a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Środa, 28 czerwca 2017
Imieniny: Ireneusza, Leona, Benigny

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a

Najlepszy na lato – chłodnik na dwa sposoby

2017-06-18
Najlepszy na lato – chłodnik na dwa sposoby

Zwykle latem nie mamy ochoty na ciężkostrawne, tłuste oraz kaloryczne dania, dlatego zastępujemy je lżejszymi posiłkami. W ciepłe dni doskonale sprawdzą się zupy podawane na zimno, czyli chłodniki. To proste w przygotowaniu potrawy, które nawodnią oraz orzeźwią organizm, a dodatkowo  dostarczą potrzebnej w upały energii.

 

Przy wysokich temperaturach nasz organizm domaga się chłodnych oraz lekkich posiłków. Dobrym rozwiązaniem będzie wprowadzenie do codziennego menu zup z warzyw, podawanych na zimno. Warto wiedzieć, że temperatura chłodnika powinna być niższna niż pokojowa, najlepiej poniżej 14 stopni Celsjusza. Najpopularniejsze wersje tej potrawy to chłodnik litewski, hiszpańskie gazpacho oraz turecki cacik. Chłodnik to smaczny i prosty w przygotowaniu przepis, idealny na lato.

 

Chłodnik z groszku

Składniki:

  •   500 g groszk
  •   3 łyżki oliwy z oliwek
  •   2 szalotki
  •   2 ząbki czosnku
  •   400 ml warzywnego bulionu
  •   garść listków mięty
  •   garść listków bazylii
  •   garść orzeszków piniowych
  •   1 starta skóra z cytryny
  •   ½ soku z limonki
  •   szczypta świeżo mielonego pieprzu
  •   6 pomidorków koktajlowych
  •   50 g koziego sera
  •   sól

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy na niej drobno posiekaną szalotkę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odcedzony groszek oraz wlewamy bulion warzywny i gotujemy około 10 minut. Kolejno dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz listki mięty i bazylii. Całość dokładnie miksujemy. Garnek z zupą schładzamy.Przed podaniem dekorujemy chłodnik kawałkami koziego sera, pomidorków koktajlowych oraz orzeszków piniowych.

 

Chłodnik z pomidorów

Składniki:

  •   2 puszki pomirodów bez skórek marki Sandra
  •   ½ zielonej papryki
  •   1 ząbek czosnku
  •   1 łyżeczka soli
  •   1 łyżeczka octu winnego
  •   125 ml oliwy z oliwek
  •   szczypta pieprzu
  •   10 dag hiszpańskiej szynki dojrzewającej
  •   30 g białego chleba

Przygotowanie:

Do średniego garnka przekładamy pomidory z puszki oraz umytą i drobno pokrojoną paprykę. Następnie kroimy chleb na mniejsze kawałki, które również wkładamy do garnka. Całość doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz octem winnym i dokładnie miksujemy. Powstały krem przelewamy do miseczek i wkładamy do lodówki, aby się schłodził. Przed podaniem krem polewamy odrobiną oliwy z oliwek i dekorujemy małymi kawałkami dojrzewającej hiszpańskiej szynki.

Materiał zewnętrzny

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter