a5c19964ae82e0426bbdb1412a954a3a
Poniedziałek, 24 kwietnia 2017
Imieniny: Aleksandra, Horacego, Grzegorza

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

Ale jaja!

2015-04-04
Ale jaja!

Najdroższe jajko zostało kupione za 18,5 mln dolarów - chodzi o złote, wysadzane drogocennymi kamieniami Jajka Fabergé, pochodzące z kolekcji carów rosyjskich Romanowów. Te prawdziwe od kury może nie są tak kosztowne, za to bezcenne w czasie wielkanocnym - symbolizują nowe życie i są obowiązkowym punktem programu podczas świątecznego śniadania.

W obliczu zbliżającej się Wielkanocy prześwietlamy... jajka. Czy potrzebnie martwimy się o ich kaloryczność? Jaka jest dopuszczalna norma spożycia jajek? Dlaczego nie należy gotować ich dłużej niż 10 minut? Jak poznać nieświeże jajko? Na te i wiele innych pytań odpowiedź znajdziemy w poniższym artykule.

Jajko pod lupą

Białko jajka w prawie 90% składa się z wody, 9% to aminokwasy, a 1% - węglowodany. Żółtko w 2/3 to tłuszcze - wcale nie tylko te złe, jak przyjęło się uważać. Ale przyjrzyjmy się temu z bliska. - Jajko cechuje się zawartością cholesterolu - owszem, ale jednocześnie jest źródłem lecytyny oraz niewielkiej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych - tłumaczy Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza spożywanie jajek w diecie zdrowego człowieka o unormowanym poziomie cholesterolu jako elementu zbilansowanej diety. Należy pamiętać, że jajka używane są do ciast, makaronów, kotletów itd. Możemy też trzymać się zasady, która mówi, że jeśli nasza dieta nie obfituje w tłuszcze zwierzęce, natomiast jadamy dużo warzyw i owoców, to tym częściej możemy sobie pozwolić na jajko.

Dlaczego warto jeść jajka?

1. Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, więc musi dostarczyć sobie w pokarmach, aby funkcjonować prawidłowo. Dwa jajka o masie około 60 gramów każde zaspokajają 35% dziennego zapotrzebowania na te aminokwasy.

2. Jajko zawiera całe bogactwo witamin i składników mineralnych, a zwłaszcza witaminy A, D , B2, a także dobrze przyswajalne żelazo, magnez, cynk i jod.

3. Luteina zawarta w jajku wpływa korzystnie na wzrok, a także jest silnym przeciwutleniaczem.

Obchodzić się jak z jajkiem - porady szefa kuchni

A oto kilka praktycznych rad dla wszystkich tych, którzy uwielbiają jajka, od szefa kuchni Knorr Piotra Murawskiego:

- Jajka bezwzględnie przechowujmy w lodówce. Jeśli przebywają one w wilgotnym i ciepłym pomieszczeniu, bakterie znajdujące się na skorupce mogą wniknąć do środka.

- Nie powinniśmy przechowywać jajek w lodówce dłużej niż 3 tygodnie, ponieważ następuje w nich stopniowy rozkład białek i witamin oraz jełczenie tłuszczu - naturalny proces starzenia. Weźmy też pod uwagę, że jajka pochłaniają zapachy z lodówki.

- Przed użyciem jajko należy umyć w ciepłej wodzie, natomiast jeśli jest jedzone na surowo, to sparzyć. To niezwykle ważne, bo jeśli zdarzy się, że nioska jest zakażona bakteriami, to ta czynność może nas uchronić przed przeniesieniem choroby do naszego organizmu. Nie należy natomiast myć jajek przed włożeniem do lodówki, ponieważ zmywamy w ten sposób ochronną warstwę ze skorupki.

- Jajka są kwasotwórcze, dlatego by zachować zrównoważoną dietę, pamiętajmy o obecności w niej zasadowych pokarmów, np. warzyw i kasz.

- Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Po rozbiciu żółtko powinno być zwarte i okrągłe, białko natomiast gęste (nie powinno się rozlewać).

- Jeśli zastanawiamy się - lepsze ścięte czy surowe żółtko - to warto wiedzieć, że pod obiema postaciami jest strawne w tym samym stopniu. Co innego natomiast białko - nie należy jeść go na surowo, bo w białku obecny jest składnik, który blokuje przyswajanie witaminy B7, czyli biotyny.

- Na koniec dobra wiadomość - jajka, jako jeden z niewielu produktów, można bezpiecznie smażyć na maśle, ponieważ białko ścina się już przy 60 stopniach, a więc jeszcze zanim masło zacznie się palić i wytwarzać toksyczne związki.

A oto przepisy na wielkanocne potrawy z jajek.

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką

Składniki:

- 8 jajek

- 200 g sera żółtego

- 200 ml śmietany 36%

- 50 ml wody

- 150 gramów gotowanej szynki

- 1 Fix Spaghetti Carbonara Knorr

- 1 łyżeczka margaryny

- 1 łyżka natki pietruszki

- 4 łyżki bułki tartej

- pieprz

- gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj jajka na twardo, obierz i skrój w plastry. Pokrój szynkę w plasterki, a ser zetrzyj. Kilka plasterków jajka i szynki odłóż do dekoracji.

2. Do szklanki wsyp Fix i dodaj do niego wodę, śmietanę, gałkę muszkatołową oraz pieprz - wszystko wymieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

3. Przygotuj żaroodporne naczynie i natrzyj je tłuszczem. Naprzemiennie układaj w nim jajka, szynkę oraz ser. Wszystkie warstwy starannie polewaj sosem.

4. Zapiekankę posyp bułką tartą i udekoruj paskami szynki i jajka.

5. Nagrzej piekarnik do 175°C i wstaw zapiekankę na około 25 minut. Najlepiej podawać ją na ciepło z natką posiekanej pietruszki.

Jajka w koszulce na szpinaku

Składniki:

- 2 jajka

- 200 g świeżego szpinaku

- 2 łyżki octu

- 2 łyżki margaryny

- 2 ząbki czosnku

- Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie umyj, a następnie osusz szpinak.

2. Na rozgrzanej patelni rozpuść margarynę i podsmaż na niej czosnek przez około 1 minutę.

3. Dodaj szpinak oraz Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr, wszystko razem wymieszaj. Po chwili odstaw patelnię na bok.

4. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Następnie dodaj ocet i mieszaj, aż powstanie wir, wtedy wrzuć jajko do wody. Gotuj je przez 2-3 minuty.

5. Szpinak ułóż na talerzu i połóż na nim jajko. Potrawę można podawać także z tostami albo ze świeżo podsmażonym, chrupiącym boczkiem.

Jajka zapiekane w kokilkach

Składniki:

- 200 g wędzonego łososia

- 6 jajek

- 2 łyżki Ketchupu Hellmann's Łagodnego

- 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr

- 1/4 opakowania masła

- 100 g sera pikantnego

- pół pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Zmiksuj łososia na jednolitą konsystencję, dodaj ketchup oraz starty ser.

2. Posmaruj kokilki masłem i wbij do nich jajka. Nałóż na nie farsz.

3. Do garnka nalej wodę i delikatnie włóż do niej kokilki, uważając, aby nie dostała się do nich woda. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.

4. Dodaj Sos sałatkowy Knorr do masy i dokładnie wymieszaj.

5. Gotowe kokilki ułóż na talerzu, dodaj gotowy sos i całość udekoruj natką pietruszki.

Jajka Flamenco

Składniki:

- 4 jajka

- 2 ząbki czosnku

- Esencja do duszonych warzyw Knorr

- 1 mała cebula

- 6 ugotowanych szparagów (mogą być mrożone)

- puszka fasolki czerwonej (mała)

- puszka kukurydzy (mała)

- pół szklanki przecieru pomidorowego

- 2 plastry szynki serrano

- 150 g pikantnej kiełbasy chorizo pokrojonej w kosteczkę

- 20 ml oliwy z oliwek

- ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

1. Posiekaj cebulę i czosnek, wrzuć wraz kiełbasą chorizo na rozgrzaną oliwę i zrumień.

2. Wrzuć kukurydzę, fasolkę i pocięte w mniejsze kawałki szparagi. Duś chwilę na małym ogniu.

3. Dodaj przecier, podlej kilkoma łyżkami wody i dodaj Esencję do duszonych warzyw Knorr. Duś na małym ogniu 15 minut.

4. W tym czasie przygotowuj kokilki do zapiekania: smaruj je oliwą i napełniaj przygotowaną masą pomidorową.

5. Do każdej kokilki wbij po 1 jajku, ale nie mieszaj zawartości.

6. Białko przykryj szynką, aby żółtko było odsłonięte, posyp ostrą papryką. Kokilki wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj 5-8 minut, aby ścięły się białka pod wędliną.

Informacja prasowa

Tagi: jajka, przepisy, przepisy na wielkanocne dania z jajkami, Wielkanoc

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter