Piątek, 23 czerwca 2017
Imieniny: Wandy, Zenona, Prospera

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a

Tort orkiszowy z kremem z ricotty i puffingowanymi wiśniami

2015-02-24
Tort orkiszowy z  kremem z ricotty i puffingowanymi wiśniami

Oto przepis na wyśmienity a jednocześnie lekki tort czekoladowo-wiśniowy. Tort nie zawiera białej mąki pszennej i ma obniżoną zawartość tłuszczu, ponieważ do jego wykonania nie używa się masła i tłustej śmietany. Bardzo ciekawym dodatkiem są puf fingowane wiśnie, które nie tylko dodają smaku i pięknie prezentują się jako ozdoba tortu, ale także świetnie przełamują konsystencję tortu, stając się zaskakującą, przyjemnie chrupiącą, delikatnie kwaskową niespodzianką.

Tort składa się z biszkoptu przeciętego na 2 lub 3 blaty, sączonego sokiem wiśniowym, przełożonego lekkim kremem z ricotty, dżemem wiśniowym i puffingowanymi wiśniami. Ozdobiony jest chrupiącymi puffingowanymi wiśniami i tartą gorzką czekoladą.

Biszkopt orkiszowy

Składniki:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki orkiszowej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka gorzkiego kakao

Wykonanie:

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno mikserem na najwyższych obrotach.

2. Ciągle ubijając dodawać porcjami cukier do całkowitego rozpuszczenia a w następnie kolejno dodawać żółtka.

3. Wcześniej połączone ze sobą i przesiane mąki i proszek do pieczenia dodawać stopniowo po łyżce do piany i delikatnie wymieszać ręcznie lub użyć miksera na najniższych obrotach.

4. Całość przelać do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby smarować boków tłuszczem.

5. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na termoobiegu w temperaturze ok 165 stopni przez około 40 minut.

6. Po wyciągnięciu z piekarnika rzucić biszkopt z wysokości około 60 cm na podłogę lub blat (dla wyrównania wierzchu ciasta).

7. Biszkopt ostudzić

Do nasączenia 100-150 ml soku wiśniowego lub mocnej herbaty wiśniowej (opcjonalnie z dolewką wiśniówki).

Do przełożenia biszkoptu potrzebny będzie niskosłodzony lub bezcukrowy dżem wiśniowy ok ½ słoika i ½ opakowania wiśni puffingowanych oraz lekki krem z ricotty i bitej śmietany light na który przepis znajduje się poniżej.

Krem z ricotty i bitej śmietany

Składniki:

500 g ricotty

250 ml bitej śmietany light  (gotowej lub do ubijania)

1/2 szklanki g cukru

aromat śmietankowy - opcjonalnie

Wykonanie:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i ubić na gładko mikserem na najwyższych obrotach

Wykonanie całego tortu:

1. Ostudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty (lub 2 blaty - wtedy adekwatnie pomiędzy warstwy dać więcej kremu).

2. Pierwszy blat ułożyć na paterze lub dużym talerzu, nasączyć częścią soku lub herbaty.

3. Następnie wyłożyć na niego dżem wiśniowy oraz część kremu z ricotty i porozrzucać kilka puffingwanych wiśni.

4. Całość przykryć kolejnym blatem, nasączyć i nałożyć krem z ricotty i ponownie porozrzucać kilka puffingowanych wiśni.

5. Ostatni blat nasączyć i delikatnie umieścić na górę ciasta, wysmarować pozostałym kremem i przyozdobić tartą gorzką czekoladą oraz puffingowanymi wiśniami.

6. Opcjonalnie można wysmarować także boki tortu i oprószyć gorzką czekoladą, lub okruszkami pozostałymi po biszkopcie.

7. Całość schłodzić w lodówce.

Informacja prasowa

Tagi: biszkopt orkiszowy, krem z ricotty, przepis, tort orkiszowy

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter