a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Sobota, 25 listopada 2017
Imieniny: Erazma, Katarzyny, Beaty

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

Czas na wegańskie burgery!

2017-11-06
Czas na wegańskie burgery!

Dieta wegańska to jedna z odmian wegetarianizmu. Wyklucza ona jedzenie mięsa, jak  i  produktów pochodzenia zwierzęcego np. jajek, mleka. Jednak warto wiedzieć, że wiele dań, które tradycyjnie przyrządza się z mięsem, jesteśmy w stanie przygotować w wersji wegańskiej. Jednym z nich jest burger.

Do przyrządzenia burgera wegańskiego zamiast wołowiny wykorzystujemy cieciorkę, czyli warzywo które króluje w kuchni Bliskiego Wschodu. Ta strączkowa roślina zawiera dużo białka i jest bardzo pożywna. W kuchni arabskiej wykorzystuje się ją do przygotowywania falafeli, dlatego świetnie sprawdzi się także jako podstawa kotletów do burgera.

Burger z ciecierzycy z grillowanym bakłażanem i majonezem z tofu

Składniki:

Na burgery:

  •   1 puszka cieciorki
  •   ½ puszki kukurydzy
  •   1 łyżeczka wędzonej papryki
  •   1 łyżeczka kuminu
  •   1 łyżeczka suszonego czosnku
  •   1 łyżeczka musztardy
  •   2 łyżki ketchupu
  •   1 łyżka syropu klonowego
  •   1 łyżka suszonej pietruszki
  •   3 łyżki mąki z ciecierzycy
  •   ½ łyżeczki soli
  •   1 łyżeczka tabasco
  •   Pieprz

Na majonez z tofu:

  •   180 g miękkiego tofu
  •   1 łyżka soku z cytryny
  •   1 łyżeczka octu jabłkowego
  •   1 łyżka musztardy
  •   2 łyżki syropu klonowego
  •   2 łyżki oleju
  •   ½ łyżeczki kurkumy
  •   szczypta pieprzu
  •   szczypta soli

Dodatkowo:

  •   1 bakłażan
  •   4 łyżki hummusu
  •   8 liści sałaty
  •   garść kiełków
  •   4 bułki

Przygotowanie:

Do miski wkładamy kolejno odcedzoną cieciorkę, wędzoną paprykę, kumin, suszony czosnek, pietruszkę, musztardę, syrop klonowy, mąkę z ciecierzycy, ketchup, tabasco, sól oraz pieprz. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę, do której dodajemy kukurydzę. Następnie formujemy z niej cztery kotlety, które smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 5 minut.

W tym samym czasie przygotowujemy majonez z tofu. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i mieszamy je ze sobą za pomocą blendera, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Następnie bakłażana kroimy w kilkucentymetrowe plastry, które doprawiamy solą oraz pieprzem i grillujemy na rozgrzanej patelni przez kilka minut.

Bułki przekrajamy na pół i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie dolną cześć bułki smarujemy grubą warstwą hummusu, kładziemy na niej liście sałaty oraz kiełki. Następnie wkładamy gotowego kotleta z ciecierzycy oraz grillowanego bakłażana, którego smarujemy dużą ilością majonezu z tofu. Całość przykrywamy górną częścią bułki. Gotowego burgera przebijamy długą wykałaczką.

Smacznego!

Materiał zewnętrzny

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter