a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
Wtorek, 21 października 2014
Imieniny: Urszuli, Hilarego, Celiny

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a

Gotujemy: Danie chińskie w ananasie

2011-04-11
Gotujemy: Danie chińskie w ananasie

Chcesz zaskoczyć gości? Elegancką zastawę zostaw w kredensie i postaw na oryginalne podanie posiłku, a biesiadnicy jeszcze długo będą mówić o Twoim obiedzie.

 

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać o wyższości owoców świeżych od tych z puszki. Są bardziej wyraziste w smaku, soczyste… Tyczy się to na przykład ananasa- obrany i pocięty smakuje o wiele lepiej niż puszkowany. Dla smakoszy tego owocu prezentujemy przepis na potrawę chińską. Ale nie samo danie jest tu najważniejsze, lecz sposób jego podania. Otóż nasza mieszanka, zamiast na talerzu ląduje w wydrążonym ananasie. Danie sprawdza się wspaniale na wszelkich przyjęciach, zwłaszcza, gdy chcemy zaskoczyć lub uhonorować gości czymś wyjątkowym.

 

Składniki (na 2 osoby):

1 dojrzały ananas w całości

2 torebki ryżu

2 piersi kurze

Czerwona i żółta papryka

Cebula

Sos sojowy

Do smaku, według uznania: pieprz, curry, kurkuma, przyprawa do potraw chińskich (mieszanka sprzedawana w saszetkach)

 

Sposób przyrządzenia:

 

Cebulę i paprykę siekamy i dusimy na patelni na małej ilości tłuszczu. Również pokrojoną na małe kawałki pierś podsmażamy na drugiej patelni. W międzyczasie oporządzamy ananasa- rozkrawamy go wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ uzyskując 2 „łódeczki”. Wydobywający się sok zlewamy do szklanki. Warzywa, mięso, małe kawałki ananasa i wcześniej ugotowany ryż mieszamy na patelni. Dodajemy ok. 2 łyżki sosu sojowego, wlewamy ok. pół szklanki soku z ananasa i dalej mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku.

 

Wskazówka: jak najlepiej wydrążyć ananasa? Dobrym sposobem jest nacięcie miąższu wzdłuż brzegów owocu i pośrodku, a potem w kilka poprzecznych pasków. Uzyskamy w ten sposób „szachownicę” złożoną z małych kwadracików ananasa- uzyskane drobne kawałki wydrąży się wtedy dość łatwo.

 

 

Ola Kotlińska

Foto: Ola Kotlińska

 

 

 

 

 

 

Tagi: ananas, danie chińskie, jak ciekawie podać obiad, pomysł na oryginalne danie

Podziel się
ocena 5,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter