a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
Poniedziałek, 25 czerwca 2018
Imieniny: Łucji, Wilhelma, Albrechta

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a

Pomidorowe szaleństwo, czyli przepis na idealny sos boloński

2017-12-01
Pomidorowe szaleństwo, czyli przepis na idealny sos boloński

Kuchnia włoska to jedna z najbardziej popularnych kuchni w Europie. Słynie  z aromatycznych przypraw, oliwy, parmezanu i  oczywiście makaronów z dodatkiem pysznych sosów. Daniem, które króluje we włoskich restauracjach jest spaghetti bolognese, w którym najważniejszą rolę odgrywa mięso i sos na bazie pomidorów. Warto skusić się na jego przygotowanie właśnie dzisiaj.

 

Nazwa makaron bolognese wywodzi się od nazwy włoskiego miasta Bolonia, które leży na północy tego kraju. W przepisie na tradycyjny sos boloński powinny znaleźć się takie składniki jak: wołowina, boczek, cebula, marchew, seler, przecier pomidorowy, bulion, wytrawne wino, mleko, sól i pieprz. Dzisiaj istnieje jednak wiele, równie pysznych jak pierwowzór, modyfikacji tej receptury. Warto wykorzystać jedną z nich, aby przygotować aromatyczną kolację we włoskim stylu.

 

 

Makaron spaghetti po bolońsku

Składniki:

  •   1 puszka pomidorów bez skórki
  •   1 opakowanie makaronu spaghetti
  •   1 cebula
  •   3 ząbki czosnku
  •   3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  •   250 g mięsa mielonego
  •   szczypta papryki mielonej
  •   szczypta papryki słodkiej
  •   szczypta suszonego tymianku
  •   1 łyżeczka suszonej bazylii
  •   1 łyżeczka suszonego oregano
  •   1 łyżka cukru
  •   30 g startego parmezanu
  •   garść listków świeżej bazylii
  •   sól i pieprz
  •   olej do smażenia

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek i smażymy około 4 minuty na małym ogniu. Następnie dodajemy mięso mielone, które rozdrabniamy i obracamy w trakcie smażenia. W momencie, gdy mięso będzie usmażone, dodajemy do niego pomidory z puszki, przecier i wszystkie przyprawy  z przepisu. Składniki dusimy na małym ogniu tak długo, aż woda z pomidorów wyparuje, a sos uzyska odpowiednią gęstość. W czasie, kiedy sos się dusi, gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Następnie gotowy makaron przekładamy na talerze, nakładamy na niego dużą ilość sosu i dekorujemy startym parmezanem oraz świeżą bazylią.

Smacznego!

Materiał zewnętrzny

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter