Sobota, 25 listopada 2017
Imieniny: Erazma, Katarzyny, Beaty

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

Kilka sposobów na wykorzystanie resztek z lodówki – przepisy Małgosi Minty

2017-07-13
Kilka sposobów na wykorzystanie resztek z lodówki – przepisy Małgosi Minty

Marnowanie żywności to problem, z którym zmaga się wiele polskich rodzin. By produkty przechowywane w lodówce były świeże i apetyczne, warto zadbać o optymalne warunki, dostosowane do ich potrzeb. Warto pamiętać, że systemy No Frost czy Twin Cooling Plus wykorzystywane w chłodziarkach eliminują powstawanie wilgoci wewnątrz lodówki, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju bakterii i psucie się żywności.

Poza błędami w odpowiednim przechowywaniu jedzenia, często też nie mamy pomysłu na wykorzystanie zalegających resztek z obiadu czy kolacji. Małgosia Minta, autorka bloga MintaEats.com proponuje kilka prostych sposobów, jak wykorzystując popularne produkty, można przyrządzić pyszne i ciekawe potrawy.

Granola z czerwonymi owocami

Dobry sposób na wykorzystanie resztek suszonych owoców, płatków zbożowych i orzechów.

Składniki:

200 g płatków owsianych błyskawicznych

200 g płatków jęczmiennych

150 ml syropu klonowego

2 łyżki oleju słonecznikowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej

szczypta cynamonu

100 g migdałów, grubo posiekanych

100 g płatków migdałowych

dodatkowo:

50 g liofilizowanych truskawek

50 g owoców żurawiny

25 g jagód goji

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.

Do dużej miski przesiej płatki owsiane i otręby, dodaj posiekane migdały i sezam. W kubeczku połącz syrop klonowy, olej, wanilię, cynamon, sól oraz 4 łyżki gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Powstałą masą polej suche składniki i dokładnie wymieszaj. Przełóż płatki owsiane na przygotowaną blaszkę, tworząc jednolitą warstwę, nie grubszą niż 2 cm. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 15 minut. Dodaj migdały, wymieszaj, wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut. Następnie wyjmij, dodaj truskawki, żurawinę, goji i odłóż do wystudzenia. Przechowuj w szczelnym pojemniku. Granolę możesz podawać z jogurtem, maślanką, mlekiem lub wykorzystać jako posypkę do lodów, kremowych deserów lub sałatki owocowej.

Rady:

  • Zamiast płatków owsianych zrób mix płatków różnych zbóż, np. jęczmiennych, owsianych, żytnich.
  • Liofilizowane truskawki możesz zastąpić posiekanymi suszonymi morelami, brzoskwiniami i gruszkami.
  • Zamiast migdałów dodaj grubo posiekane orzechy włoskie, a upieczoną granolę wymieszaj z posiekanymi suszonymi śliwkami i żurawiną.

Pudding chlebowy z owocami

Doskonały sposób, by wykorzystać resztki chałki, drożdżowego ciasta czy babki. Zamiast jednego dużego puddingu możesz przygotować małe, indywidualne porcje w kokilkach.

Składniki:

(porcja dla 2-4 osób)

1 średnia chałka (czerstwa) lub 8 kromek babki drożdżowej

4 duże jajka

250 ml pełnotłustego mleka (lub mleka migdałowego)

1/2 laski wanilii

4 łyżki cukru brązowego

150 g jagód, borówek, malin lub porzeczek, mrożonych lub świeżych, umytych i osuszonych

2 łyżki płatków migdałowych

cukier puder

masło lub olej słonecznikowy, do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 175 stopni Celsjusza. Mleko zmiksuj z jajkami, cukrem i wanilią.

Chałkę pokrój na kromki. Foremkę do zapiekania wysmaruj tłuszczem. Ułóż w środku kromki pieczywa tak, by na siebie zachodziły i wsyp pomiędzy nie po łyżce owoców. Zalej masą jajeczną, odstaw na 15 minut. Wierzch zapiekanki posyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż pudding na wierzchu się zarumieni. Podawaj na zimno lub ciepło, posypane cukrem pudrem, polane słodką śmietanką lub miodem.

Klasyczna panzanella

Dobry pomysł na wykorzystanie kawałków czerstwego chleba i dojrzałych pomidorów.

Składniki:

(porcja dla 4 osób)

1 kula mozzarelli (najlepiej z mleka bawolic, czyli mozzarella di bufala)

4 średnie pomidory

1 cebula cukrowa

garść liści świeżej bazylii

1 czerstwa bułeczka lub ciabatta

4 łyżki oliwy extra virgin

1 mały ząbek czosnku

sól morska, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Oliwę zmiksuj z połową bazylii i czosnkiem. Pomidory pokrój na ósemki lub ćwiartki. Cebulę obierz, przekrój na pół, pokrój w piórka. Do miski przełóż pomidory, dodaj porwaną na kawałki mozzarellę, chleb, cebulkę, bazylię i polej oliwą bazyliową. Wymieszaj, lekko rozgniatając pomidory. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Rady:

  • Zamiast ciabatty użyj kawałków bagietki lub pszenno-żytniego chleba.
  • Poza pomidorami, możesz dodać dojrzałe brzoskwinie albo kawałki upieczonej na patelni grillowej papryki.

źródło: Newseria

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter