a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Niedziela, 17 grudnia 2017
Imieniny: Olimpii, Łazarza, Jolanty

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

Desery na bazie… herbaty

2017-06-17
Desery na bazie… herbaty

Wielu osobom herbata kojarzy się jedynie z napojem, który umila spotkania z przyjaciółmi lub towarzyszy posiłkom. Jednak jak się okazuje, jest ona również doskonałą bazą do pysznych deserów. Zarówno tych lżejszych, których smakiem możemy się cieszyć bez obaw o sylwetkę, jak i  tych nieco bardziej kalorycznych, na które możemy sobie jednak od czasu do czasu pozwolić. Eksperci marki Akbar przygotowali kilka przepisów, które są smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Czarna, lankijska herbata jest doskonałą bazą do słodkich przekąsek. Jej bogaty aromat i intensywny smak rewelacyjnie podkreślają słodycz owoców czy gorycz czekolady. Doskonale zdają sobie z tego sprawę Lankijczycy, którzy często serwują czekoladowe ciasta w towarzystwie filiżanki cejlońskiej herbaty. Można jednak pójść o krok dalej i... dodać herbatę do deseru.

Herbaciane lody

Jeśli nie jesteśmy przekonani do kupnych lodów, które pełne są syropu glukozowo- fruktozowego, cukru oraz innych dodatków, to warto przygotować swoją własną wersję tego deseru. Będzie ona również idealną alternatywą dla dzieci. Przepis można modyfikować i dodawać swoje ulubione owoce.

Składniki:

  • Herbata Pure Ceylon
  • Truskawki

Przygotowanie:

Herbatę zaparz w gorącej wodzie (1 torebka na 150 ml wody). Kiedy napar już ostygnie zblenduj go z truskawkami. Tak powstałą masę wlej do foremek do lodów i włóż do zamrażalnika na ok. 3 godziny.

Masala chai pancakes

Pancakes to coraz popularniejsza w Polsce forma deseru. Można jeść je w towarzystwie rozpuszczonej czekolady, z bitą śmietaną lub tradycyjnie - z owocami. Poniżej przepis na aromatyczne pancakes z korzenną nutą.

Składniki:

  • Herbata Pure Ceylon
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżka miodu
  • Kilka goździków
  • Laska cynamonu
  • Gwiazdka anyżu
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Mleko podgrzej w rondelku razem z anyżem, goździkami i cynamonem. Gotuj je przez 3 minuty ciągle mieszając. Następnie dodaj do niego herbatę i parz ją przez 5 minut. Po tym czasie odcedź napar i dodaj do niego miód. Odstaw do ostygnięcia. Mąkę połącz z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj napar z mleka, masło i jajka. Wszystko razem wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby ciasto wyrosło. Smaż na patelni. Podawaj czyste lub z ulubionymi owocami.

Herbaciane ciastka

Idealne jako słodki dodatek do popołudniowej herbaty lub na spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 torebki herbaty Pure Ceylon
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • Łyżeczka startej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Masło wymieszaj z cukrem, jajkiem i skórką pomarańczową. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i herbatę wyjętą z torebek. Wszystko dokładnie wymieszaj i rozwałkuj. Wycinaj ulubione kształty i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 150°C piekarnika i piecz przez ok. 15 minut.

Smacznego!

Materiał zewnętrzny

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter