a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
Sobota, 25 listopada 2017
Imieniny: Erazma, Katarzyny, Beaty

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

5451fe7b23d89ec590bbdbb6a317f37e

Gruzja na talerzu

2017-10-14
Gruzja na talerzu

Smaczna, różnorodna i aromatyczna? Taka jest właśnie kuchnia gruzińska. Zachwyca swoją prostotą i niecodziennym połączeniem smaków. W Gruzji kuchnia zajmuje szczególne miejsce w tradycji. Doceniana przez turystów z całego świata, jest coraz bardziej popularna również w Polsce.

W Gruzji w ciepłym słońcu dojrzewają soczyste pomidory, arbuzy, melony czy winogrona. W halach górskich zaś znajdziemy popularną tam baraninę i setki gatunków sera. I to właśnie ser jest głównym składnikiem jednej z najpopularniejszych gruzińskich potraw - Chaczapuri. Zapiekany placek nadziewany serem, podany w różnych wariacjach (w zależności od regionu) jest uwielbiany zarówno przez Gruzinów jak i odwiedzających ten piękny kraj. Idealnie komponuje się z czerwonym winem np. gruzińskie Marani Saperavi. Chcesz poczuć smak Gruzji bez wychodzenia z domu? Wypróbuj nasz przepis na pyszne Chaczapuri!

Chaczapuri

Ciasto na chlebek:
300 ml wody
150 ml mleka
1 kostka świeżych drożdży lub 2 torebki suszonych
200 ml oleju
1 kg mąki pszennej
2 łyżka cukru

Farsz:
400 g mozzareli
500 g bryndzy owczej
1/2  kostki masła
Sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ciasto: Jeśli używasz świeżych drożdży dodaj je do miski z ciepłą wodą i mlekiem. Przykryj ściereczką
i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną pracować dodaj olej i przełóż całość do miski z mąką
(w przypadku użycia drożdży suszonych możesz od razu połączyć ze sobą wszystkie składniki). Dodaj cukier oraz sól i zagnieć ciasto. Całość przykryj i odstaw na ok. 25 minut.

Farsz: Połącz ze sobą obydwa sery. Do smaku dodaj sól.

Jeśli ciasto już wyrosło podziel je na cztery części i zrób z nich kule. Pierwszą rozwałkuj na stolnicy zostawiając grubszy środek, a brzegi cieńsze. Na środek nałóż ¼  farszu, złóż boki do środka, zlep i odwróć na drugą stronę. Czynności powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta. Placki smaż na suchej patelni na średnim ogniu aż się zarumienią i będą chrupkie. Przełóż na talerz, posmaruj masłem.

Smacznego!

źródło: Newseria

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter