Środa, 24 maja 2017
Imieniny: Joanny, Marii, Zuzanny

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a

Marek Zaremba (dietoterapeuta): właściwa dieta jest kluczem do odzyskania zdrowia

2016-05-10
Marek Zaremba (dietoterapeuta): właściwa dieta jest kluczem do odzyskania zdrowia

Zdaniem dietoterapeuty Marka Zaremby największym wyzwaniem w racjonalnym odżywianiu jest umiar. Warto zrobić  bilans i zastanowić się, które produkty przynoszą organizmowi więcej szkody niż pożytku, a następnie wykluczyć je z codziennego menu. Trzeba również unikać stresu i postawić na emocjonalny spokój. Korzystne jest także żywienie tzw. superfoods, czyli mieszanką składników bogatych w witaminy i substancje odżywcze.

- Dieta jak najbardziej może leczyć. Dzisiaj wracamy do przeszłości, natura pożywienia, przyprawianie, odpowiednie techniki gotowania, trochę subkultury makrobiotycznej - łączymy to w całość po to, żeby dzięki umiarkowaniu dojść do właściwego pojęcia diety leczniczej - mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Marek Zaremba, dieto terapeuta.

Zdaniem Marka Zaremby największym wyzwaniem jest umiar, odnowa postu. Piramida żywienia, którą on stara się propagować, to tzw. dieta intuicyjna.

- Niejedzenie i głód są lepszą terapią niż poszukiwanie nieustannie czegoś, czym zaspokoimy nasze dolegliwości. Jest to zresztą wątek medycyny wschodniej, że nie należy patrzeć na to, co dodać do odżywiania, tylko najpierw to, co odjąć. Zachęcam wszystkich też do tego, aby wsłuchali się w intuicję, to jest nasz klucz. Miłość do gotowania, radość, kultura stołu, to są rzeczy, które dzisiaj musimy odnawiać, i tylko w ten sposób możemy odnaleźć faktycznie drogę do zdrowia - tłumaczy Marek Zaremba.

W kwietniu na półki księgarń trafiła kolejna książka Marka Zaremby „Leczenie dietą - Wygraj z candidą!". Autor porusza w niej temat związany z leczniczą dietą przeciwgrzybiczą, dołączając blisko 50 przepisów, które zapobiegają powstawaniu drożdżycy.

- Zakwaszenie organizmu jest główną przyczyną powstawania wilgoci w organizmie, która sprzyja rozwojowi różnych patogenów. Zbawienna jest więc dla nas odpowiednio połączona dieta roślinna - wyjaśnia Marek Zaremba.

Oprócz czynników dietetycznych związanych z nadmiernym spożyciem cukru, u podstawy powstawania kandydozy jest również przewlekły stres oraz niepokój emocjonalny, który w znaczny sposób osłabia układ odpornościowy. Zdaniem Zaremby toksyczne myśli są bardziej szkodliwe niż przetworzone jedzenie. Niemniej jednak trzeba ich unikać w równym stopniu.

- Dużo lepiej jest gotować zdrowo, niż później stosować farmakologię. Profilaktyka, której dzisiaj nam brakuje, jest podstawą, a u podstawy profilaktyki zawsze będzie zdrowe odżywianie - mówi Marek Zaremba.

Marek Zaremba jest entuzjastą zdrowego stylu życia. Trendem, który promuje, jest m.in. superfoods. Na miano superżywności mogą zasłużyć jedynie produkty naturalne, nieprzetworzone, które zawierają wyjątkowo cenne dla organizmu składniki.

- Jest dużo wspaniałych produktów: natka pietruszki, jabłko, nasiona słonecznika, olej rzepakowy, czosnek, cebula, które w odpowiednio połączonym daniu dają nam tzw. superfoods. Naprawdę mamy potężne bogactwo w Polsce, to są łatwo dostępne produkty, które w połączeniu, w odpowiednim daniu dają nam tzw. superfoods - mówi Marek Zaremba.

Włączając takie produkty do codziennego menu, możemy zapobiegać cukrzycy, chorobom serca i nowotworom.

Newseria Lifestyle

Fot.Newseria

Tagi: dieta, dieta lecznicza, kandydoza, racjonalne odżywianie, stres, superfoods, zakwaszenie organizmu

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter