a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
Niedziela, 23 lipca 2017
Imieniny: Bogny, Sławosza, Żelisława

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

ABC przypraw, które odmienią smak Twoich dań

2017-02-10
ABC przypraw, które odmienią smak Twoich dań

Mocni w przyprawianiu

Zastanawiasz się, czym przyprawić wieprzowinę albo do czego użyć kolendry? Dobór przypraw do potraw, to wcale nie takie proste zadanie. Jak je wybierać? Oto kilka przykładów:

  • Rozmaryn - ma silny, aromatyczny zapach oraz korzenny, palący, nieco gorzki smak. Przyprawia się nim wiele potraw mięsnych, szczególnie z wieprzowiny, baraniny, jagnięciny, drobiu oraz dziczyzny. Używa się go również do aromatyzowania pieczonych ziemniaków, ciemnych sosów, zup jarzynowych i potraw z grzybów.
  • Tymianek - charakteryzuje się ostrym, przyjemnym zapachem, nadając potrawom wyrazisty smak i aromat. Jest idealnym składnikiem farszu do pierogów z kapustą i grzybami. Dobrze komponuje się z potrawami z grochu, fasoli, ziemniakami, sosami, dipami, a także zupami np. cebulową. Tymiankiem przyprawia się ciemne mięsa: wołowinę i baraninę, dania z drobiu, ryb, grzybów i serów, potrawy z grochu oraz warzyw.
  • Kardamon - ma intensywny, korzenny smak z wyraźną cytrusową nutą. Stosuje się go zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Doskonały do herbaty, kawy, ciast, sałatek owocowych i sorbetów. Jest ciekawym składnikiem do mieszanek z kuchni orientalnej w połączeniu z kminem rzymskim, cynamonem i kolendrą.
  • Imbir - idealna przyprawa do kompotów i grzańców w połączeniu z goździkami i cynamonem. Nadaje słodkiego i jednocześnie ostrawego posmaku ciastom, herbatnikom, piernikom i biszkoptom. Doskonały dodatek do zup fasolowych, ziemniaczanych, a także potraw z drobiu, ryżu i jajek. Imbirem przyprawia się marynaty z dyni, ogórków, pasztety oraz flaki. Bardzo dobrze komponuje się z orientalnymi daniami z kuchni arabskiej i azjatyckiej, dlatego doskonale wydobędzie głębię smaku dań jednogarnkowych.
  • Kolendra - pochodzi z kuchni orientalnej. Lekko anyżowy smak sprawia, że przyprawa stosowana jest do dań z wieprzowiny, jagnięciny, drobiu, a także do ryb. Dobrze komponuje się z sosami i warzywami - szczególnie jeśli chodzi o dania z dodatkiem grochu, soczewicy i fasoli. Kolendra nie lubi wysokiej temperatury, dlatego zaleca się, by dodawać ją dopiero pod koniec gotowania.

Czym jest projekt „Kulinarnie Mocni"?

To wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności, organizacji społecznych i McCormick Polska, właściciela marki Kamis. W ramach projektu „Kulinarnie Mocni" edukatorzy Banków Żywności przez kilka miesięcy prowadzą zajęcia z mieszkańcami różnych miast Polski, które zostały objęte Programem Operacyjnym Pomocy Żywnościowej. Dzięki temu uczestnicy lokalnych warsztatów poznają sposoby na proste, zdrowe i pomysłowe posiłki, a także uczą się, jak wykorzystywać zioła i przyprawy, by wydobyć głębię smaku codziennych dań.

Projekt jest niezwykłą inicjatywą, która przełamuje kulinarną niemoc wielu z nas. Podczas warsztatów kulinarnych uczestnicy poznają smaki przypraw, których na co dzień nie stosowali w swoich domach. To pozwala im zmieniać zwyczaje dania w nowe i zachwycić nimi domowników, rodzinę oraz przyjaciół - mówi Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności.

Materiał zewnętrzny

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter