a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
Niedziela, 19 sierpnia 2018
Imieniny: Bolesława, Juliana, Jana

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

5451fe7b23d89ec590bbdbb6a317f37e

Bądź kulinarnie mocny – Dynia niejedno ma imię

2017-12-02
Bądź kulinarnie mocny – Dynia niejedno ma imię

Pyzata, złocista dynia jest prawdziwą królową jesieni. Cieszy kolorem, zachwyca smakiem, a w wielu domach zanim trafi do garnka, jest traktowana jako ozdoba. Dlaczego warto zaprosić ją do swojej kuchni? Odpowiedzi poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie Mocni", Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak jak edukatorom  Banków Żywności podpowiada, jak z dyni zrobić przetwory.

Pani ekscelencja: dynia

Choć dynia zazwyczaj kojarzy nam się z zabawą halloweenową, warto o niej pamiętać nie tylko ostatniego dnia października. Powód? Jest prosty, oprócz pięknego wyglądu jest kopalnią cennych witamin i składników mineralnych. Zawarty w niej beta-karoten hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne i zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Obniża także poziom złego cholesterolu i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Co więcej - ma działanie przeciwzapalne i podnosi odporność, dlatego warto zjadać ją w okresie wzmożonych zachorowań.

W różnej postaci

Istnieje szeroka gama dań, które można przygotować z dyni. Zaczynając od placuszków dyniowych, przez rozgrzewające zupy dyniowe z dodatkiem curry czy imbiru, po dyniowe ciasta i ciasteczka. Dynię możemy również wekować, marynować, a także przerabiać na konfiturę. Kreatywność w kuchni może być nieograniczona - właśnie takiego podejścia uczy Maciej Wawryniuk, Szef Kuchni Kamis, w ramach programu „Kulinarnie Mocni". Dzięki temu edukatorzy Banków Żywności, odkryli ciekawe połączenia smaków, jak np. dynia w occie z kardamonem czy konfitura z dyni z dodatkiem imbiru i cynamonu.

Dynia w occie z kardamonem

Składniki

  • 1,5kg dyni bez pestek
  • 0,5l wody
  • 200g cukru
  • 1 łyżka soli
  • 200ml octu winnego z białego wina
  • 5 owoców kardamonu
  • 3-5 szt. goździków całych

Sposób przygotowania

Oczyszczoną dynię pokrój w grubą kostkę.  Wodę zagotuj z octem, cukrem i przyprawami. Do gotującego syropu włóż dynię i gotuj około 3 minuty. Wyjmij i włóż do słoików. Syrop ponownie zagotuj. Zalej dynię, zakręć, wstaw do piekarnika i pasteryzuj około 15 minut w temperaturze 130°C. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Dobra rada: Podobnie jak inne marynowane warzywa i owoce, dynię możesz serwować jako dodatek do pieczonych mięs, sałatek, a nawet deserów. Dodatek kardamonu i goździków sprawia, że jest aromatyczną przystawką, nawet podana samodzielnie.

Konfitura z dyni

Składniki

  • 1kg oczyszczonej dyni
  • 200ml wody
  • 300g cukru
  • 3 duże pomarańcze
  • 2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Sposób przygotowania

Pokrojoną w kostkę dynię podlej wodą i duś na wolnym ogniu przez około 30 minut. Dodaj cukier, fileciki z pomarańczy, imbir oraz cynamon. Gotuj wszystko do momentu, aż konfitura zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków. Zakręć i odstaw je do wystudzenia do góry dnem. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Dobra rada: Podczas gotowania dyni sprawdzaj jej gęstość, wykładając łyżeczkę konfitury na talerz. Dynia w konfiturze powinna być szklista i miękka, ale nie może się rozpadać. Jej konsystencja jest wtedy idealna.

Smacznego!

Materiał zewnętrzny

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter