a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Poniedziałek, 22 września 2014
Imieniny: Maurycego, Tomasza, Joachima

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

5451fe7b23d89ec590bbdbb6a317f37e

Jak zrobić pesto?

2011-10-03
Jak zrobić pesto?

Zaczerpnięty z kuchni włoskiej, słynny sos stanowi bazę wielu potraw. Dostępny gotowy w sklepach lub w prosty sposób do przygotowania samodzielnie w domu. W naszym poradniku znajdziecie ciekawostki na temat pesto, kilka przydatnych porad z zakresu przechowywania i podawania oraz podpowiedź jak samodzielnie zrobić pesto we własnej kuchni.

Pesto wywodzi się z Genui we Włoszech. Jest tam sprzedawany głównie w postaci świeżej, dostępny na wagę lub w małych słoiczkach. Pesto można robić przez cały rok, ale najlepiej smakuje robione w sezonie, gdy do dyspozycji są świeże, pachnące zioła, młody czosnek, świeże, apetyczne orzechy piniowe. Można wtedy zrobić zimowe zapasy i zamrozić pesto. Po otwarciu słoiczka, zachowuje świeżość przez około tydzień.  

Pesto można podawać do chleba, makaronów, grzanek, sera, sałaty, ryb, kurczaka i wielu innych produktów. Co istotne, nie powinno się go podgrzewać, gdyż w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku.

Tradycyjnie pesto uciera się ręcznie w moździerzu, ale dziś większość gospodyń używa blendera.

Dwa najpopularniejsze, klasyczne rodzaje pesto to zielone z bazylii i czerwone z suszonych pomidorów. Jednak ile pomysłów, tyle wykonań. Z powodzeniem można zrobić pesto z kolendry, rukoli, zielonej pietruszki czy mięty.

Jak wykonać pesto z bazylii?

Potrzebne będą:

·         Duży krzaczek bazylii lub 1,5 małego

·         3 ząbki czosnku

·         Kilkanaście ziaren czarnego pieprzu

·         30 g orzeszków Pini

·         2 małe łyżeczki suszonej kolendry lub świeżej pietruszki (do wyboru)

·         100 ml oliwy z oliwek

·         25 g startego parmezanu

·         Sok z cytryny, odrobina soli

 

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki, oprócz oliwy z oliwek, miksujemy na jednolitą masę. Na koniec wlewamy oliwę i nadal miksujemy. I to wszystko – pesto gotowe. Tak jak radziliśmy wcześniej, można je zamrozić na zapas, aby i zimą cieszy się pysznym pesto domowej roboty.

 

Czerwone pesto robimy tak samo jak wyżej opisane, jedynie wymieniamy bazylie na suszone pomidory (ok. 1 puszka).

AW2

Foto: Commons.wikimedia.org/The Marmot/Sandstein

 

 

Tagi: co to jest pesto, jak zrobić pesto, kuchnia włoska, pesto, szybki przepis na pesto

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Komentarze
newoiqk2012-03-14, 22:17

zqL9dx , [url=http://zlfgeskpuslb.com/]zlfgeskpuslb[/url], [link=http://huiuyhpeexzk.com/]huiuyhpeexzk[/link], http://feisfxaxzals.com/


Yani2012-03-02, 08:10

This is one of my fvairote summer salads. Fresh tomatoes and mozzarella are like heaven together! And I must admit...jersey has some SLAMMIN tomatoes


Pesto2011-10-19, 12:32

Myślałem że pesto to jakiś makaron :)


Bubka2011-10-12, 20:07

Zadałem tytułowe pytanie, jak zrobić pesto i już wiem. :) Dzięki za artykuł, pesto wyszło super.


Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter