a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
Poniedziałek, 23 lipca 2018
Imieniny: Bogny, Sławosza, Żelisława

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

5451fe7b23d89ec590bbdbb6a317f37e

Nadchodzi zima, czyli krótki poradnik na temat mrożenia

2017-11-18
Nadchodzi zima, czyli krótki poradnik na temat mrożenia

1. Słoiki czy mrożonki?

Co prawda szczęśliwi czasu nie liczą, ale w dzisiejszym zabieganym świecie zdecydowanie lepszym i szybszym sposobem na zachowanie wszystkich dobrodziejstw warzyw i owoców na zimę będzie ich zamrożenie. Proces mrożenia hamuje rozwój bakterii w produktach spożywczych, a w przypadku owoców i warzyw wydłuża ich termin przydatności do spożycia do 12 miesięcy, czyli akurat na tyle, aby przetrwać do kolejnego lata.

2. Jakie owoce i warzywa można mrozić?

Mamy parę dobrych wiadomości i... żadnej złej! Oprócz kapusty, ziemniaków, selera naciowego, kiwi, winogron i melona, można mrozić wszystkie warzywa i owoce! Mrożenie wpływa co prawda na ich wygląd, ale nie ma wpływu na ich smak i prawie w ogóle na wartości odżywcze! A zatem rób zapasy pysznych lokalnych warzyw i owoców, takich jak wiśnie, jagody, śliwki, jabłka, gruszki, dyniowate, a także grzybów i ziół. A jeśli kupisz je w najlepszym momencie zbiorów, zapewnisz sobie najlepsze wartości odżywcze podczas długich zimowych miesięcy.

3. W czym?

Już w czasach prehistorycznych do mrożenia surowego mięsa używano lodu i śniegu, a w starożytności do całorocznego przechowywania lodu wykorzystywano ziemianki. My na szczęście możemy korzystać ze zdobyczy cywilizacji, a do mrożenia bogactw natury wystarczy nam zamrażarka i odpowiednie opakowanie. Powinny to być specjalne woreczki, najlepiej ze szczelnym zamknięciem, takie jak wyjątkowo trwałe torebki na mrożonki z klipsami lub strunowe, które gwarantują świeżość, naturalny aromat i smak przechowywanych produktów.

4. Jak mrozić?

Masz mnóstwo możliwości. Możesz mrozić w całości, w kawałkach, w postaci musu, przecieru, zupy, a nawet soków. Warto jednak pamiętać o paru zasadach. Przed mrożeniem owoce należy umyć i dokładnie wysuszyć. Powinny być świeże i bez skaz. Aby zachować smak i aromat warzyw, warto je pokroić i zblanszować (oprócz cukinii, pieczarek, cebuli i papryki). Jeśli chcesz w przyszłości zaoszczędzić czas, zamroź je w postaci przecieru lub zupy. Możesz użyć do tego torebki do mrożenia z suwakiem lub pojemnika silikonowego albo szklanego. Pojemniki są opakowaniami wielokrotnego użytku, które można myć w zmywarce, więc dodatkowo będziesz eko!  

5. Pomocne triki

Aby zamrozić bulion na zupę albo puree, użyj woreczków do lodu. Produkty rozmrażaj powoli, najlepiej na dolnej półce lodówki, i nigdy nie zamrażaj ich ponownie. Porcjuj warzywa i owoce, aby mieć gotową podstawę dań, które chcesz z nich zrobić, i aby nic się nie zmarnowało! Jan Niezbędny oferuje różne rozmiary torebek na mrożonki oraz pojemników, więc nic cię nie ogranicza! Po włożeniu produktów do szczelnego woreczka, wypuść z niego powietrze, a następnie dokładnie zamknij. Pamiętaj też, aby podpisywać swoje mrożonki - dzięki temu nie pomylisz jagód z aronią!

źródło: Newseria

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter