a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
Sobota, 16 grudnia 2017
Imieniny: Albiny, Zdzisławy, Adelajdy

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

Wielkanocny mazurek i kuchenne triki eksperta

2017-03-29
Wielkanocny mazurek i kuchenne triki eksperta

Propozycję na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel" Myszkiewicz - ekspert kulinarny marki Lubella. Proponuje tradycyjnego, świątecznego mazurka, ale z nieoczywistym, inspirującym nadzieniem serowo-cytrusowym. Zanim przystąpimy do pieczenia, warto zapoznać się z radami kucharza. Dzięki nim nasze ciasto będzie naprawdę idealne!

Aby uzyskać idealnie kruche ciasto należy je po zagnieceniu zawinąć w papier do pieczenia i chłodzić w lodówce - przynajmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane dobrze się rozwałkowuje pomiędzy dwiema warstwami papieru - podpowiada Michał „Magiel" Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella. I dodaje - Natomiast przed przystąpieniem do pieczenia warto je obciążyć, aby nie podniosło się na środku, podczas, gdy boki opadną do środka foremki. W tym celu wyłożone na blaszkę ciasto należy przykryć papierem, którego wcześniej używaliśmy do chłodzenia i rozwałkowania. Następnie na papier wykładamy np. fasolę lub groch, które delikatne je przygniotą. Pamiętajmy, by usunąć obciążenie 10 - 20 minut przed końcem pieczenia - należy to zrobić, żeby środek mógł też uzyskać odpowiedni kolor. Ten sposób polecam do wszystkich kruchych ciast!

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

POTRZEBUJESZ:

  • mąka Lubella Puszysta Tortowa 500g
  • masło 250g
  • cukier puder 100g
  • cukier kryształ 100g
  • jajko 1 sztuka
  • żółtka 2 sztuki
  • sól szczypta
  • proszek do pieczenia szczypta
  • serek kremowy 500g
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • śmietana 36% 150g
  • cukier 50g
  • skórka z cytryny i pomarańczy
  • mieszane bakalie 1 opakowanie

Czas przygotowania: 60 -90 minut

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień...

Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym. Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj. Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkuj ciasto i piecz w temperaturze 160st.C na złoty kolor.

2. W międzyczasie...
Serek zmiękcz łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów.

 

3. To już prawie meta!
Wyłóż masę serową na upieczony mazurek i udekoruj bakaliami.

Brawo! Właśnie powstało wyjątkowe kulinarne dzieło! Możesz je podać na świąteczny stół.

źródło: Newseria Lifestyle

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter