a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
Czwartek, 19 października 2017
Imieniny: Piotra, Pawła, Ziemowita

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a

Bakterie zamiast konserwantów

2017-01-24
Bakterie zamiast konserwantów

- Mamy dobre i złe bakterie. Jeszcze przed laty pokutowało takie twierdzenie, że dobre bakterie to martwe bakterie. To nie prawda - mówi newsrm.tv Monika Milej, Marketing Manager CEE, Chr. Hansen. - Bakterie oczywiście mogą być stosowane dla ochrony zdrowia ludzi, roślin i zwierząt. Także mogą być dodawane do żywności przede wszystkim po to, żeby zapobiegać jej psuciu się. Jest nowy trend, który nazywamy bioprotekcją. Dodajemy bakterie wtedy, kiedy chcemy żeby żywność była świeża i zdrowa. Jesteśmy w stanie za pomocą dodania bakterii przedłużyć świeżość produktów o kilka dni. Co ważne, jest to naturalny sposób zachowania ochrony żywności, więc jest to alternatywa dla konserwantów.

W bioprotekcji wykorzystuje się znaną powszechnie metodę fermentacji. Innymi słowy niektóre metabolity powstałe w procesie fermentacji wykazują właściwości hamowania niepożądanej flory bakteryjnej. Właściwie prowadzona fermentacja sprzyja rozwojowi pożądanej flory bakteryjnej blokując jednocześnie rozwój tej niepożądanej, co w konsekwencji zapobiega psuciu się żywności.  Przez tysiące lat ludzkość stosowała tę technikę do procesu przetwarzania żywności i jej konserwacji. Ta biologiczna metoda nie tylko poprawia wartości odżywcze i smakowe żywności.

- Dzisiaj stosujemy ten mechanizm w celu zwiększenia trwałości i bezpieczeństwa produktów mleczarskich, mięsnych oraz innych gotowych do spożycia produktów - mówi Małgorzata Wodecka, dyrektor Generalna CEE, Chr Hansen.

Jak informuje producent niezależnie od produktu spożywczego, w którym użyjemy bioprotekcji - zawsze podstawową zasadą jest użycie dominujących "dobrych" bakterii w celu zahamowania i kontroli niepożądanej flory bakteryjnej odpowiedzialnej za psucie się produktów.

źródło: newsrm.tv

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter