a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
Sobota, 22 lipca 2017
Imieniny: Magdaleny, Bolesławy, Marii

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

Wafle z masą kakaowo - orzechową

2017-03-30
Wafle z masą kakaowo - orzechową

Wafle z masą kakaowo - orzechową

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Składniki:

 

- domowe masło na bazie 2 Śmietanek 42% ( np. od OSM Piątnica) 250g

- cukier brązowy                                                                           150g

- kakao                                                                                           3 łyżki

- mleko                                                                                           200ml

- orzechy włoskie łuskane                                                           150g 

- chałwa                                                                                         150g

- wafle suche                                                                                 ok. 200g

 

Wykonanie domowego masła:

Dwie schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

 

Wykonanie deseru:

Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i kakao. Podgrzewając mieszać, aż cukier prawie zniknie. Następnie dodać mleko i zagotować. Dodać posiekane lub zmielone orzechy i wkruszyć chałwę. Wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Jeszcze letnią masą posmarować wafle, całość skleić. Zawinąć w folię spożywczą, przycisnąć czymś ciężkim i odstawić do lodówki. Gdy wafle będą dobrze wychłodzone pokroić na porcje.

 

Smacznego!

Materiał zewnętrzny

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter