a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Środa, 17 stycznia 2018
Imieniny: Antoniego, Jana, Sabiniana

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a

Każdy rodzaj herbaty wymaga innego sposobu zaparzania. Do przyrządzenia tego napoju najbardziej odpowiednia jest woda źródlana

2017-11-25
Każdy rodzaj herbaty wymaga innego sposobu zaparzania. Do przyrządzenia tego napoju najbardziej odpowiednia jest woda źródlana

Właściwe parzenie herbaty jest bardzo ważne dla wydobycia z liści tego, co w nich najlepsze. Białą i zieloną herbatę należy parzyć w wodzie o temperaturze 70-80 stopni przez ok. 2-3 minuty, natomiast czarną we wrzątku przez 3-5 minut. Aby nie stracić aromatów i utrzymać temperaturę, herbatę parzymy pod przykryciem, a w trakcie parzenia mieszamy - zapewni to lepszy kontakt liści z wodą.

Eksperci tłumaczą, że odpowiednia ilość liści herbaty na jedną porcję naparu to 2-2,5g na 220 ml wody. Stopień rozdrobnienia liści ma wpływ na intensywność naparu - im są one drobniejsze, tym herbata będzie bardziej intensywna. Niezależnie jednak od wielkości stosowane do parzenia liście są tak samo wartościowe, ponieważ pochodzą z tego samego procesu produkcji.

- Sama herbata jako produkt to tak naprawdę 1 proc., a 99 proc. to woda w finalnie otrzymanym naparze w filiżance. Smak naparu zależy też m.in. od sposobu jego zaparzenia. Herbaty zielone i białe ze względu na to, że są delikatniejsze, powinniśmy parzyć w temperaturze około 70-80 stopni przez 2-3 minuty. Herbaty czarne zalewamy natomiast wrzątkiem, czyli świeżo przygotowaną wodą, mającą temperaturę 95-100 stopni, przez ok. 3-5 minut. Ważne jest, aby niezależnie od rodzaju herbaty parzyć ją pod przykryciem - dzięki temu napar nie utraci aromatu, a woda dłużej zachowa właściwą temperaturę -mówi agencji Newseria Michał Oszczyk, menadżer Centrum Szkoleniowego Herbata i Kawa, Gourmet Foods.

Warto używać wody niechlorowanej i niesłonej, o niskiej zawartości minerałów - najlepiej poniżej 100 mg/l - zwłaszcza z jak najmniejszym procentem wapnia i magnezu. W związku z tym najbardziej odpowiednia jest woda źródlana. W miejscach, gdzie kranówka jest niskiej jakości, wskazane jest zastosowanie filtra, bowiem na powierzchni herbaty przygotowanej na zbyt twardej wodzie pojawi się osad spowodowany reakcją wapnia i jonów dwuwęglanowych.

Co ważne, wodę można zagotować tylko raz, ponieważ poprzez wielokrotne powtarzanie tego procesu zmniejsza się ilość rozpuszczonych gazów i zwiększa stężenie azotanów czy fluorków. Eksperci radzą też, aby podczas parzenia mieszać herbatę. W ten sposób woda wypłucze z herbacianych liści to, co w nich najlepsze. To samo tyczy się herbaty w torebkach czy piramidkach, którymi należy kilkukrotnie poruszać w filiżance. Właściwie przeprowadzony proces parzenia pozwoli na wydobycie naturalnego dobra zawartego w liściach herbaty.

- Ważne, abyśmy nie wyciskali torebki w momencie jej wyciągania z filiżanki, natomiast w przypadku herbaty sypanej, nie powinniśmy zostawiać jej w wodzie dłużej, niż jest to zalecane. Jeżeli napar „przeparzymy", to będzie on mocniejszy, przez co zyska nieprzyjemny, gorzki smak. W rezultacie będziemy odczuwać nieprzyjemne ściąganie w ustach, wynikające z nadmiaru tanin występujących w zbyt długo parzonej herbacie - tłumaczy Michał Oszczyk.

W Polsce królują herbaty czarne lub czarne aromatyzowane, ale coraz większą popularność zyskują także herbaty zielone, białe, oolong i pu-erh.

źródło: Newseria

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter