a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
Niedziela, 24 września 2017
Imieniny: Gerarda, Teodora, Hermana

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

Wielkanocna kuchnia nowoczesnej pani domu

2015-03-27
Wielkanocna kuchnia nowoczesnej pani domu

Wielkanoc to bogactwo smaków i aromatów oraz okazja do spotkań z najbliższymi. Tajemnica pysznych dań to nie tylko receptura, ale również odpowiednia kompozycja składników z najwyższej półki. W tych szczególnych dniach niejedna współczesna pani domu chce zaskoczyć swoich bliskich dodając do tradycyjnych potraw nutkę nowoczesności.

Dzięki przepisom opracowanym przez finalistkę "Masterchefa" Kingę Paruzel oraz firmę Podravka z użyciem kostek rosołowych Vegeta przygotowanie świątecznych dań będzie szybkie i efektowne.

Bez barszczu białego ani rusz!

Biały barszcz z jajkiem - symbolem życia - to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych. Bardzo często przygotowywany jest według tradycyjnej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Jednak przepisy naszych babć zwykle pochłaniają bardzo dużo czasu, na co współczesne panie domu zwyczajnie nie mogą sobie pozwolić. Aby gotowanie białego barszczu nie zabierało tak dużo czasu, firma Podravka proponuje świetne, nowoczesne rozwiązanie, które nie tylko zredukuje godziny spędzone w kuchni przed Wielkanocą, ale również urozmaici smak tradycyjnych potraw. Warto tchnąć w nie odrobinę świeżości i spróbować nowoczesnego przepisu opartego na innowacyjnych produktach - kostkach rosołowych Vegeta.

Pikantny barszcz biały

Składniki:

- 2 szklanki zakwasu (skórka od chleba, 25 dag mąki pszennej, 1 l wody)

- 1 ząbek czosnku

- 2 łyżki chrzanu

- ¾ szklanki śmietany

- 3 szklanki bulionu drobiowego Vegeta

- rzeżucha

- 4 jajka

- biała kiełbasa

Sposób przyrządzenia:

Dwa dni wcześniej przygotować zakwas: 25 dag mąki pszennej wymieszać z 1 l przegotowanej ciepłej wody, na wierzchu położyć skórkę od chleba i odstawić w ciepłe miejsce na 24 - 48 godzin.

Do zakwasu wlać bulion drobiowy Vegeta, dodać czosnek i chrzan, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać śmietanę i w razie potrzeby przyprawić do smaku. Dodać białą kiełbasę pokrojoną w plasterki. Zupę przed podaniem udekorować gałązkami rzeżuchy, podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

Pieczone mięso w świątecznym wydaniu

Soczyste i aromatyczne dania mięsne z najwyższej półki to bezapelacyjnie obowiązkowa pozycja na każdym wielkanocnym stole. Świąteczna uczta nie obędzie się bez tradycyjnego schabu nadziewanego śliwką czy smacznej pieczeni rzymskiej. Do przygotowania tego typu dań gospodynie domowe przykładają często największą wagę - chcą, by bliscy, z którymi zasiądą przy świątecznym stole, zachwycili się aromatem, który przywita ich od progu oraz niepowtarzalnym smakiem dań, który zapamiętają na długo. Zapach pysznego świątecznego mięsa unoszący się nad stołem na pewno skusi gości i domowników.

Pieczeń rzymska

Składniki:

- 500g mięsa wołowego mielonego

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1 kostka rosołu wołowego Vegeta

- 100 ml wody

- 1 łyżka musztardy Dijon

- szczypiorek

- 8 plastrów wędzonego chudego boczku

- 3 jaka gotowane na twardo

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 °C. Foremkę wysmarować olejem i wyłożyć plastrami boczku. Mięso wołowe przełożyć do miski, dodać pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek oraz musztardę Dijon. Kostkę rosołu wołowego Vegeta rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ostudzić. Całość dodać do mięsa i wyrabiać około 5 minut. Następnie mięso włożyć do wcześniej przygotowanej foremki wkładając do środka ugotowane jajka. Do mięsa można dodać szczypiorek, aby ładnie wyglądało po przekrojeniu. Całość przykryć pozostałym boczkiem i piec 50 minut.

Schab pieczony ze śliwką

Składniki:

 - 1,5 kg schabu bez kości

 - 15 suszonych śliwek kalifornijskich

- 4 ząbki czosnku

- 3 liście laurowe

- 2 łyżki miodu

- 5 ziaren ziela angielskiego

- łyżeczka owoców jałowca

 - 5 ziaren pieprzu czarnego

 - 1 kostka rosołu drobiowego Vegeta

- 100 ml oliwy z oliwek

- 250 ml wody

- 2 łyżeczki musztardy Dijon

- szczypta majeranku

- szczypta soli

Sposób przygotowania

Przygotować marynatę: wszystkie przyprawy - jałowiec, ziarenka ziela angielskiego, ziarna pieprzu, listki laurowe oraz kostkę rosołu drobiowego Vegeta - gotować pod przykryciem w 250 ml wody przez 10 minut. Odstawić wywar i ostudzić go, aż osiągnie temperaturę pokojową, a następnie dodać miód, musztardę Dijon, pokrojone 4 ząbki czosnku, olej oraz łyżeczkę soli. Całość wstawić do lodówki.

Mięso umyć i osuszyć, natrzeć marynatą i odłożyć w zimne miejsce na 24 godziny. Schab nakłuć na wylot z 2 stron za pomocą noża. Wnętrze wypełnić dokładnie śliwkami. Mięso włożyć w rękaw do pieczenia, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec przez 45 minut.

A może coś lekkiego?

Jak co roku, wiele z pań domu na wiosnę zaczyna dbać o linię i restrykcyjnie planuje przestrzegać diety nawet przy wielkanocnym stole. Dlatego też firma Podravka proponuje dietetyczną alternatywę na świąteczny stół, której przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Bogactwo witamin na wielkanocnym stole? To możliwe!

Sałatka z kurczakiem, szynką parmeńską i pomidorami z sosem winegret

Składniki:

- 400 g piersi z kurczaka

- 1 kostka rosołu drobiowego Vegeta

- 8 plastrów szynki parmeńskiej

- 2 posiekane świeże pomidory

- 8 posiekanych suszonych pomidorów

- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

- 150 g świeżych liści szpinaku

- 30 g prażonych nasion słonecznika

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- świeżo zmielony pieprz

- 1 łyżka octu winnego

- szczypta soli

Sposób przygotowania:

Sos winegret - do miseczki wlać ocet winny, dodać szczyptę soli. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dolać oliwę, mieszać do momentu, aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Piersi z kurczaka umyć i ugotować w bulionie przygotowanym na bazie kostki rosołu drobiowego Vegeta. Gdy ostygnie, pokroić w drobne paseczki razem z szynką parmeńską i wrzucić do miski. Do naczynia wrzucić umyte i posiekane warzywa: pomidory suszone, świeże pomidory, natkę pietruszki, liście szpinaku. Dodać prażone ziarna słonecznika, a następnie polać sosem winegret i wymieszać.

Informacja prasowa

Tagi: barszcz biały, kuchnia, pieczeń rzymska, przepisy, schab ze śliwką, Wielkanoc

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter