a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Czwartek, 19 października 2017
Imieniny: Piotra, Pawła, Ziemowita

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

5451fe7b23d89ec590bbdbb6a317f37e

Figa w roli głównej

2015-03-20
Figa w roli głównej

Chcesz się mniej stresować? Jedz figę. Badania potwierdzają, że owoce te poprawiają nastrój, pomagają usuwać zmęczenie, wzmacniają nerwy i smakują wyśmienicie. Nic więc dziwnego, że figa zagościła w naszej kuchni już w XIV w.

Jeszcze kilka tygodni i rozpoczniemy sezon na te fantastyczne południowe owoce. Ich ceny spadną i będą dostępne w każdym markecie. Warto skorzystać z tej okazji i wprowadzić je do naszej kuchni. A nadają się zarówno do dań na słodko, jak i mięs oraz sałatek. Figi to także bardzo zdrowe i stosunkowo niskokaloryczne owoce. Zawierają bogactwo substancji odżywczych, takich jak magnez, cynk, enzymy przyspieszające przemianę materii, a także substancje niszczące szkodliwe dla zdrowia bakterie.

Wiedzieli o tym już średniowieczni szefowie dworskich kuchni. Pierwsze wzmianki o tych owocach pochodzą jeszcze z XIV wieku, ale na dobre na polskich królewskich i magnackich stołach owoce te zagościły głównie dzięki królowej Bonie Sforzy - żonie Zygmunta Starego. To ona zasłynęła ze sprowadzania specjałów kuchni śródziemnomorskiej do naszego kraju. W XVI w. importowano znaczące ilości tego owocu nie tylko ze względu na wyjątkowy słodko-kwaśny smak. Historyczne źródła podają, że już wtedy wiedziano o dobroczynnym działaniu figi zarówno w kuchni, jak i po posiłku.

Stosowane jako dodatek do wypieków, baza do konfitur i kompotów dziś stała się składnikiem jednego z najpopularniejszych trunków - Żołądkowej. Produkt ten szczyci się unikalną recepturą, której pierwowzór sięga 1822 r. i czerpie z tradycji nalewek ziołowych. Warianty smakowe powstają z połączenia tradycyjnej kompozycji składników z wyjątkowymi, często egzotycznymi owocami i przyprawami, których wspólną cechą jest to, że trwale zapisały się w wieloletniej tradycji kulinarnej i gorzelniczej. Nieprzypadkowo zatem w nowej odsłonie Żołądkowa Gorzka sięga po owoce figi, odkrywając na nowo bogactwo ich smaku i aromatu. A sama sprawdza się w kuchni.

Szaszłyki z figami, polędwiczką w rozmarynie i szynką serrano

Składniki:

- 5 świeżych fig

- około 250 g - 300 g polędwiczki wieprzowej

- sól i pieprz

- 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu

- 1 łyżka oliwy extra vergine

- 100 ml żołądkowej gorzkiej z figą

- 1/2 łyżki soku z cytryny

- 100 g szynki suszonej (np. serrano)

Do podania:

- świeża mięta

- 100 g sera feta

- gęsty dressing balsamiczno-miodowy (4 łyżki octu balsamicznego + sól i pieprz + 1,5 łyżki oliwy extra vergine + 2 łyżki miodu - wszystko wymieszać w miseczce)

Przygotowanie:

Figi pokroić w grube plastry. Polędwiczkę pokroić w niedużą kostkę, zamoczyć na 2 godziny w żołądkowej z figą, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, odłożyć. Kawałki polędwiczki i fig nadziewać na patyczki przeplatając paskami szynki. Grillować na grillu ogrodowym, na patelni grillowej lub piec w piekarniku (200 stopni, około 12-15 minut). Polędwiczka piecze się dość szybko. Podawać na dużej ilości mięty z dodatkiem pokruszonego sera feta i gęstego dressingu.

Informacja prasowa

Tagi: figa, kuchnia, szaszłyk z figą i polędwicą, zdrowie

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter