a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
Środa, 24 maja 2017
Imieniny: Joanny, Marii, Zuzanny

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a

Fritatta z patelni – pomysł na szybkie i łatwe danie z wykorzystaniem brukselki!

2017-04-04
Fritatta z patelni – pomysł na szybkie i łatwe danie z wykorzystaniem brukselki!

Mała, zielona i pyszna. To właśnie... brukselka! Młodsza kuzynka kapusty kryje w sobie więcej, niż ktoś mógłby przypuszczać. Zaliczana do tzw. warzyw młodości, zawiera silne przeciwutleniacze wspierające funkcje obronne organizmu. Dodatkowo jest źródłem witaminy C - zaledwie 150 g brukselki wystarczy, aby pokryć całościowe, dzienne zapotrzebowanie na ten składnik! Sięgnijmy więc po pyszne i pełne zdrowych właściwości brukselki, wykorzystując je w ulubionych daniach. A już dziś, proponujemy spróbować przepis na Fritattę wprost z patelni, czyli brukselki i groszek w roli głównej!

Fritatta z patelni, czyli brukselki z groszkiem pod serową pierzynką

Składniki:

- 200 g świeżych brukselek

- 100 g surowego groszku (może być mrożony)

- 6 jajek

- 1 cebula

- 1 ząbek czosnku

- 3 łyżki masła

- 150 g sera Aldamer MSM Mońki

- sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Brukselki dokładnie umyć, oderwać zewnętrzne listki, odciąć twarde końcówki i ugotować. Groszek opłukać, osuszyć i podgotować na parze (lub w wodzie) na półtwardo. Na dużej patelni zeszklić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ugotowane brukselki wraz z groszkiem i chwilę razem smażyć. Jajka roztrzepać i dodać przyprawy. Wylać na patelnię przykrywając warzywa i smażyć, aż zacznie ścinać się po brzegach. Fritattę posypać serem startym na grubych oczkach i poczekać, aż lekko stopnieje. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C i wstawić omlet na ok. 12 min do podpieczenia i stopienia sera.

Smacznego!

źródło: Newseria Lifestyle

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter