najbliższe Święta Wielkanocne polecam przyrządzić kaczkę pieczoną z sosem rodzynkowym.

Kaczka z sosem rodzynkowym

Składniki:

- kaczka - 1 sztuka

- cebula - 0.5 sztuk

- majeranek - 1 łyżka

- miód - 2 łyżki

- rodzynki - 50 g

- czerwone wino - 100 ml

- żurawina - 20 g

- woda - 50 mililitrów

- mąka - 1 łyżeczka

- masło - 1 łyżka

- pomarańcza - 1 sztuka

- cebula - 1 sztuka

- jabłko - 1 sztuka

- ząbek czosnku - 1 sztuka

- majeranek - 1 łyżka

- przyprawa do kurczaka Knorr - 2 łyżki

- esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj farsz do kaczki: jabłko, pomarańczę oraz cebulę pokrój w cząstki, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i majeranek - wymieszaj.

2. Kaczkę oczyść i opłucz. Przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj w szklance z majerankiem i łyżką miodu - posmaruj wewnętrzną stronę kaczki.

3. Przygotuj sos: na maśle przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj rodzynki, wymieszaj i zalej winem, gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje, dodaj 200 ml ciepłej wody i esencję do sosu, dokładnie wymieszaj. Zagotuj, dodaj miód i żurawinę. Gotuj 5 minut.

4. Kaczkę wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez co najmniej 90 minut. Po upieczeniu kaczkę wyluzuj z kości, wyporcjuj i ułóż na półmisku. Podawaj z przygotowanym sosem.

Informacja prasowa

Tagi: dolma, kaczka w sosie rodzynkowym, kurczak z winogronami, przepis, winogrona

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter