a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Czwartek, 16 sierpnia 2018
Imieniny: Joachima, Rocha, Domarada

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

5451fe7b23d89ec590bbdbb6a317f37e

Karnawałowe przepisy według Mateusza Gesslera

2018-02-01
Karnawałowe przepisy według Mateusza Gesslera

Karnawał to czas zabawy i radości. Ważną częścią każdego udanego przyjęcia jest także pyszne jedzenie. Jeśli właśnie planujesz imprezę i poszukujesz kulinarnych inspiracji, sprawdź, co proponuje mistrz sztuki kucharskiej Mateusz Gessler, Ambasador Centrów Handlowych Pasaż Tesco.

Najprostszym rozwiązaniem na spotkanie ze znajomymi będą ciekawe przekąski. Najlepiej, aby takie mini dania były zróżnicowane pod względem smaków (wytrawne i słodkie) oraz sposobu podania (na zimno i na ciepło). Oto trzy przepisy Mateusza Gesslera, które sprawią, że goście będą pod ogromnym wrażeniem Twoich umiejętności i nie wyjdą od Ciebie głodni.

Młode pietruszki duszone z miodem

SKŁADNIKI:

600 g korzenia młodej pietruszki

150 g miodu

2 papryczki chili

100 ml bulionu warzywnego

2 łyżki masła klarowanego

50 ml nalewki owocowej

1⁄2 limonki

sól morska

PRZYGOTOWANIE:

Pietruszki umyj i osusz oraz przekrój je na pół. Następnie przesmaż je na suchej, rozgrzanej patelni, a po kilku minutach dodaj 1 łyżkę masła oraz bulion. Podduś przez około 5-7 min do miękkości. Kiedy płyn odparuje, dodaj pozostałe masło, miód, nalewkę owocową oraz papryczkę chili, oczyszczoną z pestek i posiekaną. Dopraw solą i podsmaż, by uzyskać złoty kolor. Schłodzone warzywa skrop sokiem z limonki. Podawaj na roszponce w towarzystwie warzyw.

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

SKŁADNIKI

8 jaj

8 plastrów szynki parmeńskiej

100 ml śmietany 30%

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy

szczypiorek

sól, pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE:

Wbij jajka do miski, dodaj śmietanę, posiekany szczypiorek oraz oliwę. Dopraw solą oraz pieprzem według swojego uznania, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotuj kokilki lub okrągłe formy do babeczek, wysmaruj je masłem, a ich spody i brzegi wyłóż plastrami szynki. Następnie do foremek wlej masę jajeczną i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 12 min, w temperaturze 170°C, aż masa się zrumieni i zetnie. Jajka można serwować w wielu wydaniach, na przykład z rukolą oraz kleksem kwaśnej śmietany.

Maślane drożdżówki z lukrem

SKŁADNIKI:

1 kg mąki

40 g drożdży

6 żółtek

120 g cukru

120 g masła

szczypta soli

1 1⁄4 szkl. mleka

PRZYGOTOWANIE:

Do drożdży dodaj łyżkę cukru, lekko podgrzane mleko i 100 g mąki - wszystko razem rozetrzyj. Następnie dodaj tyle mleka, żeby cały rozczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw do ciepłego miejsca i poczekaj, aż wyrośnie. W między czasie żółtka i cukier utrzyj na pulchną masę. Następnie roztop masło w garnku. Przełóż rozczyn do dużej miski, gdy zwiększy swoją objętość, dodaj masę z żółtek, pozostałą mąkę i mleko. Ugnieć ciasto tak, aby składniki idealnie się połączyły. Masa powinna być elastyczna i łatwo odchodzić od ręki. Następnie, gdy wyrabiane ciasto jest już gładkie i na jego powierzchni tworzą się pęcherzyki powietrza, wlej wcześniej roztopione masło. Wyrabiaj ręcznie przez 15 minut. Masę odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z niego bułeczki i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 200°C, przez około 25 minut. Tak przygotowane bułeczki możesz oprószyć cukrem pudrem, bądź polać lukrem i posypać płatkami migdałów.

Więcej przepisów i inspiracji od Mateusza Gesslera znajdziesz na Instagramie @pasaztesco oraz na stronie internetowej www.pasaztesco.pl.

źródło: Newseria

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter