Czwartek, 21 września 2017
Imieniny: Jonasza, Mateusza, Hipolita

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

5451fe7b23d89ec590bbdbb6a317f37e

Termometr do mięsa – grilluj perfekcyjnie i.. zdrowo!

2017-07-04
Termometr do mięsa – grilluj perfekcyjnie i.. zdrowo!

Korzystanie z termometru do grillowania mięsa pozwala przygotować perfekcyjnie wysmażone dania bez ich przesuszania i na 100% określić, czy zniszczyliśmy szkodliwe bakterie Samonella i E.coli, które mogą nie tylko zniszczyć przyjemność imprezowania na świeżym powietrzu, ale też doprowadzić do groźnych zatruć. Ponadto, korzystając z takiego termometru, unikniemy spalenia mięsa dzięki wbudowanemu alarmowi, który przypomni o powinności zdjęcia potrawy z rusztu. Oto  trzy powody, dla których warto użyć termometru do mięsa podczas spotkań przy grillu.

Powód nr 1 - Każdy rodzaj mięsa jest inny

Każdy, nawet laik, wie, że różne rodzaje mięsa powinny być przygotowywane w inny sposób. Dlatego korzystając z termometru, pozyskując wcześniej wiedzę na temat właściwości danego mięsa i optymalnej temperatury jego wysmażania, możemy mieć pewność, że na naszym talerzu wyląduje prawdziwy rarytas. Warto pamiętać - aby  uzyskać optymalną potrawę, należy sondę z czujnikiem temperatury umiejscowić w odpowiednim miejscu- w przypadku kurczaka będą to uda lub piersi, uważając, by nie dotykać termometrem kości, a gdy na ruszcie ląduje czerwone mięso, pieczeń, stek lub kotlet, odczytu dokonujemy w najgrubszej części, z dala od kości, tłuszczu lub chrząstek. Pamiętajmy także, że baterie takie jak Salmonella czy E.coli giną w odpowiedniej temperaturze (ok. 70 stopni Celsjusza), dlatego warto również wziąć ten czynnik pod uwagę podczas przygotowania mięsa na grilla.

Powód nr 2 - Z pomocą przychodzi smartfon

Obecnie, podczas grillowania, może przydać nam się smartfon, zwłaszcza jeśli na podorędziu mamy cyfrowy termometr do mięsa (np. firmy Xavax) działający za pomocą technologii Bluetooth.  Dzięki dedykowanej aplikacji współgrającej z systemami Android i iOS, możemy na bieżąco monitorować stan naszego dania, śledzić odpowiedni stopień wysmażenia od bardzo dobrego po krwisty z poziomu smartfona. Idealnym rozwiązaniem jest, gdy termometr wyposażony zostaje w minutnik, który przypomni o powinności zdjęcia mięsa z rusztu. Natomiast dzięki dwóm sondom możemy w tym samym czasie wykonać pomiar dwóch próbek, a wszelkie dane wyświetlą się po włączeniu aplikacji na telefonie. Co więcej jeśli chcemy sfilmować nasze grillowe poczynania  funkcje te dostępne są z poziomu wspomnianej aplikacji.

Powód nr 3 - Nigdy więcej przesuszonego karczku!

Czasami, mimo szczerych chęci, niestety przygotowanie mięsa na grillu kończy się jego przypaleniem lub wysuszeniem. W przypadku cyfrowego termometru Bluetooth wskazywanie temperatury zawiera margines tylko 1 stopnia błędu. Sam zakres zaś ograniczony jest od -30 aż do +250 stopni Celsjusza. Ponad to korzystając z termometru możemy  dobrać odpowiednie parametry do rodzaju mięsa, które chcemy przyrządzić. Do wyboru mamy metody przyrządzania na wołowiny, cielęciny, hamburgerów lub mięsa mielonego, ryby, kurczaka i jagnięciny. Podświetlany na niebiesko ekran pozwala korzystać z urządzenia nawet po zmroku, a sam termometr jesteśmy w stanie przymocować do blaszanej powierzchni za pomocą magnesu.

Urządzenie to, poza tym, że chroni nasze zdrowie i zapewnia pyszne posiłki, sprzyja także nauce świadomego grillowania. Dzięki niemu skutecznie możemy zaskoczyć znajomych i rodzinę wyrazistym smakiem o aromatem ich ulubionego kąska mięsa.

źródło: Newseria

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter