a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
Niedziela, 25 czerwca 2017
Imieniny: Łucji, Wilhelma, Albrechta

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

Smaki Bliskiego Wschodu w Polsce

2015-01-26
Smaki Bliskiego Wschodu w Polsce

Produkty z palestyńskiej spółdzielni, wspieranej przez polską pomoc zagraniczną trafiły na półki Kuchni Świata.

Aromatyczny, typowy dla bliskowschodniej kuchni za'atar, intensywnie pomarańczowy szafran, miód z czarnuszką, nadziewane bakłażany, dżem ze słodkiej dyni, pikantne suszone pomidory z oliwkami, sumak... Te i wiele innych produktów prosto ze wspieranej przez Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej (PCPM) spółdzielni Al-Jalama z północnej Palestyny właśnie trafiły do Polski.

- Zanim produkty znalazły się na polskich półkach sklepowych, zdobyły ogromną popularność na rynku lokalnym, co więcej - zachwyciły podróżujących do Ziemi Świętej turystów z całej Europy, w tym z Polski. Na specjalnie organizowanych jesienią w Betlejem spotkaniach mieli oni okazję nie tylko poznać założycielki rolniczej spółdzielni i spróbować ich specjałów, ale również dokonać zakupu, wspierając tym samym działania i przedsiębiorczość tych kobiet - mówi Anna Radecka, koordynatorka projektu PCPM w Autonomii Palestyńskiej.

Wysokiej jakości certyfikowane produkty pochodzą z położonej w północnej części Palestyny wsi Al-Jalama. Spółdzielnię założyły zdeterminowane kobiety, które pomimo społecznej marginalizacji pragnęły uniezależnienia i realnej zmiany swojego życia. Wspierający je projekt realizowany był w 2014 r. przez PCPM i miejscowy instytut ARIJ ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Dzięki całorocznym działaniom kobiety uczestniczyły w szkoleniach z zakresu ekologii i higieny, nauczyły się jak gospodarować zasobami naturalnymi, efektywnie prowadzić uprawę każdego z wybranych produktów oraz jak odpowiednio je przetwarzać. Współpracujący z organizacją dystrybutor lokalny - New Farm Company - dodatkowo wsparł kobiety w budowaniu trwałych więzi z sektorem sprzedaży, tak, by nawet po ustaniu projektu mogły one działać samodzielnie, nieustannie tworząc i sprzedając owoce swojej pracy.

Polacy nie podróżujący w zeszłym roku do Palestyny po raz pierwszy mogli spróbować przysmaków z Al-Jalama podczas Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej Natura Food 2014, które odbyły się w październiku w Łodzi. Już wtedy nie trudno było zauważyć, że zachwyciły one swoim smakiem i jeśli tylko pojawi się taka możliwość, będą stale gościć na polskich stołach.

Produkty z Palestyny, ze względu na trudności z jakimi wiąże się ich sprowadzanie, ciągle stanowią w Polsce rzadkość. Nie mniej specjały właśnie pojawiły się w sieci sklepów Kuchnie Świata. Ich zakup to nie tylko możliwość zasmakowania w oryginalnej kuchni Bliskiego Wschodu, ale również prosty sposób na bezpośrednie wsparcie przedsiębiorczości kobiet, które w tak odległej części Palestyny nie siedzą z założonymi rękami, ale codziennie robią wszystko, by polepszyć warunki życia swoje i swoich rodzin.

Informacja prasowa

Tagi: Bliski Wschód, Kuchnie Świata, Palestyna, przyprawy

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter