a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Środa, 28 czerwca 2017
Imieniny: Ireneusza, Leona, Benigny

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

Sezon na oryginalne karnawałowe przekąski

2015-02-08

Zdjęcie 1/2

  • Zdjęcie 1/2
  • Zdjęcie 2/2

Karnawał to idealny czas na smaczne drobne przekąski, które zachwycą gości bogactwem smaków i formą podania. Najlepiej sprawdzą się te typu finger food - lekkie, szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze - jedzone nie przy użyciu talerzy i sztućców, a palcami.

Finger food cieszą się coraz większą popularnością i słusznie, ponieważ doskonale sprawdzają się podczas większości imprez, zwłaszcza domowych. Ich rodzaj, różnorodność smaków i sposób podania zależy wyłącznie od nas. Mogą przybrać formę tradycyjnych koreczków, tartinek, roladek czy warzywnych przekąsek. Najważniejsze, aby na stole znalazło się coś dla każdego. Nie zapominajmy też o dipach, które podkreślą smak przekąsek i będą ciekawym dodatkiem do całości.

W pomysłach na finger food można przebierać. Poniżej serwujemy propozycje przepisów z dodatkiem sosów Tabasco i Kikkoman, które powinny w pełni zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Szaszłyki z kurczakiem i dipem z awokado i sosem Tabasco

Marynata - składniki:

½ szklanki soku pomarańczowego

1 ½ łyżeczki sosu Tabasco Brand Original

1 łyżeczka posiekanego czosnku

1 ½ łyżeczki soku z limonki

2 łyżki stołowe posiekanej kolendry

1 łyżka stołowa posiekanej białej cebuli

2 łyżeczki sosu sojowego Kikkoman

1 łyżeczka soli

4 piersi kurczaka pokrojone w kostki (łącznie 36 kawałków)

Dip - składniki:

1 średnie dojrzałe awokado

½ szklanki śmietany

1 łyżka stołowa posiekanej kolendry

1 ½ łyżeczki soku z limonki

3 łyżeczki sosu Tabasco Brand Green Jalapeno Pepper Sauce

1/3 łyżeczki soli

3 łyżki oliwy z oliwek

12 pokrojonych w kwadraty kawałków białej cebuli (ok. połowy cebuli)

12 pokrojonych w kwadraty kawałków zielonej papryki (ok. połowy papryki)

12 pokrojonych w kwadraty kawałków czerwonej papryki (ok. połowy papryki)

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w dużej misce (naczyniu) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj kawałki kurczaka, dobrze wymieszaj z marynatą i odstaw na 30 do 60 minut.

Podczas gdy kurczak marynuje się, zmiksuj wszystkie składniki dipu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na patyczki do szaszłyków nałóż kolejno pokrojone wcześniej warzywa: czerwoną paprykę, następnie kurczaka, cebulę, kurczaka i zieloną paprykę. W identyczny sposób przygotuj pozostałe porcje. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez około 30 minut, po czym przełóż szaszłyki na drugą stronę i piecz przez kolejne 30 minut. Podawaj z dipem z awokado.

Bruschetta z serem halloumi i sosem Teriyaki Kikkoman

Składniki:

120 ml (8 łyżek stołowych) sosu Teriyaki Kikkoman

150 g sera halloumi pociętego 1cm plastry

10 ml (2 łyżeczki) oliwy z oliwek

8 kromek ciabaty

1 ząbek czosnku

100 g świeżego szpinaku

4 aromatyczne pomidory doprawione pieprzem

Sposób przygotowania:

Wlej marynatę do płaskiego naczynia całkowicie zanurzając w niej kawałki sera, dzięki czemu wzbogacimy i podkreślimy jego smak. Wetrzyj oliwę w kromki ciabaty i ułóż na rozgrzanej patelni, aż delikatnie zarumienią się. Zdejmij kromki ciabaty z patelni i natrzyj je ząbkiem czosnku. W drugim naczyniu podgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek, dodaj liście szpinaku i marynuj do momentu, aż delikatnie zwiędnął po czym zdejmij je z ognia. Aby przygotować ciabatę, połóż na każdą kromkę liść wcześniej przygotowanego szpinaku, na którym ułóż dwa plastry pomidora i na samym końcu plaster marynowanego sera halloumi. Ułóż na blasze i włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 5-7 minut, albo do momentu kiedy ser zacznie się roztapiać. Smacznego!

Informacja prasowa

Tagi: bruschetta z serem halloumi, karnawał, przekąski, szaszłyki z kurczaka

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter