a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Poniedziałek, 18 grudnia 2017
Imieniny: Gracjana, Bogusława, Laurencji

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

Bądź kulinarnie mocny – wyczaruj pysznego burgera i meksykańskie burrito z polskim akcentem

2017-11-22
Bądź kulinarnie mocny – wyczaruj pysznego burgera  i meksykańskie burrito z polskim akcentem

Jesienne dania wcale nie muszą być nudne ani ciężkie. Przygotowując tygodniowe menu warto zainspirować się potrawami z innych części świata, które nie tylko wprowadzą nowe akcenty do naszej kuchni, ale też pokazują ciekawe sposoby na wykorzystanie znanych nam produktów. Jak połączyć zagraniczną kulturę z polskimi smakami? Wystarczy wykorzystać zasoby domowej spiżarni i sięgnąć po odpowiednią kompozycję ziół i przypraw - przekonuje Szef Kuchni marki Kamis - Maciej Wawryniuk.

Prosto i smacznie

Ostatnie lata wskazują na coraz większe zainteresowanie Polaków gotowaniem, składnikami wykorzystywanymi w kuchni, a także fascynację zagranicznymi kuchniami. Wiele osób na początku obawia się gotowania nieznanych potraw, ale po pierwszej próbie uświadamiają sobie, jakie to proste. Stąd już krótka droga do eksperymentowania i łączenia smaków tradycyjnych z tymi, które dopiero poznajemy. Bardzo ciekawą formą „zabawy" w kuchni jest zestawianie przetworów ze świeżymi produktami. Dzięki odpowiedniej kompozycji prostych składników, ziół i przypraw można uzyskać niepowtarzalny smak i na chwilę przenieść się w egzotyczne miejsca. Inspiracji na niebanalne połączenia smaków poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie Mocni", Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak, jak edukatorom Banków Żywności, podpowiada, jak odmienić smak codziennych potraw.

Sos meksykański

Składniki

  • 6 szt. papryki (różne kolory)
  • 2 czerwone cebule
  • 6 pomidorów
  • 2 łyżki cukru
  • 100ml octu winnego z czerwonego wina
  • 1 łyżka czosnku w płatkach 
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka chili
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól morska w młynku

Sposób przygotowania

Pokrojone w grubą kostkę cebule podsmaż na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę (2cm) i smaż razem około 5 minut. Dodaj obrane ze skóry pokrojone pomidory, cukier, przyprawy i duś razem około 10 minut. Pod koniec dodaj ocet, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gorący sos włóż do wyparzonych słoików. Zakręć i wstaw do piekarnika. Pasteryzuj około 20 minut w temperaturze 130°C. Po wyjęciu ustaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Dobra rada: Sos meksykański warto zachować na zimowy czas. Jest idealny do przygotowania meksykańskich, pikantnych, rozgrzewających dań takich jak: chili con carne, burritos, quesadillas. Może być również wykorzystany jako sos do dań z mięsa i drobiu.

Domowe burgery

Składniki

  • 500g mielonej wołowiny
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 1 słoiczek sałatki warzywnej
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej 
  • 1 łyżka ketchupu łagodnego
  • ½ łyżeczki curry
  • 1 opakowanie przyprawy Grill klasyczny

Sposób przygotowania

Przyprawę Grill klasyczny wymieszaj z mieloną wołowiną i odstaw na 20 minut. Formuj okrągłe steki o grubości 1,5 cm i średnicy 8 cm. Steki grilluj lub smaż na ryflowanej patelni po 5-6 minut na każdej ze stron. Majonez, musztardę oraz ketchup dokładnie wymieszaj z curry. Steki podawaj w przekrojonych, opieczonych na patelni bułkach z dodatkiem sosu i sałatki warzywnej.

Dobra rada: Zamiast wołowiny możesz użyć panierowanych, usmażonych plastrów mortadeli.

 

Sałatka warzywna

Składniki

  • 1kg białej kapusty
  • 0,5kg ogórków
  • 1 papryka
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 3 łyżki cukru
  • 1½ łyżki soli
  • 150ml oleju
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 100ml octu winnego z białego wina
  • 5 liści laurowych
  • 10 szt. ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 2 łyżeczki estragonu
  • Pieprz czarny w młynku

Sposób przygotowania

Kapustę poszatkuj, dodaj pokrojone w plasterki ogórki, pokrojoną w paski paprykę, startą na tarce marchew, pokrojone w piórka cebule i por. Do warzyw dodaj sól, estragon, musztardę
 i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw. Ocet zagotuj z olejem, cukrem, liśćmi laurowymi, gorczycą, zielem angielskim. Wystudź, dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj. Sałatkę układaj w wyparzonych słoikach. Zakręć, wstaw do piekarnika i pasteryzuj około 30 minut
w temperaturze 130°C. Po wyjęciu ustaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj
 w chłodnym i ciemnym miejscu.

Dobra rada: Do przygotowania przetworów nie używaj aluminiowych naczyń, z których podczas gotowania mogą uwalniać się do potraw toksyczne związki. Zalecamy używanie noży i tarek wyłącznie ze stali nierdzewnej.

Burrito

Składniki

  • 500g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego
  • 1 opakowanie pszennych tortilli
  • 100g sera żółtego
  • olej
  • 1 słoik sosu meksykańskiego
  • 1 łyżka liści kolendry
  • Sól morska w młynku

Sposób przygotowania

Mięso podsmaż na patelni, dodaj sos meksykański i duś przez kilka minut. Dodaj kolendrę, dopraw do smaku solą (możesz dodać małą puszkę czerwonej fasoli). Tortille skrop wodą, podgrzej przez chwilę na patelni. Na każdej ułóż farsz i posyp startym żółtym serem. Następnie zawiń. Ułóż na patelni ryflowanej, przyciśnij i zapiekaj z obydwu stron przez około 2 minuty.

Dobra rada: Swoje burrito możesz urozmaicić ulubionymi dodatkami: fasolą czerwoną, kukurydzą. Aby była jeszcze pożywniejsza możesz dodać ryż, a nawet kasze.

Materiał zewnetrzny

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter