Środa, 26 kwietnia 2017
Imieniny: Marzeny, Klaudiusza, Marceliny

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

5451fe7b23d89ec590bbdbb6a317f37e

Szpinak w zimowym wydaniu

2015-01-23

Zdjęcie 1/3

  • Zdjęcie 1/3
  • Zdjęcie 2/3
  • Zdjęcie 3/3

Jesienią i zimą czujemy wzmożone zapotrzebowanie na to, co trudno dostępne, czyli ciepłe promienie słoneczne i witaminy pochodzące ze świeżych warzyw i owoców. Oczywiście nie powinniśmy się poddawać zimowej chandrze i starać się uzupełniać te braki najlepiej jak potrafimy. Dobrym sposobem mogą być sałatki z warzyw dostępnych w Polsce prawie cały rok lub mrożonych, które także w dobry sposób uzupełnią naszą dietę. W tym artykule wraz z ekspertem ds. żywienia marki Knorr przyjrzymy się szpinakowi, natomiast najsmaczniejsze sposoby na przyrządzenie tego zielonego warzywa zdradzi nam Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Szpinak prawdopodobnie pochodzi z Azji. W Chinach do dziś nazywany jest perskim warzywem" co wskazywałoby na Iran jako kraj jego pochodzenia. Do Europy szpinak przywieźli już w XI w. Arabowie - jego ekspansja zaczęła się od Półwyspu Iberyjskiego. W Polsce pierwsze wzmianki o szpinaku notujemy od końca XVIII w. Szpinak warzywny jest rośliną hodowlaną, raczej nie rośnie samodzielnie.

Okiem dietetyka

Szpinak na swą popularność zasłużył sobie bogactwem witamin A, C i E, błonnika, soli mineralnych, żelaza, fosforu, potasu i kwasu foliowego. Jego przewaga nad warzywną konkurencją polega na stosunkowo dużej, jak na warzywo, zawartości białka - ok. 2,6 g w porcji 100 g świeżego szpinaku. Dużą zaletą jest również niska kaloryczność - 100 g świeżego szpinaku to jedynie 16 kalorii. Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr, zwraca uwagę również na wysoką zawartość przeciwutleniaczy (luteiny) oraz beta-karotenu. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że jeśli pozwolimy mu czekać w lodowce zbyt długo, traci część swoich właściwości odżywczych. Nie traci ich za to szpinak mrożony, więc śmiało możemy kupować go w tej formie. Co ważne, szpinak jeść najlepiej w towarzystwie jajka lub mleka, aby zawarty w nim kwas szczawiowy nie naruszał naszych zasobów wapnia.

Ciekawa anegdota na temat szpinaku wiąże się z zawartością żelaza - owszem, jest go w zielonym warzywie całkiem sporo, bo 2,8 mg w 100 g, ale przed laty badacze sądzili, że ta zawartość jest w szpinaku znacznie wyższa. Okazało się, że źle postawili oni przecinek podczas obliczeń, w wyniku czego porcja 100 g szpinaku według ich mniemania przekraczała dzienne zapotrzebowanie na żelazo (wynosi ono 18 mg dla kobiet i 15 mg dla mężczyzn, a w przepisach prawa żywnościowego ustalono je na 14 mg dla wszystkich dorosłych). Stąd też wzięły się wszelkie opowieści o tym, jak dzieci zmuszane były do jedzenia szpinaku, a w związku z tym przymusem nie znosiły go serdecznie.

Okiem szefa kuchni

Szpinak ma przyjemny, lekko kwaskowaty smak. Na półkach sklepowych możemy znaleźć świeży szpinak również jesienią i zimą, a w razie jego braku zawsze łatwo dostępny jest on w postaci mrożonej (zazwyczaj występuje pod trzema postaciami: liście w całości, szpinak tarty lub posiekany). Liście świeżego szpinaku najczęściej spożywamy po obróbce termicznej, ale równie dobrze smakują świeże. Nadają się świetnie do sałatek na zimno i dań na ciepło. A oto kilka rad Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, dotyczących obchodzenia się z tym delikatnym warzywem.

1. Młode listki nadają się do jedzenia w całości, natomiast przy dużych, grubszych liściach lepiej usunąć łodyżkę i zamoczyć liście na kilka chwil w wodzie - opłukanie pod bieżącą wodą może nie wystarczyć.

2. Pamiętaj, aby do sałatki dodawać liście dokładnie odsączone.

3. Nie przechowuj świeżego szpinaku w lodówce dłużej niż jeden dzień. Przed włożeniem do lodówki, możesz zawinąć go w mokry papier - wtedy dłużej zachowa świeżość.

4. Jeśli chcesz podtrzymać na dłużej piękny zielony kolor liści, zamocz je na kilka chwil w wodzie z lodem.

Szpinak na ciepło - idealny na jesień i zimę

- Szpinak przyrządzony na ciepło może umilić nam nawet bardzo chłodny szary dzień - mówi z przekonaniem Piotr Murawski. Z pomocą tego warzywa możemy stworzyć zarówno proste połączenia, jak duszony szpinak z czosnkiem czy szpinak z jajkiem, jak i bardziej wykwintne propozycje. Wśród nich może się znaleźć szpinak z pomidorkami, boczkiem i serem blue. Smak tych dań znakomicie podkreśli sos do warzyw na ciepło do szpinaku Knorr, czyli kompozycja sera, czosnku i natki pietruszki. I będzie naprawdę pysznie! Oto szczegółowe przepisy:

Szpinak z pomidorkami, boczkiem i serem blue

Składniki:

450 g świeżego lub mrożonego szpinaku

1 opakowanie sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowego Knorr

4 plastry wędzonego boczku

100 ml śmietany 18%

pół cebuli

200 g pomidorków cherry

1 opakowanie sera z niebieską pleśnią (np. lazur)

pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

1. Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.

2. Boczek pokrój w paski i usmaż na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj drobno pokrojoną cebulę.

3. Teraz dodaj szpinak i smaż 1 minutę

4. Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dodaj również pomidorki cherry przekrojone na pół.

5. Ser blue pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do szpinaku. Wszystko duś jeszcze ok. 1-2 minuty i mieszaj, aby ser się lekko rozpuścił. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, posypany posiekaną natką pietruszki. Aby wzbogacić smak potrawy, dodaj odrobinę parmezanu.

Duszony szpinak z czosnkiem

Składniki:

świeży lub mrożony szpinak - 450 g

pół cebuli

sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy

gałka muszkatołowa

masło lub margaryna - 2 łyżki

pół cytryny

100 ml śmietany 18%

Przygotowanie:

1. Świeży szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.

2. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę i margarynę, po chwili dodaj szpinak. Smaż 1 minutę.

3. Sos Knorr wymieszaj z śmietanką i wlej do szpinaku. Dokładnie wymieszaj.

4. Dodaj gałkę muszkatołową i sok z połowy cytryny. Wszystko zagotuj i natychmiast podawaj. Taki szpinak możesz podawać jako samodzielną potrawę np. z bagietką lub jako dodatek do mięs i ryb.

Szpinak z jajkiem

Składniki:

świeży lub mrożony szpinak - 450 g

200 ml śmietany 18%

sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy

pół cebuli

masło lub margaryna - 2 łyżki

4 jajka

Przygotowanie:

1. Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.

2. Na patelni z margaryną zeszklij pokrojoną cebulę, po chwili dodaj szpinak. Smaż 1 minutę.

3. Sos Knorr połącz z śmietanką i wlej do szpinaku. Dokładnie wymieszaj. Wszystko zagotuj i przełóż na talerz.

4. Jaja usmaż na pozostałej margarynie, aby były sadzone. Ułóż je na szpinaku i podawaj np. z pieczywem. Taka potrawa może stanowić lekki obiad, jak i śniadanie.

Informacja prasowa

Tagi: przepisy, przepisy na dania ze szpinakiem, szpinak

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter