a3c788c57e423fa9c177544a4d5d1239
Czwartek, 17 sierpnia 2017
Imieniny: Jacka, Anity, Mirona

szybkajazda.pl - portal lifestylowy/Twój portal lifestylowy

RSSStrona startowa
Dodaj jako startową

UWAGA! Strona zawiera treści o tematyce erotycznej,
przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie ukończyłeś jeszcze 18 lat, kliknij "Rezygnuję" i opuść to miejsce. Klikając "Wchodzę" oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią i chcesz oglądać treści erotyczne z własnej, nieprzymuszonej woli.

Świat whisky zagości w Trójmieście

2017-04-13
Świat whisky zagości w Trójmieście

Ponad 100 różnych gatunków whisky z kilkunastu krajów, krajowe premiery zagranicznych nowości, a także sesje master class oraz szkolenie dotyczące inwestowania w bursztynowy trunek - pierwsza edycja Whisky Live Sopot przed nami.

Whisky Live to prestiżowy cykl festiwali whisky, organizowanych rokrocznie w największych miastach świata (m.in. Londyn, Nowy Jork, Tokio, Hong Kong czy Paryż). Trzy lata temu do miast gospodarzy dołączyła Warszawa. Teraz przyszedł czas na Sopot. Event odbędzie się 3 czerwca br. niemal w samym centrum Trójmiasta, tuż przy sopockim molo, w Hotelu Sheraton.

„Od kilku lat systematycznie przybywa miłośników bursztynowego trunku w całym kraju. Nie inaczej jest w Trójmieście. To region, który dynamicznie rozwija się gospodarczo w ostatnim czasie. Powstaje wiele firm, a nic tak nie sprzyja rozmowom biznesowym, jak szklanka dobrej whisky" - przekonuje Jarosław Buss, organizator festiwalu oraz jedyny Polak juror w prestiżowych zawodach World Whiskies Awards.

Krajowe premiery zagranicznych nowości

Goście festiwalowi będą mogli spróbować około 100 gatunków whisky z kilkunastu krajów. Pojawią się przedstawiciele kolebki whisky, Irlandii oraz Szkocji, choć nie zabraknie również reprezentantów egzotycznych regionów jak Szwecji,  Indii, Włoch, Tajwanu czy Islandii. Planowane są także krajowe premiery zagranicznych nowości - wśród nich miedzy innymi FLOKI, pierwszy islandzki alkohol wyprodukowany z islandzkiego jęczmienia przez destylarnię Eimverk Distillery. Ciekawostką jest fakt, że jęczmień islandzki jest uprawiany na kole podbiegunowym, gdzie ze względu na trudne warunki klimatyczne (panujące w tamtym regionie krótkie zimne lato) cechuje go dużo niższa zawartość skrobi niż w jęczmieniu szkockim.

Swojego reprezentanta będą miały również Włochy, kojarzone bardziej z winem niż whisky. W Sopocie degustowane będą produkty z włoskiej destylarni PUNI, zlokalizowanej w Alpach w południowym Tyrolu. Miedziane alembiki zakupiono w szkockiej fabryce Forsyths, a do produkcji whisky unikatowo stosowany jest zacier, będący mieszanką jęczmienia, pszenicy i żyta, dzięki czemu finalna paleta aromatów zostaje znacznie wzbogacona. Warto w tym miejscu dodać, że w 2016 roku PUNI Alba otrzymała najwyższą nagrodę za projekt opakowania World's Best Design na World Whiskies Awards 2016 w Londynie.

Inne atrakcje

W cenie biletu degustowane będą także osiemnastoletnie wersje whisky. Wszystkie z nich, dostępne będą do kupienia w specjalnej, niższej cenie w przygotowanym na okoliczność WLS 2017 sklepie festiwalowym. Co więcej, z myślą o tych, którzy - poza bogatym aromatem i smakiem - widzą również w whisky narzędzie inwestycyjne zaplanowano specjalne szkolenie „Jak zarobić na whisky?". Jest ono odpowiedzią na rosnące zainteresowanie alternatywnymi inwestycjami, które w dobie niskich stóp procentowych oraz wysokiej zmienności na rynkach finansowych stają się coraz popularniejszym rozwiązaniem. Ponadto planowane są również dedykowane sesje master class. 

Na terenie festiwalu powstanie też specjalna strefa relaksu oraz networkingu. „To będzie idealne miejsce do wymiany poglądów na temat trendów i perspektyw rynku whisky, a także budowania relacji biznesowych" - dodaje Jarosław Buss.

Materiał zewnętrzny

Podziel się
ocena 0,00
Czytaj także


Dodaj komentarz
Dodaj komentarz

CAPTCHA Image

A co Ty o tym sądzisz? Napisz jakie jest Twoje zdanie...

Asset4us rapport

NewsletterZapisz się na newsletter!

Newsletter