a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Piątek, 28 kwietnia 2017
Imieniny: Pawła, Walerii, Ludwika

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a

Gra w kolory: żółty

2017-04-12
Gra w kolory: żółty

Ich sekretem są karotenoidy - to właśnie tym naturalnym barwnikom, żółte warzywa zawdzięczają swój słoneczny kolor. Te przeciwutleniacze nie tylko chronią same warzywa przed szkodliwym wpływem działaniem UV, lecz również stanowią ochronną tarczę dla każdego człowieka, który pamięta o nich w swoim codziennym jadłospisie. Działają jak odkurzacz w walce z wolnymi rodnikami. To szczególnie ważne, jeśli w naszym otoczeniu nie brakuje smogu czy innych zanieczyszczeń. Przyspieszają i wspierają pracę mózgu, wspomagając koncentrację. Działają na organizm pobudzająco, równocześnie kojąc nerwy i wpływając pozytywnie na nastrój. Dzięki zawartej w nich dużej dawce witaminy A, wspierają organizm w walce z upływem czasu - poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Również witamina A to swoiste remedium na problemy z widzeniem.

 

Moc drzemie w kukurydzy

Wszystkim, którym zależy na zachowaniu smukłej sylwetki oraz wparciu metabolizmu organizmu, pomoże kukurydza. Te słodkie, żółte ziarenka zawierają w sobie witaminy z grupy B oraz cały wachlarz soli mineralnych, takich jak: żelazo, fosfor czy potas. Obniża ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu, wpierając przy okazji wątrobę oraz układ moczowy. Jest lekkostrawna, a przy okazji zawiera duże ilości budującego organizm białka. Co ważne, nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby chorujące na celiaklię. Z jej pomocą przygotujemy nie tylko kolorowe sałatki - doskonale sprawdzi się również w daniach na ciepło. Znana przede wszystkim z dań kuchni meksykańskiej, doda smaku zapiekankom czy pizzy, a nawet aromatycznej zupie w wersji orientalnej.

 

Na trawienie - cieciorka

Znana od tysięcy lat, szczególną sławę zdobyła w Azji oraz nad Morzem Śródziemnym, gdzie stanowi jeden z filarów tradycyjnej kuchni. Jest prawdziwą bombą bardzo dobrze przyswajalnego białka. Reguluje ciśnienie krwi, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca. To doskonała broń w walce z anemią, dzięki wysokiej zawartości żelaza. Znajdziemy w niej nawet ponad 8 g błonnika na 100 g tych żółtych ziaren. Wspiera on trawienie, poprawia metabolizm i zmniejsza poziom wchłaniania się do krwi węglowodanów. Zawarte w ciecierzycy witaminy z grupy B, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Warto dołączyć ją do codziennej diety, nie tylko ze względu na jej nieco słodkawy, subtelnie fasolowo-orzechowy smak, ale również na niską kaloryczność.


Pikantny hummus z kukurydzą

Składniki:

  • 1 puszka Cieciorki Dawtony
  • ½ puszki Kukurydzy gold Dawtony
  • 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ½ małej papryczki chili
  • 50 ml wody
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki pasty tahini (opcjonalnie)
  • sól do smaku
  • świeże zioła: pietruszka, bazylia, kolendra

 

Przygotowanie:

Cieciorkę oraz kukurdzę miksujemy na gładką masę, dodając wodę, oliwę i pastę tahini. Papryczkę chili oraz czosnek drobno kroimy, dodajemy do masy, ponownie miksujemy i doprawiamy solą do smaku.  Podajemy z posiekanymi ziołami i świeżym pieczywem.

źródło: Newseria Lifestyle

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter