a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
Czwartek, 19 października 2017
Imieniny: Piotra, Pawła, Ziemowita

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

A to klops! Przepisy na rodzinny przysmak

2017-03-31
A to klops! Przepisy na rodzinny przysmak

Klopsiki z warzywami

Wiele dzieci z niechęcią spogląda na warzywa. Przekonywanie, że są zdrowe i potrzebne dla organizmu, na niewiele się zdaje. Rozwiązaniem może być schowanie ich... w klopsikach. Do mielonego mięsa możemy dodać cukinię i bakłażana, wszystko razem mieszając. Warto użyć mięsa indyczego, zawierającego wiele składników cennych dla organizmu najmłodszych. Co ważne „nie musimy solić mięsa na klopsiki - dodajmy do niego kapary, które nadadzą mu smak", radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Klopsiki z warzywami

Składniki:

  • 400 g mięsa z indyka
  • bułka kajzerka
  • 2 łyżki kaparów
  • jajko
  • Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
  • bakłażan
  • cukinia
  • cebula
  • papryka czerwona
  • pomidory pelati pokrojone w kostkę

Sposób przygotowania:

  1. Kapary drobno posiekaj. Bakłażana, cebulę , czerwoną paprykę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę. Pokrojone warzywa przełóż do żeliwnego garnka i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 20 minut, aby się upiekły.
  2. Bułkę namocz w wodzie, a gdy zrobi się miękka, połącz z mięsem mielonym, jajkiem i posiekanymi kaparami. Z mięsa uformuj małe kulki i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200° C na 10 minut.
  3. Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj pomidory z puszki i Klopsiki w sosie pomidorowym Knor, by nadać daniu wyrazisty smak. Całość gotuj dwie minuty, a następnie do powstałego sosu dodaj podpieczone klopsiki. Wszystko razem gotuj jeszcze kolejne dwie minuty.

 

Po szwedzku

Tradycyjne klopsiki przyrządza się z mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego. Mistrzami w tym daniu są Szwedzi, którzy przygotowują je z dodatkiem żurawiny. W polskiej wersji do klopsików można podać ogórka kiszonego i posypać je koperkiem:

Szwedzkie klopsiki

Składniki:

  • 100 g mięsa mielonego wieprzowego
  • Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym 
  • 20 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 g mięsa mielonego cielęcego lub drobiowego
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 100 ml śmietany 12%
  • pęczek koperku
  • jajko
  • 2 kiszone ogórki
  • 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny 
  • 2 sztuki liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 kulki pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj koperek, ogórki pokrój w drobną kostkę.
  2. Mięsa mielone przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, połowę posiekanego koperku, połowę opakowania produktu do pulpetów Knorr, aby podkreślić smak, jajko. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Z powstałego farszu uformuj małe pulpety.
  3. Mięsne kulki obsmaż na patelni, dodaj pokrojone ogórki, wlej 100ml wody, dodaj przyprawy, gotuj 7-10 minut pod przykryciem.
  4. Po tym czasie dodaj śmietanę, koperek i pozostałą zawartość produktu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze minutę.

Materiał zewnętrzny

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter