a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
Poniedziałek, 24 lipca 2017
Imieniny: Kingi, Krystyny, Antoniego

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a

Amerykańska uczta – stek

2017-04-02
Amerykańska uczta – stek

Jedną z popularnych potraw w Stanach Zjednoczonych jest stek. W Polsce nie ma tak rozwiniętej kultury jedzenia wołowiny jak u naszych zachodnich przyjaciół, ale z pomocą paru wskazówek możemy przygotować iście amerykańską ucztę. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso i garść smacznych dodatków, które umiejętnie połączone stworzą wspaniały posiłek. Marka Kühne proponuje kilka sposobów na przygotowanie soczystej porcji mięsa.

Ponoć najlepsze steki pochodzą z wołowiny Kobe. Jest to specjalna hodowla krów odmiany Wagyu, która pochodzi z Japonii. Zwierzęta traktowane są tam w specjalny sposób, który umożliwia pozyskanie niezwykle smacznego i bardzo drogiego mięsa wołowego. Jednak nawet najlepszy jego kawałek, nieumiejętnie przygotowany może okazać się nie do zjedzenia. Chcąc uniknąć nieudanej uczty dobrze jest zastosować się do kilku podstawowych rad.

Przygotowanie mięsa

Przygotowując się do przyrządzenia steku powinno się przede wszystkim zwrócić uwagę na wygląd i jakość kupowanego mięsa. Dobra wołowina to ta koloru jasno wiśniowego z widocznymi przerostami tłuszczowymi koloru białego - świadczą one o tym, że była pozyskana z młodego zwierzęcia.

Mięso przed przyrządzeniem należy delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym, aby je usmażyć, nie udusić. Pędzelkiem silikonowym można na nim rozprowadzić dobrej jakości oliwę z oliwek, ponieważ nie powinno się lać tłuszczu na patelnię. Kolejnym ważnym etapem jest samo smażenie. Stek kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię. Bezpiecznie jest przewracać go szczypcami, nie widelcem. Jeśli nakłujemy mięso to mogą wypłynąć z niego soki, a zależy nam, aby pozostały w mięsie. Stek smażymy od 1,5 do 3,5 minut z każdej strony. Dłuższe wysmażenie może sprawić, że będzie twardy i niesmaczny. Po właściwej obróbce termicznej można go doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Dodatki

Dla koneserów wołowiny pewnie samo mięso będzie wystarczające. Jednak pozostałym osobom proponujemy dodatki, które nie tylko podkreślą smak dania, ale również urozmaicą wygląd całej potrawy.

Grillowane warzywa

Składniki:

  • Papryka
  • Cebula
  • Cukinia
  • Zioła prowansalskie
  • Sos Barbecue marki Kühne

Przygotowanie:

Warzywa obierz i pokrój (cebulę w piórka, paprykę w cząstki, cukinię w plasterki). Sos barbecue połącz z ziołami. Silikonowym pędzelkiem rozprowadź mieszankę na warzywach. Całość grilluj na patelni po kilka minut z każdej strony.

Sałata amerykańska

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki octu malinowego marki Kühne
  • Ulubiona mieszanka przypraw
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Sałatę przekładamy do miski. W naczyniu łączymy pozostałe składniki. Polewamy sałatę powstałym sosem.

Smacznego!

Materiał zewnętrzny

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter