a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Poniedziałek, 25 czerwca 2018
Imieniny: Łucji, Wilhelma, Albrechta

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a

Bądź kulinarnie mocny – użyj słodkich przetworów do tradycyjnych dań

2017-11-28
Bądź kulinarnie mocny – użyj słodkich przetworów do tradycyjnych dań

Smakowita konfitura z dyni, wyśmienite gruszki w syropie, śliwki w aromatycznej zalewie
- słodkie przetwory nie tylko możemy użyć do herbaty, gofrów czy naleśników, ale też do pieczonych mięs. Choć tradycyjne dania w słodkiej wersji dla wielu wciąż brzmią dość egzotycznie, to warto uruchomić wyobraźnię i wzbogacić swoje kulinarne horyzonty
o ciekawe połączenia smaków - przekonują edukatorzy Banków Żywności w projekcie „Kulinarnie Mocni".

Obiad niebanalny

Miłośnicy tradycyjnych potraw z pewnością nie wyobrażają sobie udanego przyjęcia bez mięsnych pieczeni. Aby nadać im charakteru, podajmy je w towarzystwie śliwkowych powideł lub konfitury z dyni. Dodanie słodkich pyszności ze słoika do prostych i tradycyjnych potraw sprawi, że danie uzyska dodatkową nutę smakową a my - zaskakujący efekt kulinarny. Doprawiając je aromatycznymi przyprawami i ziołami zaskoczymy wszystkich domowników i przegonimy kulinarną niemoc, która od czasu do czasu zagląda do naszej kuchni.

Śliwki w syropie jako dodatek do pieczeni

Składniki

  • 1kg śliwek
  • 300 g cukru
  • 300g cukru
  • 500 ml wody
  • 1 kora cynamonu
  • 5-7 goździków

Sposób przygotowania

Umyte śliwki przekrój na pół i wyjmij z nich pestki. Owoce ułóż w wyparzonych słoikach. Do wody dodaj cukier, goździki i cynamon. Gotuj kilka minut do uzyskania syropu. Śliwki zalej gorącym syropem, zakręć, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120°C i pasteryzuj przez około 30 minut. Po wyjęciu odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Śliwki możesz podawać w towarzystwie pieczonych mięs.

Dobra rada: Po pasteryzacji warto postawić słoiki z przetworami do góry dnem. Dzięki temu upewnisz się, czy słoik jest dobrze zakręcony i szczelny.

Pieczone pierożki z konfiturą z dyni

Składniki

  • 300g mąki pszennej
  • 300g masła
  • 300g białego sera
  • 250g konfitury z dyni
  • 2 łyżeczki kardamonu mielonego

Sposób przygotowania

Do mąki dodaj kardamon i zimne masło. Całość wymieszaj. Następnie dodaj dwukrotnie zmielony ser i wyrób na jednolite ciasto. Odstaw je do lodówki na około godzinę. Z ciasta formuj małe, okrągłe placki. Nakładaj na nie łyżeczkę konfitury z dyni i sklejaj na kształt pierożków. Gotowe układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierożki piecz około 20 minut w temperaturze 190°C.

Materiał zewnętrzny

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter