a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
Poniedziałek, 1 maja 2017
Imieniny: Józefa, Jeremiego, Lubomira

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

5451fe7b23d89ec590bbdbb6a317f37e

Pieróg obfitości – oryginalny pomysł na obiad

2015-02-17
Pieróg obfitości – oryginalny pomysł na obiad

Wielbicieli sera żółtego nie brakuje. Doceniamy je przede wszystkim za wartości odżywcze, wyjątkowy smak oraz szeroki wachlarz zastosowań kulinarnych. Z powodzeniem wykorzystujemy je bowiem w codziennie przyrządzanych potrawach, zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Potrafią zamienić nudne danie w prawdziwy rarytas. Dziś dla wszystkich amatorów sera w postaci zapiekanej przygotowaliśmy pyszną propozycję na obiad - pieróg obfitości.

- Ciągnąca konsystencja sera żółtego, którą uzyskujemy po podgrzaniu, nadaje potrawom wyjątkowego smaku. Ciekawym pomysłem na obiad będzie pieróg obfitości nadziewany warzywami i serem żółtym. Aby odnieść pełny sukces kulinarny przygotowując tą potrawę, sięgnijmy po sery twarde i dojrzałe, które nie tylko nie zmienią swojego smaku i zapachu, ale też będą się dobrze topić i ciągnąć. Do tego typu dania sprawdzi się ser Podlaski MSM Mońki - mówi Ewa Polińska, ekspert z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Pieróg obfitości

Składniki na ciasto:

- 250 g mąki pszennej

- 80 g masła

- 30 g drożdży

- 1 jajko

- 1 żółtko

- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

- 2 łyżki mleka

- cukier i sól

Składniki na farsz:

- 500 g fileta z indyka

- 1 średnia cebula

- 3 kolorowe papryki

- 2 pomidory

- 300 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki w plastrach

- 2 łyżki oleju

- 3 ząbki czosnku

- sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Indyka i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojony czosnek, paprykę i pomidory. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, chwilę poddusić. Farsz przestudzić i wymieszać z żółtym serem. Z ciasta uformować 2 duże krążki, położyć na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i nałożyć farsz. Uformować pierogi, dokładnie sklejając brzegi i posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 180°C, do uzyskania złotego koloru. Podawać z ulubionym sosem.

Informacja prasowa

Tagi: pieróg obfitości, pieróg z ciasta drożdżowego z farszem mięsnym, przepis

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter